Η Toyota Motor Corporation ανακοίνωσε το Toyota bZ3, το δεύτερο μοντέλο της σειράς bZ. Το bZ3 είναι ηλεκτρικό σεντάν μπαταρίας που αναπτύχθηκε για την κινεζική αγορά από την BYD Toyota EV Technology Co., Ltd. (BTET)— κοινοπραξία  της Toyota και της BYD Company Ltd. (BYD)—και την FAW Toyota Motor Co. Ltd. (FAW Toyota).

Θα κατασκευάζεται και θα πωλείται μέσω του δικτύου αντιπροσώπων της FAW Toyota.

Αναπτύχθηκε από κοινού με την συνεργασία τριών εταιρειών

Πάνω από 100 μηχανικοί της Toyota, από τα τμήματα σχεδιασμού, παραγωγής, μηχανικής και ποιοτικού ελέγχου, συμμετείχαν στην ανάπτυξη, συνεργαζόμενοι με μηχανικούς της BYD και της FAW Toyota. Το Toyota bZ3 διαθέτει την προηγμένη τεχνολογία του Toyota bZ4X.

Η BYD, από την ίδρυσή της το 1995, ειδικεύεται στις μπαταρίες και άλλες βασικές τεχνολογίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της e-Platform 3.0. Η BYD και οι συνεργάτες της παρέχουν προηγμένη, ασφαλή και αξιόπιστη τεχνολογία μπαταριών στο Toyota bZ3.

Η FAW Toyota είναι γνωστή για την εκτεταμένη γκάμα προϊόντων και τις ολοκληρωμένες δυνατότητές της που περιλαμβάνουν παραγωγή, πωλήσεις και υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, ο συνολικός όγκος πωλήσεων της FAW έχει φτάσει τα δέκα εκατομμύρια μονάδες. Χάρη στις παγκοσμίου επιπέδου εγκαταστάσεις και τεχνολογίες της, η εταιρεία παράγει πλέον νέα ενεργειακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένης της σειράς Toyota bZ.

Νέα δομή και σχεδίαση για “νέα ελευθερία, νέες εμπειρίες”

Το Toyota bZ3 προσφέρει στους πελάτες νέα εμπειρία αυτοκινήτου που βασίζεται στο τρίπτυχο: εξηλεκτρισμένο, δυναμικό και ευχάριστο.

  • Εξηλεκτρισμένο: Αυτονομία άνω των 600 χλμ με προηγμένο σύστημα ηλεκτροκίνησης. Το σύστημα ηλεκτροκίνησης συνδυάζει την μπαταρία ιόντων λιθίου LFP της BYD, με φωσφορικό σίδηρο λιθίου και τις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης της Toyota, που εξελίχθηκαν μέσω της μακροχρόνιας ανάπτυξης HEV, επιτυγχάνοντας μέγιστη αυτονομία άνω των 600 χλμ. Η δομή της μπαταρίας, τα συστήματα ψύξης, ελέγχου και ασφάλειας σχεδιάστηκαν ειδικά για αυτό το αυτοκίνητο, καθιστώντας το υψηλής ποιότητας σύστημα ηλεκτροκίνησης αποδοτικό, προηγμένο, ασφαλές και αξιόπιστο. Επιπλέον, η Toyota αξιοποίησε την τεχνογνωσία της ηλεκτροκίνησης για να περιορίσει την υποβάθμιση μπαταρίας, με στόχο να διασφαλίσει 90% χωρητικότητα ακόμα και μετά από μια δεκαετία.
  • Δυναμικό: Απολαυστική οδήγηση μέσω e-TNGA. Το Toyota bZ3 χρησιμοποιεί την πλατφόρμα οχημάτων e-TNGA για να επιτύχει απολαυστικότερη οδήγηση, καλύτερη απόδοση, χαμηλό κέντρο βάρους και εξαιρετική σταθερότητα χειρισμού. Η θέση οδήγησης είναι διαμορφωμένη για να ελαχιστοποιεί την καταπόνηση, να μειώνει την κόπωση μεγάλων αποστάσεων και να δημιουργεί απολαυστική οδηγική εμπειρία. Η κίνηση, το στρίψιμο και το σταμάτημα έχουν ρυθμιστεί με ακρίβεια, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Toyota που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολυετούς εμπειρίας της στην κατασκευή αυτοκινήτων και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το αποτέλεσμα είναι η πιο άνετη οδήγηση για τον οδηγό και για τους επιβάτες.
  • Ευχάριστο: Άνετη εμπειρία οδήγησης. Το πρότυπο ανάπτυξης του Toyota bZ3 είναι το Family Lounge, βάσει της αντίληψης πως τα αυτοκίνητα παρέχουν τον χώρο για να απολαμβάνετε τον χρόνο σας με την οικογένεια και τους φίλους σας, αντί να αποτελούν απλώς μέσο μεταφοράς. Με ανθρωποκεντρική εστίαση, η Toyota δίνει έμφαση σε έναν συνεκτικό και άνετο εσωτερικό χώρο, με εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα, απολύτως ενσωματωμένα στην καμπίνα, για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Το όχημα ακολουθεί την σχεδίαση «σφυροκέφαλου καρχαρία» της σειράς Toyota bZ. Διαθέτει χαλαρές γραμμές, συνδυάζοντας το μακρύ μεταξόνιο ειδικά για BEV με την ευρύχωρη καμπίνα ενός fastback. Επιπλέον, το εξωτερικό αποπνέει σταθερότητα και δύναμη και διαθέτει εξαιρετικά διαμορφωμένο κομψό προφίλ που υποδηλώνει μια αίσθηση γραμμικής ταχύτητας. Οι γωνίες του προφυλακτήρα τονίζουν τους αεραγωγούς και τις  αεροτομές, ενώ οι επίπεδες χειρολαβές θυρών, οι ζάντες αλουμινίου και ο οπίσθιος προφυλακτήρας μειώνουν την αντίσταση του αέρα με αποτέλεσμα κορυφαία αεροδυναμική στην κατηγορία, με τιμή Cd 0,218 (οπισθέλκουσα).

Στο εσωτερικό διαθέτει το σύστημα Digital Island που αποτελείται από μεγάλη κάθετη κεντρική οθόνη και κονσόλα τύπου δίσκου. Εκτός από την ασύρματη φόρτιση, διαθέτει λειτουργίες σύνδεσης smartphone και πολυμέσων, παρέχοντας νέα εμπειρία στους πελάτες. Ο κλιματισμός, η μουσική, το άνοιγμα του πορτμπαγκάζ και άλλα χειριστήρια είναι επίσης ενσωματωμένα στη μεγάλη οθόνη και ο φωνητικός έλεγχος προάγει σημαντικά την άνεση και την καινοτομία.

Προηγούμενο άρθροΝέο Opel Grandland GSe, SUV υψηλών επιδόσεων
Επόμενο άρθρο15η συνεχής πτώση στις ταξινομήσεις επαγγελματικών