Η Stellantis N.V. και η κορυφαία εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων, Galloo, ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για διαπραγματεύσεις δημιουργίας κοινοπραξίας ανακύκλωσης οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους (ELV), στο πλαίσιο δέσμευσης της αυτοκινητοβιομηχανίας σε δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας.

Η κοινοπραξία Stellantis – Galloo θα συνεργαστεί με επιλεγμένες εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας για την περισυλλογή ELV και ανάκτηση εξαρτημάτων για επανάχρηση, ανακατασκευή και ανακύκλωση. Η υπηρεσία προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2023, αρχικά στη Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Η κοινοπραξία θα προσφέρει υπηρεσίες και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Η διευκόλυνση των πελατών στην ανακύκλωση των οχημάτων τους τέλους κύκλου ζωής είναι σημαντική για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων», δήλωσε η Alison Jones, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Κυκλικής Οικονομίας της Stellantis. «Η ανάκτηση ανταλλακτικών και υλικών από την αλυσίδα αξίας διατηρεί τους σπάνιους πόρους και υποστηρίζει την προσπάθειά μας απανθρακοποίησης έως το 2038. Ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα εντός του έτους και να επεκταθούμε γρήγορα».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πρόοδό μας στη μακροχρόνια σχέση μας κατ’ αρχάς με την Peugeot και τη Citroën και τώρα και με τη Stellantis, συνεχίζοντας να πρωτοστατούμε σε βιώσιμες και υπεύθυνες δραστηριότητες, με την αναβάθμιση της ανακύκλωσης οχημάτων τέλους ζωής», δήλωσε ο Rik Debaere, CEO της Galloo. «Από κοινού με την Stellantis, πρωτοπορούμε στην καινοτομία και διασφαλίζουμε πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Η ανακύκλωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής 4R της Επιχειρηματικής Μονάδας Κυκλικής Οικονομίας της Stellantis, 4R (Reman, Repair, Reuse, Recycle). Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ELV θα συμβάλει στον δεκαπλασιασμό των εσόδων από ανακύκλωση και τετραπλασιασμό των εσόδων ανταλλακτικών έως το 2030, έναντι του 2021 και θα αποφέρει έσοδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2030, όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο της Stellantis, Dare Forward 2030. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ELV υποστηρίζει επίσης τον στόχο της Stellantis για 40% πράσινα υλικά στα νέα οχήματά της έως το 2030.

Η συναλλαγή υπόκειται σε συμφωνία οριστικής τεκμηρίωσης και τους συνήθεις όρους ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Chargepoint και Arval
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια πρεμιέρα του νέου Lexus LBX