Οι αεροδυναμικές ζάντες μία ακόμα πιο εξελιγμένη τεχνολογία της BMW κάνουν το ντεμπούτο τους στο BMW iX3, το οποίο πρόκειται να λανσαριστεί μέσα στο 2020.

Ο νέος συνδυασμός αλουμινένιας ζάντας και εξατομικευμένων ένθετων ολοκληρώνει τον αποδοτικό χαρακτήρα του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού Sport Activity Vehicle (SAV) της BMW.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, οι ζάντες και η αεροδυναμική ροή τους επηρεάζουν τη συνολική απόδοση σε ποσοστό που φτάνει και το 30%

Πέραν της μείωσης της αντίστασης του αέρα κατά 5% περίπου συγκριτικά με μία συμβατική BMW X3, οι νέες αεροδυναμικές ζάντες (Aerodynamic Wheels) είναι αποδοτικότερες αλλά και ελαφρύτερες από τις προηγούμενες. Χάρη στη βέλτιστη ροή αέρα γύρω από τους θόλους των τροχών, οι ζάντες είναι 15% ελαφρύτερες από την προηγούμενη γενιά αεροδυναμικών εκδόσεων της BMW.

Τα πλεονεκτήματά τους, από απόψεως αεροδυναμικής απόδοσης και βάρους, συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για το BMW iX3 κατά 2% επιπλέον στον ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών WLTP – που ισοδυναμεί με 0,4 kWh/100 km – και επομένως αυξάνουν την αυτονομία του οχήματος κατά 10 km. Οι νέες ζάντες προσφέρουν πολυάριθμες δυνατότητες εξατομίκευσης κάτι που αυξάνει την ελευθερία σχεδίασης των τροχών των μελλοντικών μοντέλων. Οι νέες αεροδυναμικές ζάντες θα διατίθενται επίσης με τα BMW iNext και BMW i4 που θα λανσαριστούν το 2021.

Σημαντική εξοικονόμηση βάρους

Οι αεροδυναμικές ζάντες του BMW iX3 συνδυάζουν μοναδικά την ελαφριά δομή και τη μειωμένη αντίσταση του αέρα με τη σπορ κομψότητα μιας αλουμινένιας ζάντας με ακτίνες σχήματος V. Οι διαστάσεις της ζάντας διασφαλίζουν ότι μπορεί να ανταπεξέρχεται σε όλες τις προκλήσεις της σπορ οδήγησης. Ένθετα με φινίρισμα υψηλής ποιότητας λειτουργούν ως αεροδυναμικά βοηθήματα. Αυτός ο νέος ‘διαχωρισμός καθηκόντων’ μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση βάρους έναντι προηγούμενων αεροδυναμικών ζαντών της BMW.

Επιπλέον, για την κατασκευή της νέας ζάντας χρησιμοποιείται λιγότερο υλικό σε σχέση με την προκάτοχό της κάτι που συνεισφέρει στη μείωση των μη αναρτώμενων μαζών μέσω ελαφρών ένθετων. Αυτό βελτιώνει τόσο τη δυναμική συμπεριφορά όσο και την απόδοση. Ακόμα, το μίγμα υλικών συμβάλλει στην οικονομία φυσικών πόρων, καθώς δεν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για την παραγωγή ειδικών εκδόσεων ζαντών με βελτιστοποιημένη αεροδυναμική.

Τα ένθετα κατασκευάζονται μέσω χύτευσης ακριβείας και ενσωματώνονται στο εξωτερικό της ελαφριάς ζάντας ανάμεσα στις ακτίνες. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο στροβιλισμός του αέρα στους θόλους των τροχών και, ακολούθως, η αεροδυναμική αντίσταση.  Ως αποτέλεσμα, οι αεροδυναμικές ζάντες αποτελούν ένα βασικό στοιχείο του συνολικού πακέτου που αναπτύχθηκε για τη μέγιστη απόδοση του BMW iX3.

Σχεδιαστικές εκδόσεις μεγιστοποιούν τις δυνατότητες εξατομίκευσης

Το BMW Group είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που συνδυάζει χυτές αλουμινένιες ζάντες με ένθετα που αποτελούνται από έναν πλαστικό φορέα και μία αλουμινένια ορατή επιφάνεια.

Τα υψηλής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιούνται για τα ένθετα και την ακριβή ενσωμάτωσή τους στη σχεδίαση της ζάντας χωρίς ορατά κενά ενισχύουν τον πολυτελή χαρακτήρα των ζαντών. Η διαδικασία (κατοχυρωμένη με πατέντα) που υιοθετείται για τη βελτιστοποίηση των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών και παράλληλα την ελαχιστοποίηση του βάρους ανοίγει νέες δυνατότητες εξατομίκευσης.

Οι αεροδυναμικές ζάντες βάφονται σε διαφορετικά χρώματα, ενώ ο πελάτης μπορεί να επιλέγει ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα, όπως στις συμβατικές ζάντες. Όλες οι εκδόσεις των ζαντών μπορούν να εφοδιάζονται με ένθετα διαφορετικού στυλ ως προς τη σχεδίαση, τη στιλπνότητα και το φινίρισμα. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, χρωματικά στοιχεία από τη σχεδίαση του αμαξώματος μπορούν να ενσωματώνονται ως στιλιστικές πινελιές στα ένθετα. Επιπλέον, ένθετα μπορούν να συνδυάζονται με διαφορετικά σχέδια επιφανειών σε μία ζάντα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία ευρεία γκάμα αεροδυναμικά βελτιστοποιημένων ζαντών, με σχέδια εναρμονισμένα με την προσωπικότητα του οχήματος, την επιλεγμένη έκδοση εξοπλισμού και τις ατομικές προτιμήσεις του ιδιοκτήτη του.

Προηγούμενο άρθροFleet Logistics Group: Νέος CEO και Επικεφαλής Γαλλίας
Επόμενο άρθροRenault Trucks: 20 ηλεκτρικά φορτηγά στον Όμιλο Carlsberg