Μαζί με τα νέα αυτοκίνητα και τις λύσεις κινητικότητας, στο επίκεντρο της IAA Mobility βρέθηκε και η καινοτόμος τεχνολογία, με λύσεις για την ασφάλεια.

Δείτε παρακάτω τα 10 κύρια σημεία που θα καταστήσουν ασφαλέστερες τις ανάγκες μετακίνησής μας στους ταχέως εξελισσόμενους καιρούς.

  1. Κάμερα BOSCH με AI

Η Bosch εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην κάμερα πολλαπλών χρήσεων που σαρώνει το περιβάλλον των οχημάτων. Η AI επεξηγεί την καταγραφή της κάμερας. Μπορεί να αναγνωρίσει άλλους χρήστες του οδικού δικτύου ιδιαίτερα αξιόπιστα.

  1. BOSCH Help Connect

Το Help Connect είναι ένα ψηφιακά συνδεδεμένο σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης. Ένας έξυπνος αλγόριθμος πρόσκρουσης προστίθεται στους αισθητήρες επιτάχυνσης του συστήματος ελέγχου σταθερότητας. Έτσι εντοπίζονται αυτομάτως τα ατυχήματα. Μια εφαρμογή smartphone μεταδίδει πληροφορίες του ατυχήματος και του αναβάτη στο κέντρο εξυπηρέτησης και από εκεί στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

  1. Skoda: Προειδοποίηση οδηγού για λάθος κατεύθυνση

Η Skoda επιβεβαίωσε ότι όλα τα μοντέλα τους θα είναι εξοπλισμένα με την εφαρμογή Traffication. Λαμβάνοντας τα δεδομένα GPS του αυτοκινήτου, η εφαρμογή αναγνωρίζει πότε ο οδηγός εισέρχεται ή εξέρχεται από έναν αυτοκινητόδρομο, προειδοποιώντας τον όταν παίρνει λάθος κατεύθυνση. Οι επερχόμενοι χρήστες του οδικού δικτύου που διαθέτουν την εφαρμογή προειδοποιούνται επίσης.

  1. Ενδείξεις επαυξημένης πραγματικότητας Mobis

Η Mobis είναι ο τεχνολογικός βραχίονας της Hyundai. Μέσω τεχνολογίας ολογράμματος, η εταιρεία παρουσίασε ένα έξυπνο head-up display που προβάλλει διαισθητικές πληροφορίες οδήγησης, αποτρέποντας λανθασμένους ελιγμούς. Ουσιαστικά, μετατρέπει το παρμπρίζ σε οθόνη ενδείξεων.

  1. BMW iX με 5G

Το iX, το αμιγώς ηλεκτρικό cross-over της BMW, είναι το πρώτο όχημα παραγωγής που ενσωματώνει συνδεσιμότητα 5G, με τη Vodafone και την Deutsche Telekom. Η υψηλή συχνότητα και ο μικρός χρόνος καθυστέρησης αυτής της τεχνολογίας καθιστά δυνατή την εξαιρετικά γρήγορη επικοινωνία με την περιρρέουσα κυκλοφορία.

  1. Riese & Müller Monocoque για ποδήλατα

Ανταποκρινόμενη στην τάση των ποδηλάτων φορτίου για αστικές παραδόσεις, η Riese & Müller παρουσιάζει το Packster 70. Εμπνευσμένη από την αυτοκινητοβιομηχανία, η γερμανική μάρκα premium αναβάθμισε το πλαίσιο σε μονοκόμματη κατασκευή, κάνοντας το ποδήλατο πολύ πιο άκαμπτο και ασφαλές. Η νέα πλατφόρμα ανοίγει το δρόμο για μελλοντικά μοντέλα και επιλογές.

  1. Μονάδα ελέγχου ευφυούς αερόσακου Continental

Για επιπλέον προστασία, ειδικά σε πλευρικά ατυχήματα, ο αερόσακος της Continental ενεργοποιείται πλέον νωρίτερα και με πιο ελεγχόμενο τρόπο, χάρη στη στενότερη σύνδεση με τους αισθητήρες προειδοποίησης σύγκρουσης που σαρώνουν το περιβάλλον του οχήματος.

  1. Volkswagen ID.Buzz για την Moia

Ήδη εφέτος δοκιμάζονται πέντε πλήρως αυτοματοποιημένες εκδόσεις του Volkswagen ID.Buzz στην περιφέρεια του Mονάχου. Από το 2025, η Volkswagen επιθυμεί να εξοπλίσει τη θυγατρική της ride-pooling, Moia, με αντίστοιχα μοντέλα παραγωγής.

  1. Εφεδρικά συστήματα Ioniq 5 Robotaxi

Ομοίως, το Ioniq 5 Robotaxi θα μεταφέρει τους επιβάτες της εταιρείας ride-hailing Lyft. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης, τα φρένα, το τιμόνι και η πλοήγηση υποστηρίζονται από εφεδρικά συστήματα, εξαλείφοντας τον κίνδυνο δυσλειτουργίας ή ατυχημάτων.

  1. Ταξίδι με Hyperloop Vacuüm

Η μείωση της διάρκειας μεγάλων μετακινήσεων χωρίς κίνδυνο είναι επιθυμία των οραματιστών που θέλουν να κατασκευάσουν την κάψουλα Hyperloop. Αυτό το σύστημα πνευματικών αγωγών μεταφοράς, κάποτε δημοφιλές για τη μεταφορά εταιρικών εγγράφων, ερευνάται για την προώθηση ανθρώπων αντί αντικειμένων.

Προηγούμενο άρθροΗ Ford αξιοποιεί το gaming στα οχήματα
Επόμενο άρθροMazda CX-5 2022: ραφιναρισμένο και ανανεωμένο