Η έκθεση αυτοκινήτου του Μονάχου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, γνωστή ως IAA Mobility 2021, προοριζόταν να διαδεχτεί την έκθεση της Φρανκφούρτης αφότου η διοργάνωσή της απέτυχε λόγω απόσυρσης των εταιρειών και αδιαφορίας των καταναλωτών το 2019. Και ύστερα ήρθε ο COVID-19…

Η IAA Mobility 2021 μετατράπηκε τελικά σε διεθνή πλατφόρμα κινητικότητας και φόρουμ διαλόγου με τέσσερις πυλώνες: Summit, Conference, «Blue Lane» και Munich Open Space. Με σύνθημα «Τι θα μας μετακινήσει στη συνέχεια», αντιπροσωπεύει την ψηφιακή και κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα του μέλλοντος.

Τα μοντέλα που θα εκτεθούν

Είτε πρόκειται για πρακτικό αυτοκίνητο πόλης, οικογενειακό station wagon, προσιτό επταθέσιο αυτοκίνητο, σπορ κουπέ, αμιγώς ηλεκτρικό ή πολυτελές SUV – στην IAA Mobility 2021 θα βρείτε καινοτόμα αυτοκίνητα για κάθε γούστο. Ηλεκτροκίνητα, ή με κινητήρα καύσης.

ACM

Άπλετος χώρος σε μικρή συσκευασία: Το ACM City One είναι ένα συμπαγές ηλεκτρικό όχημα που σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα προσιτό και πρακτικό. Σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου για τον πελάτη, προορίζεται να διευκολύνει την ηλεκτρική κινητικότητα: Χρειάζεται μόνον μικρές μπαταρίες και απλές επιλογές φόρτισης. Το σύστημα μπαταριών αποτελείται από μια σταθερή μπαταρία ιόντων λιθίου και μικρές εναλλασσόμενες μπαταρίες, οι οποίες από κοινού επιτρέπουν αυτονομία έως και 240 χιλιόμετρα. Οπτικά, το City One είναι λιτό και μπορεί να εξασφαλίσει έως και 1450 λίτρα αποθηκευτικού χώρου σε ελάχιστο χρόνο. Προορίζεται κυρίως για στόλους.

Audi

Audi grandsphere, Design Sketch

Με τρεις πολυτελείς προτάσεις, η Audi δείχνει το δρόμο για το εγγύς μέλλον – μία από τις οποίες παρουσιάζεται στην IAA Mobility 2021: το Audi grandsphere. Η εξέλιξη της ηλεκτρικής και αυτόνομης οδήγησης δίνει στους σχεδιαστές όλο και περισσότερες ευκαιρίες να επανεξετάσουν πλήρως τους εσωτερικούς χώρους του αυτοκινήτου. Το πολυτελές touring sedan το αποδεικνύει: Το grandsphere με εξαιρετικά ευρύχωρο σαν σαλόνι εσωτερικό -η «προοδευτική» πολυτέλεια του μέλλοντος- είναι ικανό για αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4 – στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Τα νέα RS 3 Sportback και sedan είναι βενζινοκίνητα, συμπαγή σπορ αυτοκίνητα 400 ίππων με τελική ταχύτητα 290 χλμ./ώρα.

BMW

Στη BMW, θα υπάρχει παρουσίαση του (εγγύς) μέλλοντος, καθώς και των τελευταίων μοντέλων: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα i4 και iX θα είναι στο επίκεντρο. Το X5 με κυψέλες καυσίμου, που η BMW θα χρησιμοποιήσει για επίδειξη και δοκιμές το προσεχές έτος, θα συμμετέχει επίσης. Το 2 Series Coupe, τα αναβαθμισμένα X3 και X4 και το 4 Series Gran Coupe θα παρουσιαστούν στην IAA Mobility 2021, καθώς και το αναβαθμισμένο iX3 και το νέο ηλεκτρικό σκούτερ CE 04, με αυτονομία 130 χιλιομέτρων και νέες λύσεις συνδεσιμότητας.

CityTransformer

Ένα όχημα πόλης που μικραίνει όταν χρειάζεται και ταιριάζει σε κάθε χώρο – αυτό είναι το όνειρο κάθε κατοίκου πόλης που αναζητά χώρο στάθμευσης. Η ισραηλινή start-up, City Transformer, παρουσιάζει τη λύση της στην IAA Mobility 2021: Ένα αυτοκίνητο με καινοτόμο μηχανισμό αναδίπλωσης. Αυτό επιτρέπει στο CityTransformer να συρρικνώνεται, από κανονικό αυτοκίνητο, σε μέγεθος μοτοσυκλέτας. Επιπλέον, λειτουργεί αμιγώς ηλεκτρικά, είναι εξαιρετικά συνδεδεμένο και, ως εκ τούτου, απόλυτα κατάλληλο για στόλους. Το βασικό μοντέλο αναμένεται να κοστίζει περίπου 11.000 ευρώ και μπορεί ήδη να προπαραγγελθεί με προκαταβολή περίπου 152 ευρώ.

Cupra

Η σπορ μάρκα της Seat παρουσιάζει ένα πρότυπο αυτοκίνητο που συνδυάζει αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση, βιωσιμότητα και απόδοση με «συναρπαστική» εικονική αισθητική. Η πρώτη παρουσίαση δείχνει μια τεράστια οπίσθια αεροτομή. Επιπλέον, η Cupra πιθανότατα θα παρουσιάσει το ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Born στο Μόναχο. Με γραμμή σπορ και έως 231 ίππους, αποτελεί μια έκδοση πάνω από το VW ID.3.

Dacia

Η Dacia παρουσιάζεται με εντελώς νέα ταυτότητα και λογότυπο – και ένα επταθέσιο οικογενειακό όχημα, το Jogger. Το ανανεωμένο Duster και το Spring e-car θα συμμετέχουν επίσης στην έκθεση.

Ford

Στο Μόναχο, η εταιρεία θα παρουσιάσει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπως το ηλεκτρικό μπαταρίας Mustang Mach-E, το υβριδικό plug-in Kuga (PHEV) ή το ήπιο υβριδικό Puma. Όμως στο επίκεντρο είναι το Ford Mustang Mach-E GT, η πιο ισχυρή έκδοση της αμιγώς ηλεκτρικής σειράς Mustang Mach-E, με 487 ίππους. Όσον αφορά στη ροπή, το GT ξεπερνά όλα τα μοντέλα παραγωγής που έχει παρουσιάσει η Ford στην Ευρώπη μέχρι σήμερα. Τα 860 Nm εκτινάσσουν το ηλεκτρικό μεγαθήριο από 0 στα 100 χλμ/ώρα σε 3,7 δευτερόλεπτα. Με χωρητικότητα μπαταρίας 98,7 kWh, μπορεί να διανύσει έως και 500 χιλιόμετρα.

Hyundai

Οι Κορεάτες επικεντρώνονται στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών και ειδικότερα στο υδρογόνο. Ωστόσο, θα γίνουν και δοκιμαστικές διαδρομές με τα ηλεκτρικά μοντέλα Ioniq 5, Nexo και Kona Electric.

Kia

Η Kia παρουσιάζει σε παγκόσμια πρώτη το νέο Kia Sportage Plug-in Hybrid. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία παρουσιάζει έκδοση αμαξώματος του SUV που σχεδιάστηκε ειδικά για την ευρωπαϊκή αγορά. Η Kia επικεντρώνεται επίσης σε αμιγώς ηλεκτρικούς κινητήρες κατά την IAA Mobility 2021. Το EV6 θα πρωτοπαρουσιαστεί στην Ευρώπη – το πρώτο Kia σε πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για ηλεκτρικούς κινητήρες. Μεταξύ άλλων, προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση τεσσεράμισι λεπτών για αυτονομία 100 χιλιομέτρων.

Mercedes

Η Mercedes σχεδιάζει να παρουσιάσει πέντε ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το EQE διαθέτει το ίδιο μέγεθος και ανέσεις με την E-Class, αλλά είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το πρώτο πολυτελές sedan ηλεκτρικό μπαταρίας από τη Mercedes-AMG και ένα πρότυπο αυτοκίνητο της πολυτελούς Mercedes-Maybach. Θα υπάρξει επίσης ευρωπαϊκή πρεμιέρα του EQB και ένα νέο όχημα από την Smart (δείτε παρακάτω). Με το Concept EQT, η Mercedes-Benz Vans παρέχει συγκεκριμένη προεπισκόπηση του πρώτου premium οικογενειακού οχήματος  αναψυχής στην κατηγορία των μικρών βαν: την T-Class και την αμιγώς ηλεκτρική έκδοσή της. Το πολυτελές EQS θα εκτίθεται επίσης στο Μόναχο. Οι φήμες κάνουν λόγο και για ηλεκτρική έκδοση της θρυλικής G-Class.

Θα υπάρχουν επίσης συμβατικά μοντέλα, όπως η έκδοση παντός εδάφους της C-Class Estate και η θωρακισμένη έκδοση της S-Class.

Microlino

Από την Ελβετία έρχεται ο διάδοχος του Isetta: Μικρό, σφαιρικό, άνετο – σε αντίθεση με το πρωτότυπο της δεκαετίας του 1950, με ηλεκτροκίνηση.

Mini

Εκτός από τα επιτυχημένα μοντέλα, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Mini Cooper SE και το plug-in υβριδικό μοντέλο Mini Cooper SE Countryman ALL4, η βρετανική θυγατρική της BMW φέρνει και την έκδοση Urbanaut: Εδώ, η Mini δείχνει πώς μπορεί να προσαρμοστεί ένα όχημα σε διαφορετικές ανάγκες χώρου.

Porsche

Στο Instagram, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έδειξε το εμπρόσθιο τμήμα ενός οχήματος που μοιάζει πολύ με το Taycan, ανακοινώνοντας ένα μελλοντικό πρότυπο αυτοκίνητο.

Renault

Για τους Γάλλους, όλα αφορούν στην ηλεκτροκίνηση. Το Mégane E-Tech Electric θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του. Επιπλέον, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία θα παρουσιάσει το R5 Prototype (με έντονες ρετρό επιρροές από το μικρό αυτοκίνητο της δεκαετίας του ’80) και τη γκάμα της E-Tech.

Η μάρκα κινητικότητας της Renault MOBILIZE παρουσιάζει το Mobilize Limo, το πρώτο της μοντέλο μεμονωμένων μεταφορών επιβατών για ride-hailing και ταξί. Το τετράθυρο αμιγώς μπαταρίας sedan θα διατίθεται σε επαγγελματικές και ιδιωτικές υπηρεσίες ride-hailing, σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές, με ευέλικτες τιμές, ως πλήρες πακέτο κινητικότητας και εξυπηρέτησης.

Smart

Το πρωτότυπο όχημα πόλης υφίσταται εκπληκτική αλλαγή: Την αμιγή ηλεκτροκίνηση συμπληρώνει πλέον το πρώτο SUV. Με μήκος περίπου τέσσερα μέτρα, πίσω κάθισμα και αμιγή ηλεκτροκίνηση, μια πρώτη παρουσίαση θα υπάρξει στην IAA Mobility 2021. Το συμπαγές ηλεκτρικό όχημα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ Mercedes και Geely.

Volkswagen

ID.5 GTX

Το νέο T7, το ανανεωμένο Polo, το μικρό SUV coupe Taigo και η γκάμα ID. θα παρουσιαστούν στην έκθεση IAA Mobility 2021. Θα παρουσιαστεί επίσης, καμουφλαρισμένο, το ID.5, η έκδοση  coupe του ID.4, ως σπορ GTX.

Πρεμιέρες:

ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

  • BMW iX5 Hydrogen
  • Dacia Jogger
  • Mercedes EQE
  • Mercedes-Maybach EV
  • Mercedes-AMG PHEV
  • Mercedes-AMG EV
  • Renault Megane-e
  • Renault 5 EV
  • Volkswagen ID5 GTX

ΠΡΟΤΥΠΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

  • Audi Grandsphere
  • BMW 7 Series
  • Πρότυπο Porsche «για το μέλλον»
Προηγούμενο άρθροΤο Dacia Sandero πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροDacia JOGGER, το οικογενειακό 7θεσιο νέας γενιάς