Το Opel Patent Car Motor, System Lutzmann είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Opel το 1899. Σηματοδότησε την αρχή της παραγωγής στο Rüsselsheim και αποτέλεσε τη βάση για την κατασκευή των πρώτων οχημάτων.

Η εταιρεία, ιδρύθηκε από τον Adam Opel το 1862 και ασχολήθηκε με τις ραπτομηχανές και αργότερα με τα ποδήλατα. Το 1899, μετά το θάνατο του ιδρυτή, η σύζυγος και τα παιδιά του μπήκαν στην παραγωγή αυτοκινήτων δημιουργώντας μία από τις παλαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Τα οχήματα τότε ήταν χειροποίητα και το 1924 η Opel έγινε η πρώτη γερμανική κατασκευαστική  που επένδυσε στην βιομηχανική γραμμή παραγωγής.

Σήμερα, η Opel είναι πολύ σημαντική στο χώρο της και από τότε έχει κατασκευάσει περίπου 70 εκατομμύρια οχήματα, ενώ οι πωλήσεις για εταιρικούς στόλους στην Ευρώπη αποτελούν σημαντικό τομέα της δραστηριότητάς της. Το 2017, η Opel πούλησε περίπου 1,13 εκατομμύρια οχήματα. Το brand πέρασε πέρυσι από την ομπρέλα της GM, σε αυτήν του ομίλου PSA.

Το μήνυμα της Opel σήμερα είναι: “Το μέλλον είναι για τον καθένα – The future is everyone’s”. Το μήνυμα αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρείας να «εκδημοκρατίσει» τις μελλοντικές τεχνολογίες και να τις θέσει στη διάθεση όλων. Μέχρι το 2024, όλες οι ευρωπαϊκές γραμμές επιβατικών της εταιρείας θα είναι ηλεκτροκίνητες, είτε με μπαταρία είτε υβριδικές (PHEV) εκτός από εκείνες με τους εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες καύσης. Παράλληλα, η μάρκα θεωρείται από τους ανθρώπους της ως πρωτεργάτης  στην ψηφιακή συνδεσιμότητα μεταξύ ανθρώπου και αυτοκινήτου, έτσι από το 2019 νέες υπηρεσίες συνδεσιμότητας με την ονομασία Opel Connect, θα εισαχθούν στα επιβατικά αυτοκίνητα της Opel και στα ελαφρά εμπορικά οχήματα.

Η Opel ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 120 χρόνια από την παραγωγή του πρώτου αυτοκινήτου της το επόμενο έτος. Η εταιρεία διευθύνεται σήμερα από τον Michael Lohscheller που είναι CEO της Opel Automobile GmbH από τον Ιούνιο του 2017. Η αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει δέκα εργοστάσια παραγωγής, ένα κέντρο ανάπτυξης και ένα κέντρο δοκιμών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και απασχολεί πάνω από 37.000 υπαλλήλους. Η Opel και η αδελφή βρετανική μάρκα Vauxhall είναι παρούσες σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροKίνα: Tο πεπρωμένο για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Επόμενο άρθροΗ Sixt και οι προοπτικές της για το 2018