Jato Dynamics - Sofico: δεδομένα WLTP σε εταιρείες leasing

Η Jato Dynamics και η Sofico ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παροχή δεδομένων πραγματικού χρόνου WLTP στις εταιρείες leasing.

Η προθεσμία εφαρμογής λύσεων WLTP έχει πλέον παρέλθει. Ωστόσο, οι κατασκευαστές και οι ευρωπαϊκές εταιρείες leasing εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά στη συμμόρφωση για το CO2.

Η Παγκόσμια Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμών Ελαφρών Οχημάτων (WLTP), που καθιερώθηκε το 2015 με σκοπό τη βελτίωση των μετρήσεων κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών CO2 επιβατικών αυτοκινήτων, επέφερε εξαρχής πολλαπλές προκλήσεις στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ο τελευταίος προβληματισμός έχει σχέση με την τεράστια ροή δεδομένων που απαιτούνται από τους παρόχους υπηρεσιών leasing για να ενημερώσουν τους πελάτες για τις εκπομπές CO2 οποιουδήποτε οχήματος. Με περίπου 15 εκατομμύρια πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη ετησίως – το καθένα με συγκεκριμένες προδιαγραφές – είναι δύσκολο για πολλούς κατασκευαστές και εταιρείες leasing να επεξεργαστούν το τεράστιο φάσμα δεδομένων που απαιτείται ώστε να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις στόλου.

Ο Olivier Peijs, Επικεφαλής του European Sales Leasing της Jato Dynamics, σχολίασε: “Το WLTP υπήρξε πάντα πολύ περίπλοκο και δεν εκπλήσσει το γεγονός πως ο κλάδος δυσκολεύτηκε να εφαρμόσει τις λύσεις του. Όμως, η ανάκτηση δεδομένων WLTP πραγματικού χρόνου από κατασκευαστές είναι πλέον ζωτικής σημασίας για όλους τους φορείς συστημάτων αυτοκινήτου. Ιδιαίτερα για τους παρόχους υπηρεσιών leasing, που αντιμετωπίζουν πελάτες αυστηρών προϋπολογισμών και πολιτικών στόλου. Χωρίς τις σωστές τιμές WLTP, οι εταιρείες leasing ενδέχεται να υποστούν απρόβλεπτο κόστος οχημάτων, όπως η ταξινόμηση ή τα τέλη κυκλοφορίας – με την καταστροφική πιθανότητα τα μοντέλα τους να μη συμφωνούν με τις πολιτικές αυτοκινήτων των πελατών τους”.

Κάθε έκδοση νέου αυτοκινήτου που πωλείται από την 1η Ιανουαρίου 2021 διαθέτει μοναδική τιμή WLTP. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν την έκδοση μπορεί να επηρεάσει την τιμή WLTP (όπως η προσθήκη μιας προαιρετικής επιλογής). Επομένως, για τον υπολογισμό σωστών τιμών WLTP, οι κατασκευαστές πρέπει να χειρίζονται μια σειρά δεδομένων που απαιτούν λεπτομερή ανάλυση για να προσδιοριστούν βασικοί δείκτες WLTP, όπως εκπομπές CO2, βάρος και κατανάλωση καυσίμου. Μια πρόσθετη πολυπλοκότητα είναι πως το WLTP ενδέχεται να αλλάξει τους τοπικούς φόρους σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης ή τις παροχές σε είδος.

Οι υπολογισμοί WLTP είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τις εταιρείες , καθώς οι κατασκευαστές παρέχουν δεδομένα WLTP σε διάφορες μορφές, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες leasing πρέπει να μεταφράσουν αυτό το σύνολο δεδομένων σε μία κοινή μορφή. Όχι μόνον αυτό, αλλά εάν λείπουν δεδομένα ή είναι ξεπερασμένα, αναγκάζονται να τα αναζητήσουν οι ίδιες – επιβαρύνοντας τους πόρους, τις υποδομές, την τεχνολογία και το προσωπικό τους.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Jato Dynamics ανέπτυξε το Jato WLTP Link που λειτουργεί ως κεντρική πρόσβαση ανάκτησης ζωτικών στοιχείων κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπών CO2, λαμβάνοντας υπόψη οποιεσδήποτε άλλες ενημερώσεις, όπως προσθήκη προαιρετικών επιλογών και νέα δεδομένα εκπομπών.

Βάσει αυτής της προσφοράς της Jato Dynamics, η πάροχος λογισμικού leasing, Sofico, ανέπτυξε μια λύση ολοκλήρωσης σε πραγματικό χρόνο για τους πελάτες της – αντλώντας αυτά τα δεδομένα από την Jato και επιτρέποντας στους πελάτες να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους, χωρίς τις πολυπλοκότητες του WLTP.

Ο Jordy Plaetinck, Subject Matter Expert της Sofico, δήλωσε: “Η αποτελεσματική εφαρμογή δεδομένων πραγματικού χρόνου παραμένει πολύ περίπλοκη, ωστόσο, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – η Jato, η Sofico και οι κατασκευαστές – καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες αύξησης της απόδοσης, συγκεντρώνοντας και ενοποιώντας τα δεδομένα πραγματικού χρόνου. Παρόλο που οι μελλοντικές εξελίξεις έγκρισης τύπου οχήματος, όσον αφορά ςτις εκπομπές ρύπων, ενδέχεται να απαιτήσουν περαιτέρω τροποποιήσεις, δίνουμε σήμερα την δυνατότητα στους πελάτες μας να λάβουν ακριβή, σύγχρονα δεδομένα εκπομπών CO₂ και απόδοσης καυσίμου που χρειάζονται”.

Ο Benjamin Daels – Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της ALD Automotive, σχολίασε την αποτελεσματικότητα της λύσης WLTP, δηλώνοντας: “Στην ALD Automotive, θεωρούμε ευθύνη μας να παρέχουμε στους πελάτες μας την καλύτερη δυνατή καθοδήγηση σχετικά με τις νέες τάσεις, τις εξελίξεις της αγοράς και, φυσικά, τις φορολογικές αλλαγές. Επομένως, ήταν σημαντικό να μπορούμε να εμφανίσουμε, τόσο τις τιμές NEDC όσο και WLTP στα έγγραφά μας. Χάρη στην καλή συνεργασία με την Jato και τη Sofico, μετατρέψαμε γρήγορα μια περίπλοκη κατάσταση σε διαφανή λύση για τους πελάτες μας”.

Φωτογραφία: Sofico

Προηγούμενο άρθροMazda: η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην eFuel Alliance
Επόμενο άρθροΈρχεται το νέο Opel Combo-e Life