Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χρηματοδότηση 750 εκατ. δολαρίων για την τεχνολογία καθαρού υδρογόνου, μέσω του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

Χρηματοδοτώντας την τεχνολογία καθαρού υδρογόνου, οι ΗΠΑ αποσκοπούν στην προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρόλυσης, στη μείωση του κόστους του πράσινου υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου και στην παροχή μακροπρόθεσμης υποστήριξης για κόμβους υδρογόνου μεταξύ άλλων βιομηχανικών διεργασιών.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από τον Δικομματικό Νόμο για τις Υποδομές του Προέδρου Biden. (Αυτός ο Νόμος για τις Υποδομές σκοπεύει στην ανοικοδόμηση των δρόμων, γεφυρών και σιδηροδρομικών γραμμών, στην θα επέκταση της πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, στη διασφάλιση ότι κάθε Αμερικανός θα έχει πρόσβαση σε internet υψηλής ταχύτητας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην προώθηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και στην επένδυση σε κοινότητες που πολύ συχνά απέμειναν πίσω).

Σκοπός είναι να μειωθεί σημαντικά το κόστος της τεχνολογίας καθαρού υδρογόνου. Η χρηματοδότηση αποτελεί ζωτικό μέρος της συνολικής προσέγγισης της Διοίκησης για την επίσπευση της ευρείας χρήσης καθαρού H2 και αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης υδρογόνου εμπορικής κλίμακας.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer M. Granholm, σχολίασε την ανακοίνωση σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το Υπουργείο Ενέργειας, δηλώνοντας πως είναι «ένα ακόμη συναρπαστικό βήμα προς τη μείωση του κόστους και την κλιμάκωση της παραγωγής καθαρού υδρογόνου, ένα ευέλικτο καύσιμο που είναι απαραίτητο για την ιστορική μετάβαση της χώρας σε ένα δίκαιο και ασφαλές μέλλον καθαρής ενέργειας».

Επιτρέποντας μια βιώσιμη οικονομία καθαρού υδρογόνου, αυτές οι επενδύσεις θα συμβάλουν στη μείωση της επιβλαβούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην απομάκρυνση του άνθρακα ορισμένων από τους πιο ρυπογόνους τομείς της οικονομίας — συμπεριλαμβανομένων των χημικών και βιομηχανικών διεργασιών και των βαρέων μεταφορών.

Όπως επισημαίνεται, το καθαρό H2 θεωρείται κρίσιμος πυλώνας στην αναδυόμενη οικονομία καθαρής ενέργειας, καθώς παράγεται με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Θεωρείται απαραίτητο για την υλοποίηση του στόχου του προέδρου Biden για ένα 100% καθαρό ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι το 2035 και μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Το καθαρό υδρογόνο παράγεται με μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές εκπομπές από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια ή φυσικό αέριο με δέσμευση άνθρακα.

 

Προηγούμενο άρθροHyundai: Ο Ken Ramirez επικεφαλής επαγγελματικών
Επόμενο άρθροΗ νέα A-Class έτοιμη για παραγγελίες στην Ελλάδα