Η MercedesBenz θα καταστεί ισότιμος μέτοχος στην Automotive Cells Company (ACC), από κοινού με τη Stellantis και την TotalEnergies, με την κάθε μια να κατέχει μερίδιο 33%.

Στην πορεία για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον, η Mercedes-Benz λαμβάνει μετοχικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής μπαταριών Automotive Cells Company (ACC) προς επιτάχυνση της ανάπτυξης και παραγωγή κυψελών και συστοιχιών μπαταριών υψηλής απόδοσης επόμενης γενιάς. Όπως ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, η Mercedes-Benz θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει αμιγώς ηλεκτρικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας-όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες αγοράς. Για να επιτύχει τον στόχο της, η εταιρεία χρειάζεται συνολική παραγωγική ικανότητα μπαταριών άνω των 200 Gigawatt έως το τέλος της δεκαετίας και σχεδιάζει να κατασκευάσει οκτώ εργοστάσια μπαταριών παγκοσμίως, από κοινού με εταίρους, εκ των οποίων τέσσερα στην Ευρώπη. Η ένταξη στην ACC είναι το επόμενο βήμα της στρατηγικής πορείας της εταιρείας, από το “Κατ΄αρχάς ηλεκτρική” στο “Αμιγώς ηλεκτρική”.

«Η Mercedes-Benz ακολουθεί ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού και αυτή η επένδυση σηματοδοτεί ένα στρατηγικό ορόσημο στην πορεία μας για ουδέτερο CO2. Από κοινού με την ACC, θα αναπτύξουμε και θα παράγουμε συστοιχίες κυψελών μπαταριών στην Ευρώπη-προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της Mercedes-Benz”, δήλωσε ο Ola Källenius, CEO της Daimler AG και της Mercedes-Benz AG. “Αυτή η νέα συνεργασία μας επιτρέπει να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό, να επωφεληθούμε από τις οικονομίες κλίμακας και να παρέχουμε στους πελάτες μας ανώτερη τεχνολογία μπαταριών. Επιπλέον, θα διασφαλιστεί η παραμονή της Ευρώπης στο επίκεντρο της αυτοκινητοβιομηχανίας-ακόμα και στην ηλεκτρική εποχή: Με τη Mercedes-Benz ως νέο συνεργάτη, η ACC σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα στα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της προς όφελος της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στον σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών μπαταριών».

Το έργο της ACC θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των επτά δισ. ευρώ – σε συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων, χρέους και επιδοτήσεων – για να ανέλθει σε χωρητικότητα τουλάχιστον των 120 Γιγαβατωρών στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η Mercedes-Benz θα επενδύσει τριψήφιο ποσόν εκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος. Συνολικά, οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν κάτω του ενός δισ. ευρώ. Η συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για οριστική τεκμηρίωση και κανονιστικές εγκρίσεις.

Ο Yann Vincent, CEO της ACC, δήλωσε: «Η συμμετοχή της Mercedes-Benz ως νέου μετόχου αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ACC. Η Mercedes-Benz θα κομίσει ψήφο εμπιστοσύνης στον τεχνολογικό μας οδικό χάρτη και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, γεγονός που ενισχύει σημαντικά τις επιχειρηματικές δυνατότητές μας και στηρίζει τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξής μας. Αυτή είναι η συμβολή μας σε ένα ηλεκτρικό και βιώσιμο μέλλον».

«Η Mercedes-Benz θα αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό 33% στην ACC. Μετά την επένδυση, θα κατέχουμε δύο από τις έξι θέσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της ACC, από κοινού με την TotalEnergies και τη Stellantis, ως ισότιμοι μέτοχοι», δήλωσε ο Markus Schäfer, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και της Mercedes-Benz AG, υπεύθυνος του Daimler Group Research και COO της Mercedes-Benz Cars. «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ενσωματώνουμε τις πλέον προηγμένες και βιώσιμες μπαταρίες στα μοντέλα EQ. Ως εκ τούτου, θα παρέχουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία μας στην ACC. Η Mercedes-Benz θα συμπληρώσει περαιτέρω την ανάπτυξη κυψελών υψηλής τεχνολογίας με το προγραμματισμένο πιλοτικό εργοστάσιό της «Drive Systems Campus» στη Στουτγάρδη, από το 2023 και μετά».

Η ACC θα προμηθεύει τη Mercedes-Benz με τεχνολογίες μπαταριών υψηλής απόδοσης από τα εργοστάσια παραγωγής της από τα μέσα της δεκαετίας. Η εταιρεία κατασκευής κυψελών μπαταριών εξετάζει την επέκταση του δικτύου παραγωγής της, ώστε να συμπεριλάβει και άλλες τοποθεσίες στην Ευρώπη.

Η Mercedes-Benz συνεχίζει εκτεταμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας μπαταριών. Η εταιρεία θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία της και θα υποστηρίξει την επέκταση του δικτύου παραγωγής της ACC, με βάση τα πρότυπα ποιότητας της μάρκας. Με τη Saft, θυγατρική της TotalEnergies, η Mercedes-Benz διαθέτει συνεργάτη με πάνω από 100 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των μπαταριών μεγάλης διάρκειας και των συστημάτων ασφαλείας μπαταριών, εφεδρικής ισχύος και ηλεκτρικών και υβριδικών κινητήρων. Η Stellantis κομίζει στην κοινοπραξία τεχνογνωσία βιομηχανοποίησης μέσω πολυμορφίας, μεγέθους και παγκόσμιου αποτυπώματος. Οι πελάτες της Mercedes-Benz θα επωφεληθούν από τον μοναδικό συνδυασμό τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, εμπειρίας παραγωγής και κλίμακας της κοινοπραξίας.

Με αυτήν την επένδυση, η Mercedes-Benz προωθεί την βιομηχανοποίηση προηγμένων και βιώσιμων τεχνολογιών μπαταριών στην Ευρώπη. Η εταιρεία επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο συνεργατών της προκειμένου να διασφαλίσει την εντοπιότητα σε προμήθεια κυψελών μπαταριών και συστοιχιών ως βασική τεχνολογία της εποχής ηλεκτρικής κινητικότητας.

Η υποδοχή των άλλων εταίρων

«Καλωσορίζουμε τη Mercedes-Benz ως στρατηγικό συνεργάτη που μοιράζεται τη φιλοδοξία μας για επιτάχυνση της ηγετικής πορείας της ACC», σημείωσε ο Carlos Tavares, CEO της Stellantis. «Η στρατηγική εξηλεκτρισμού της Stellantis βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί το επόμενο βήμα στο σχέδιο μας να βρισκόμαστε στην πρωτοπορία της αυτοκινητοβιομηχανίας με τις 14 μάρκες μας να δεσμεύονται να προσφέρουν τις καλύτερες λύσεις ηλεκτροκίνησης που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πελατών. Αυτή η κοινοπραξία αξιοποιεί την κοινή μας τεχνογνωσία και τις κατασκευαστικές συνέργειες, διασφαλίζοντας την πρωτοπορία της Stellantis στις παγκόσμιες εξελίξεις με τον πιο αποδοτικό, προσιτό και βιώσιμο τρόπο».

«Είμαστε ευτυχείς που καλωσορίζουμε την Mercedes-Benz, ως νέο εταίρο της ACC. Η συμμετοχή της αποδεικνύει τη σημασία της πρωτοβουλίας που πήραμε πριν ένα χρόνο με τη Stellantis και υποστηρίζει σαφώς τη φιλοδοξία μας για τη δημιουργία μιας ηγετικής ευρωπαϊκής εταιρείας μπαταριών. Προσφέρουμε από κοινού τις ικανότητές μας συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της κινητικότητας. Αυτό το νέο βήμα αποτελεί ακόμα ένα δείγμα του μετασχηματισμού της TotalEnergies σε εταιρεία ποικίλλης ενέργειας και τη βούλησή μας να επεκτείνουμε το αποτύπωμά μας στην ηλεκτρική κινητικότητα. Η TotalEnergies θα αξιοποιήσει την εμπειρία της θυγατρικής της Saft σε μπαταρίες και τη βιομηχανική τεχνογνωσία των συνεργατών της για να ανταποκριθεί στην έντονη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Patrick Pouyanné, Πρόεδρος και CEO της TotalEnergies.

Η ACC

Η ACC δρύθηκε τον Αύγουστο του 2020, ως αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των Stellantis και TotalEnergies με την υποστήριξη των γαλλικών, γερμανικών και ευρωπαϊκών αρχών, ώστε να δημιουργηθεί μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Η ένταξη της Mercedes-Benz στην ACC αποτελεί μια ξεκάθαρη απόδειξη της εξέλιξης του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του, τα οποία πλέον ενισχύονται περαιτέρω.

Σκοπός της ACC, είναι να εξελίξει και να παράγει στοιχεία μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, με εστίαση στην ασφάλεια, την απόδοση και την ανταγωνιστικότητα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα ποιότητας και το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Το αναθεωρημένο πλάνο χωρητικότητας, θα κινητοποιήσει μια επένδυση άνω των 7 δισ. ευρώ. Η δημιουργία αυτού του ευρωπαϊκού κολοσσού μπαταριών, θα υποστηρίξει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η ενεργειακή μετάβαση στις μεταφορές και θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ενός βασικού στοιχείου για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Προηγούμενο άρθροΠροειδοποιητική επιστολή της ΕΕ για τα μεταχειρισμένα στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροVolvo Cars και The Future Laboratory εξερευνούν βιώσιμα υλικά