H κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Xpeng ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει το τμήμα παραγωγής ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EV) της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας Didi, στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η Xpeng ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση προνομιακών μετοχών που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 3,25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας για το ποσό των 5,835 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (690 εκατ. ευρώ), ώστε να αποκτήσει τα αναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία, όπως επίσης και τις δυνατότητες που έχει στην έρευνα και ανάπτυξη οχημάτων το τμήμα EV της Didi.

Η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει μια καινούργια μάρκα EV το 2024, η οποία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται με το όνομα «MONA». Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο έξυπνου οχήματος με στόχο τη μαζική αγορά αυτοκινήτων και τιμή 150.000 γιουάν (19.003 ευρώ) ανά μονάδα οχήματος. Το “MONA” θα επιταχύνει την ανάπτυξη της παραγωγής και των πωλήσεων της εταιρείας και θα βοηθήσει στην επίτευξη μεγαλύτερων οικονομιών κλίμακας.

“Ως κορυφαία πλατφόρμα τεχνολογίας κινητικότητας στον κόσμο, η DiDi μοιράζεται το όραμα της XPENG για τη διαμόρφωση της εμπειρίας κινητικότητας του μέλλοντος με την τεχνολογία. H A-class smart EV της Xpeng με τη νέα επωνυμία όχι μόνο θα αυξήσει σημαντικά την κλίμακα μας, αλλά και θα επιταχύνει την υιοθέτησή της τεχνολογίας μας έξυπνων EV στη μαζική αγοράς, φέρνοντας τις τεχνολογίες μας σε μια πολύ ευρύτερη πελατειακή βάση», δήλωσε ο He Xiaopeng, Πρόεδρος και CEO της Xpeng. “Επιπλέον, και τα δύο μέρη θα διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Η XPENG θα συνεχίσει να δημιουργεί αξία και να προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης στο οικοσύστημα κινητικότητας καθώς και στην αυτόνομη οδήγηση.”

Ο Πρόεδρος και CEO της DiDi, Cheng Wei, δήλωσε: “Η DiDi έχει αφοσιωθεί στην προώθηση της διαμοιράσιμης, ηλεκτρικής και έξυπνης κινητικότητας. Η Xpeng έχει καθιερώσει την ηγετική της θέση στις τεχνολογίες Smart EV και έξυπνης οδήγησης. Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με την Xpeng σε πολλούς τομείς, οδηγώντας τον μετασχηματισμό των κλάδων μεταφορών και αυτοκινητοβιομηχανίας”.

Φωτογραφία: Screenshot από την παρουσιάση του XPENG G6

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2023 της Autohellas
Επόμενο άρθροKPMG, έρευνα για τον κλάδο Μεταφορών και Logistics