Η Geely ξεκινά δοκιμές ηλεκτροκαυσίμου στη Δανία
Η Trine Bramsen, Υπουργός Μεταφορών της Δανίας, γεμίζει ένα από τα Emgrands της Geely με μεθανόλη στο Aalborg

Το κινεζικό Geely Group, μητρική εταιρεία της Volvo, ξεκίνησε 15μηνες δοκιμές με χρήση ηλεκτροκαυσίμου πράσινης μεθανόλης και αντίστοιχων αυτοκινήτων στη Δανία.

Η Geely συνεργάζεται στη Δανία με τα πρατήρια καυσίμων Circle K, το Πανεπιστήμιο Aalborg και το Green Hub Fund. Με αυτό το πιλοτικό έργο θα επιχειρήσει και θα δοκιμάσει την παραγωγή και ανάπτυξη πράσινης ηλεκτρομεθανόλης (e-methanol) και τη χρήση της σε αυτοκίνητα μεθανόλης.

Πράσινη μεθανόλη

Τα ηλεκτροκαύσιμα είναι συνθετικοί υδρογονάνθρακες που μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά καύσιμα οχημάτων, όπως η βενζίνη και το ντίζελ. Ένα από αυτά είναι η ηλεκτρομεθανόλη, που παράγεται με τον συνδυασμό πράσινου υδρογόνου και δεσμευμένου CO2 από βιομηχανικές πηγές, μέσω ηλεκτρόλυσης. Εάν η ενέργεια γι΄αυτήν τη διεργασία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το προϊόν ονομάζεται «πράσινη μεθανόλη».

Η Geely είναι παγκόσμια πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα. Αναπτύσσει πράσινη μεθανόλη και οχήματα μεθανόλης για περισσότερα από 17 χρόνια. Το 2016, η εταιρεία επένδυσε στην Carbon Recycling International, η οποία συνθέτει πράσινη μεθανόλη σε βιομηχανική κλίμακα.

Μείωση εκπομπών 70%

Ενώ εξακολουθεί να παράγει κάποια αέρια, η πράσινη μεθανόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Geely ισχυρίζεται πως το σεντάν μεθανόλης Emgrand και το βαρύ φορτηγό Farizon M100 εκπέμπουν 70% λιγότερο CO2 σε σύγκριση με τα ισοδύναμα βενζίνης. Προηγούμενη δοκιμή του Emgrand στην Ισλανδία έδειξε πως είχε συνολικές (από την πετρελαιοπηγή στους τροχούς) εκπομπές μόλις 46 γρ/χλμ CO2, χαμηλότερες ακόμα και από πολλά EV.

Η Δανία, η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 70% έως το 2030, είναι παγκόσμια πρωτοπόρος βιωσιμότητας. Όμως, αιολική και ηλιακή ενέργεια παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με τον καιρό.

Power-to-X

Λύση: μετατροπή της περίσσειας ανανεώσιμης ενέργειας σε σταθερότερη μορφή ενέργειας. Αυτό αποκαλείται “Power-to-X”, και ένα από τα X είναι η πράσινη μεθανόλη. Ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Mærsk χρησιμοποιεί ήδη πράσινη μεθανόλη για κάποια εμπορικά πλοία του.

Οι δοκιμές της Geely στη Δανία θα περιλαμβάνουν δύο Emgrand και το πρώτο M100 στον κόσμο, που θα κυκλοφορούν εντός και γύρω από το Aalborg. Οι δοκιμές επιδιώκουν να καταδείξουν τις οικονομικές δυνατότητες, τη βιωσιμότητα και την ευκολία χρήσης της πράσινης μεθανόλης για κινητικότητα στην Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθροΗ Arval λανσάρει την Arval Connect
Επόμενο άρθροΣτις 26 Απριλίου θα παρουσιαστεί η νέα Mercedes T-Class