Η Uber απέκτησε την Careem, τη μεγαλύτερη εταιρεία ridehailing στη Μέση Ανατολή, για 3,1 δισ. δολάρια. Θα λειτουργεί ως 100% θυγατρική ανεξάρτητη εταιρεία υπό την επωνυμία Careem και θα εξακολουθεί να διευθύνεται από τους ιδρυτές της.

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή στον κλάδο τεχνολογίας που έγινε ποτέ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το τίμημα θα καταβληθεί εν μέρει σε μετρητά και εν μέρει σε τίτλους που θα μετατραπούν σε μετοχές της Uber, όταν η εταιρεία εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Χρηματιστήριο

Η εταιρεία Careem, με έδρα το Ντουμπάι, ιδρύθηκε το 2012 και κατέστη ηγέτης της τοπικής αγοράς. Διαθέτει 30 εκατομμύρια χρήστες σε 90 πόλεις της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Πακιστάν. Η εταιρεία αποτιμήθηκε πάνω από 2 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια κεφαλαιοποίησης τον Οκτώβριο.

Η εξαγορά όχι μόνο θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της Uber, αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την αξιοπιστία της Uber στην αγορά. Η εταιρία ridehailing ετοιμάζει μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO), η οποία αναμένεται να λάβει χώρα αργότερα φέτος.

Ο άλλος κορυφαίος γίγαντας του χώρου, η Lyft έχει ήδη καταθέσει IPO την περασμένη εβδομάδα, για να γίνει η πρώτη εταιρία ridehailing που μπαίνει στο χρηματιστήριο.

Ευρύτερη Μέση Ανατολή, μεγαλύτερη αγορά

Με την εξαγορά ή την συνεργασία και οι δύο εταιρείες επιθυμούν να επεκτείνουν τις ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες κινητικότητας στη Μέση Ανατολή. Η Uber θα αποκτήσει όλες τις επιχειρήσεις κινητικότητας, παράδοσης και πληρωμής της Careem σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, από το Μαρόκο έως το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης των Αιγύπτου, Ιορδανίας, Πακιστάν, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ως εκ τούτου, η απόκτηση της Careem θα μπορούσε να βοηθήσει στην περικοπή των απωλειών της Uber και να δώσει στην εταιρεία μια εδαφική επέκταση που δεν πέτυχε όταν δεν κατάφερε να διεισδύσει στην κινεζική αγορά και ενώ ανταγωνίζεται την ινδική εταιρεία ridehailing Ola.

Προηγούμενο άρθροΣτην Ελλάδα η δημοσιογραφική παρουσίαση του QASHQAI στα ρωσικά μέσα
Επόμενο άρθροΑπορρίφθηκαν από τους μετόχους της Hyundai οι απαιτήσεις του Elliott Management fund