Η Faurecia, εταιρεία του ομίλου FORVIA, η Michelin και η Stellantis ανακοίνωσαν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας απόκτησης του 33,3% της Symbio – πρωτοπόρου κινητικότητας υδρογόνου μηδενικών εκπομπών- από την Stellantis.

Η Faurecia και η Michelin θα παραμείνουν μέτοχοι με 33,3% εκάστη.

Πρόκειται για σημαντικό βήμα απανθρακοποίησης του κλάδου κινητικότητας και αναδεικνύει την τεχνολογική υπεροχή της Symbio στις καινοτομίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η συμμετοχή της Stellantis στους μετόχους θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Symbio στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Η εξαγορά ίσου μεριδίου στη Symbio θα ενισχύσει την ηγετική μας θέση στα υδρογονοκίνητα οχήματα, υποστηρίζοντας την παραγωγή βαν κυψελών καυσίμου στη Γαλλία και συμπληρώνει το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιό μας ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας», δήλωσε ο Carlos Tavares, CEO της Stellantis. «Προωθώντας το σχέδιο Dare Forward 2030 και επιδιώκοντας ουδέτερο άνθρακα έως το 2038, εξετάζουμε κάθε τεχνολογικό εργαλείο που διαθέτουμε για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι απαραίτητες και η Symbio θα καταστεί σημαντικός παίκτης στη μάχη για την προστασία των μελλοντικών γενεών».

Η Symbio σκοπεύει να παράγει 50.000 κυψέλες καυσίμου ετησίως έως το 2025, αξιοποιώντας το υπερσύγχρονο gigafactory Saint-Fons, το οποίο θα ξεκινήσει παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το 2022, η Symbio ανακοίνωσε την υλοποίηση του έργου της HyMotive, προς επιτάχυνση της εκβιομηχάνισής της και την ανάπτυξη ανατρεπτικών καινοτομιών, που θα δώσει στην εταιρεία συνολική ετήσια παραγωγική ικανότητα 100.000 συστημάτων έως το 2028 δημιουργώντας 1.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία.

«Είμαστε ευτυχείς με αυτή τη συναλλαγή που αυξάνει περαιτέρω τις δυνατότητες της Symbio και θα δώσει επιπλέον ώθηση στην κοινοπραξία. Η Symbio είναι πλέον τέλεια εξοπλισμένη για να αναβαθμίσει και να επεκτείνει την ηγετική της θέση εκτός Ευρώπης, σε μια περίοδο που η αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει μηδενικές εκπομπές», δήλωσε ο Patrick Koller, CEO της Faurecia. «Αυτή η συμφωνία ωφελεί όλα τα μέρη και επιτρέπει στη FORVIA να επιβεβαιώσει την θέση του παγκόσμιου ηγέτη καθαρής κινητικότητας».

«Η συμμετοχή της Stellantis στο κεφάλαιο της Symbio συνιστά ιδιαίτερο μοχλό ανάπτυξης για την κοινοπραξία μας», δήλωσε ο Florent Menegaux, CEO της Michelin. «Συνιστά επίσης τέλεια απόδειξη ότι η τεχνολογία κυψελών καυσίμου είναι σημαντική για την επιτυχία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτροκινητικότητα, ιδιαίτερα για επαγγελματική χρήση. Η Stellantis αποτελεί ήδη εκλεκτό πολύ σημαντικό για το μέλλον συνεργάτη. Αυτή η συναλλαγή ενισχύει την από μακρού πεποίθηση της Michelin: το υδρογόνο θα είναι μεταξύ των απαραίτητων λύσεων απανθρακοποίησης».

Η συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις ρυθμιστικές εγκρίσεις. Η ολοκλήρωση προβλέπεται το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η Symbio, κοινοπραξία των Faurecia και Michelin, είναι κορυφαίος καινοτόμος συνεργάτης πρωτοπόρων κινητικότητας, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας και δοκιμαστικές διαδρομές 6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Προηγούμενο άρθροΝέα προϊόντα και υπηρεσίες Honda στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροVolvo Group: εφαρμογή ασφάλειας με τεχνολογία AR