Η Rivian Automotive και το Volkswagen Group ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν εξίσου ελεγχόμενη κοινοπραξία για τη δημιουργία ηλεκτρικής αρχιτεκτονικής επόμενης γενιάς και της καλύτερης τεχνολογίας λογισμικού στην κατηγορία.

Η συνεργασία θα επιταχύνει την ανάπτυξη λογισμικού της Rivian και του Volkswagen Group και θα τους επιτρέψει να συνδυάσουν τις ικανότητές τους και να μειώσουν το κόστος ανά όχημα, αυξάνοντας την παραγωγή και επιταχύνοντας την καινοτομία. Ο επιτυχημένος σχεδιασμός εξοπλισμού και η ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα της Rivian θα αποτελέσουν τα θεμέλια της μελλοντικής ανάπτυξης SDV της κοινοπραξίας. Η Rivian θα παρέχει την τεχνογνωσία της ηλεκτρικής αρχιτεκτονικής και θα παραχωρήσει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της στην κοινοπραξία.

Αμφότερες οι εταιρείες σκοπεύουν να λανσάρουν οχήματα με την τεχνολογία της κοινοπραξίας το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας. Βραχυπρόθεσμα, η κοινοπραξία θα επιτρέψει στο Volkswagen Group να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα ηλεκτρική αρχιτεκτονική και πλατφόρμα λογισμικού της Rivian. Σκοπός της συνεργασίας είναι η επιτάχυνση των σχεδίων SDV του Volkswagen Group και η μετάβαση σε διαζωνική αρχιτεκτονική. Κάθε εταιρεία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις αντίστοιχες δραστηριότητες οχημάτων της.

Ο Oliver Blume, CEO του Volkswagen Group, δήλωσε: «Οι πελάτες μας επωφελούνται από τη στοχευμένη συνεργασία δημιουργίας κορυφαίας αρχιτεκτονικής τεχνολογίας με τη Rivian. Μέσω αυτής, θα εξοπλίσουμε τα οχήματά μας με τις καλύτερες λύσεις, ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος. Ενεργούμε επίσης προς το συμφέρον των ισχυρών μαρκών μας με τα εμβληματικά προϊόντα τους. Η συνεργασία αυτή συνάδει άψογα με την υπάρχουσα στρατηγική λογισμικού, τα προϊόντα και τις λοιπές συνεργασίες μας. Ενισχύουμε το τεχνολογικό μας αποτύπωμα και την ανταγωνιστικότητά μας».

Ο RJ Scaringe, Ιδρυτής και CEO της Rivian, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την συνεργασία μας με το Volkswagen Group. Από την έναρξη της δραστηριότητάς μας επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη ιδιαίτερα διαφοροποιημένης τεχνολογίας και είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες και πιο καταξιωμένες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο το αναγνωρίζει. Δεν προβλέπεται απλώς αυτή η συνεργασία να προωθήσει το λογισμικό μας και τη σχετική διαζωνική αρχιτεκτονική σε ευρύτερη αγορά, μέσω της παγκόσμιας εμβέλειας του Volkswagen Group, αλλά και να συμβάλει στη διασφάλιση των κεφαλαιακών μας αναγκών για ουσιαστική ανάπτυξη. Η Rivian δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσω συναρπαστικών προϊόντων και υπηρεσιών και αυτή η συνεργασία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με αυτήν την αποστολή».

Βάσει του οράματος στρατηγικής συνεργασίας, το Volkswagen Group σχεδιάζει επένδυση 5 δισ.δολαρίων στη Rivian. Αρχικά ο Όμιλος θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε κοινές μετοχές της Rivian, υπό την προϋπόθεση ρυθμιστικών εγκρίσεων, ενώ προβλέπεται να επενδύσει επιπλέον 4 δισ. δολάρια.

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σημαντική δουλειά για να επιβεβαιωθεί ότι η ηλεκτρική αρχιτεκτονική και το λογισμικό της Rivian είναι συμβατά με τα οχήματα του Volkswagen Group. Τα δύο μέρη αναμένουν ολοκλήρωση της κοινοπραξίας το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Όλες οι συναλλαγές τελούν υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης οριστικών συμφωνιών, των όρων που περιλαμβάνονται σε αυτές και των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων. Η Lazard είναι ο επικεφαλής χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η BDT & MSD Partners οικονομικός σύμβουλος της Rivian.

Φωτογραφία: Business Wire

Προηγούμενο άρθροΚαμπάνια της ΕΑΕΕ για την οδική ασφάλεια
Επόμενο άρθροΣυνεργασία Sunlight Group – ΕΚΕΤΑ