Η MOBiLus αναδείχθηκε νικήτρια ομάδα στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας – EIT για την Αστική Κινητικότητα.

Το EIT ανακοίνωσε τις νικήτριες ομάδες που θα δημιουργήσουν Κοινότητες Καινοτομίας στους τομείς της μεταποίησης και της Αστικής Κινητικότητας. Οι νικήτριες ομάδες επιλέχθηκαν μετά από διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και διεξοδική αξιολόγηση από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΙΤ. Ο βασικός παράγοντας που καθόρισε την απόφαση ανάδειξη των νικητών, ήταν η δυνατότητα δημιουργίας καινοτομιών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων για τις σημερινές κοινωνίες.

Με περισσότερο από το 70% των Ευρωπαίων που ζουν σε αστικές περιοχές (που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% της επικράτειας της ΕΕ) και περίπου το 85% του ΑΕγχΠ της ΕΕ που παράγεται στις αστικές περιοχές, υπάρχει πραγματική ανάγκη να επενδύσουμε σε σύγχρονα συστήματα αστικών μεταφορών. Η ζήτηση κοινών, καθαρών λύσεων μεταφοράς και μεταφορών κατ ‘απαίτηση για τους ανθρώπους και τις εμπορευματικές μεταφορές στις αστικές περιοχές αυξάνεται επίσης ταχέως ως αποτέλεσμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων που θέτουν φιλόδοξους κλιματικούς στόχους για την εκπλήρωση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί με την αστικοποίηση στην Ευρώπη που αναμένεται να αυξηθεί στο 83% μέχρι το 2050. Η αστική κινητικότητα του ΕΙΤ θα συμβάλει στην εξασφάλιση ενός πιο πράσινου, πιο χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλέστερου και ευφυέστερου συστήματος αστικής κινητικότητας.

Η MOBiLus, που είναι η νικήτρια ομάδα στον τομέα Αστικής Κινητικότητας του EIT, είναι μια κοινοπραξία 48 εταίρων από 15 χώρες, όπως η BMW Group, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Τσεχίας, η πόλη της Κοπεγχάγης, η TomTom, το Τεχνολογικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, το Κέντρο Τεχνολογίας Αυτοκινήτων της Γαλικίας και η Siemens. Ο Lluis Gomez από την πόλη της Βαρκελώνης, που είναι ο βασικός συντονιστής εταίρος, δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος! Ως ομάδα Αστικής Κινητικότητας του ΕΙΤ, θα επαναπροσδιορίσουμε τη συλλογική και ατομική κινητικότητα, θα τη διαμορφώσουμε ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, θα στηρίξουμε τις κοινότητες και θα τονώσουμε την οικονομία”.

Προηγούμενο άρθροΗ BMW βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για τα αυτόνομα
Επόμενο άρθροΝέο Skoda SCALA: ξεχωριστή ποιότητα και μοντέρνο design