Κοινοπραξία Motor Oil και ΔΕΗ για πράσινο υδρογόνο

Motor Oil και ΔΕΗ ανοίγουν το δρόμο για το πράσινο υδρογόνο μέσω κοινοπραξίας, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών:

“Η Motor Oil (Ελλάς) Α.Ε. και η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (Memorandum of Understanding – MOU) για τη διαμόρφωση του  πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture), έργων στον τομέα του πράσινου Υδρογόνου. Η συμμετοχή της Motor Oil στο κοινό μετοχικό σχήμα θα ανέλθει σε 51% και της ΔΕΗ σε 49%.

Η Κοινοπραξία πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ Α.Ε., εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Motor Oil (Ελλάς) Α.Ε. ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα.

Η σκοπούμενη Κοινοπραξία έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Υδρογόνου στη χώρα, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero)”.

Υπενθυμίζεται πως  στο πρώτο κύμα Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) για το «Yδρογόνο» εντάχθηκε – μαζί με άλλα τέσσερα – το έργο Blue Med. Πρόκειται για έργο της Motor Oil που συνίσταται στην παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα το 2025. Το project προβλέπει τη δημιουργία cluster ολοκληρωμένου κύκλου παραγωγής γαλάζιου και πράσινου Η2 για μεταφορά, διανομή και χρήση σε βιομηχανία και μεταφορές.

Όπως είναι γνωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει σε οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα έως το 2050. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της ενεργειακής απαλλαγής από τον άνθρακα στο μέλλον και το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο όπου άλλες εναλλακτικές λύσεις ενδέχεται να μην είναι εφικτές ή ακριβότερες. Αυτό περιλαμβάνει μεταφορές βαρέως τύπου και μεγάλης εμβέλειας και βιομηχανικές διαδικασίες έντασης ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η κλιμάκωση του πράσινου υδρογόνου θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 470 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια.

Το Συμβούλιο Υδρογόνου, διεθνής οργανισμός που δημιουργήθηκε από τους CEO κορυφαίων εταιρειών, θεωρεί ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει το 18% της συνολικής παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης μακροπρόθεσμα και να δημιουργήσει μια αγορά 2 τρισ. ευρώ.

 

Προηγούμενο άρθροIoniq 5 και Staria στην κορυφή των βραβείων Good Design
Επόμενο άρθροΗ Continental αναδιοργάνωσε το τμήμα Public Affairs