Η EIT InnoEnergy, κορυφαία εταιρεία καινοτομίας στη βιώσιμη ενέργεια και η Volkswagen AG ανακοίνωσαν στρατηγική συνεργασία.

Αμφότερες οι εταιρείες σχεδιάζουν από κοινού επενδύσεις και καινοτόμες δραστηριότητες προς υποστήριξη καινοτόμων τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων ώστε να επιτύχουν οικονομική ευχέρεια που θα συμβάλει στην απανθρακοποίηση του τομέα μεταφορών και θα επιταχύνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Η συνεργασία προβλέπει να καταστεί η Volkswagen μέτοχος της EIT InnoEnergy.

Ο Jens Wiese, Επικεφαλής του M&A, Investment Advisory and Partnerships του  Volkswagen Group, λέει: «Για να απανθρακοποιηθεί ο τομέας των μεταφορών, θα απαιτηθεί ευρύ φάσμα καινοτομιών. Εκτός από τις δικές μας δραστηριότητες, στο μέλλον θα βασιζόμαστε όλο και περισσότερο σε συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις. Η συνεργασία με την EIT InnoEnergy θα μας βοηθήσει να βρούμε τις πλέον υποσχόμενες εταιρείες όλων των τομέων της ενεργειακής μετάβασης, τις οποίες μπορούμε στη συνέχεια να υποστηρίξουμε στην επέκταση των επιχειρηματικών μοντέλων τους».

Ο Diego Pavia, CEO της EIT InnoEnergy προσθέτει: «Ο τομέας των μεταφορών διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες ανακατατάξεις του. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιλογή να επιτελέσουν τον μετασχηματισμό ή να υποχρεωθούν να το πράξουν. Η Volkswagen άδραξε την ευκαιρία να τεθεί επικεφαλής αυτής της αλλαγής και να τη διαμορφώσει. Ως εκ τούτου, είμαστε ακόμα πιο ευτυχείς που έχουμε τη Volkswagen ως νέο μέτοχο και η συνεργασία μας ανέρχεται σε ανώτερο επίπεδο. Διαθέτοντας 300 εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό μας, από όλους τους τομείς της βιώσιμης ενέργειας, δημιουργούνται τεράστιες δυνατότητες να επιταχύνουμε από κοινού με την Volkswagen την επιτάχυνση απανθρακοποίησης του τομέα μεταφορών».

Η Volkswagen και η EIT InnoEnergy έχουν πάνω από πέντε χρόνια συνεργασίας. Ως βασικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Μπαταριών (EBA), συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη μιας διεθνώς ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας μπαταριών. Η ετήσια συνεισφορά της στο ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει τα 250 δισ. ευρώ από το 2025 και μετά και να δημιουργήσει τέσσερα εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι δύο εταιρείες μοιράζονται επίσης τη δέσμευσή τους ως επενδυτές των σουηδικών εταιρειών H2 Green Steel, κατασκευής πράσινου χάλυβα και Northvolt, κατασκευής μπαταριών. Κατά την «Power Day» του Μαρτίου τρέχοντος έτους, η Volkswagen ανακοίνωσε πως θα κατασκευάσει, από κοινού με συνεργάτες, έξι εργοστάσια γίγαντες στην Ευρώπη έως το 2030, συνολικής ισχύος 240 γιγαβατωρών.

Η EIT InnoEnergy δραστηριοποιείται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης και είναι η κορυφαία εταιρεία καινοτομίας στη βιώσιμη ενέργεια, διαθέτοντας την τεχνολογία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτάχυνση της Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων απανθρακοποίησης της Ευρώπης.

Αναγνωρισμένη παγκοσμίως το 2020 ως ο πιο ενεργός επενδυτής βιώσιμης ενέργειας και από τους μεγαλύτερους επενδυτές τεχνολογιών για το κλίμα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η EIT InnoEnergy υποστηρίζει καινοτομίες σε διάφορους τομείς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αποθήκευση ενέργειας, μεταφορές και κινητικότητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμα κτίρια και πόλεις – με αξιοποίηση του οικοσυστήματος των άνω των 500 συνεργατών και 24 μετόχων που διαθέτει. Οι 300 εταιρείες του χαρτοφυλακίου της βρίσκονται σε καλό δρόμο για δημιουργία εσόδων 72,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και εξοικονόμηση 1,1 γιγατόνων CO2e ετησίως έως το 2030. Η EIT InnoEnergy είναι η κινητήρια δύναμη τριών στρατηγικών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μπαταριών (EBA), το European Green Hydrogen Acceleration Center (EGHAC) και την European Solar Initiative (ESI).

Προηγούμενο άρθροΗ ALD Automotive στη μετατροπή της Χάλκης σε «πράσινο» νησί
Επόμενο άρθροLAVO: Το πρώτο ποδήλατο υδρογόνου στον κόσμο