Η Zhejiang Geely Holding Group, η οποία εξαγόρασε την Volvo από την Ford το 2010, πούλησε περίπου 100 εκατομμύρια μετοχές της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δηλώνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίζει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Volvo.

Το Geely Group πούλησε το 3,4% των μετοχών του στη Volvo, μειώνοντας την συμμετοχή του από 82% σε 78,7%, σε μια κίνηση που η Geely περιγράφει ως «δημιουργία περισσότερων ευκαιριών βιώσιμης μακροπρόθεσμης αξίας για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές». Τα έσοδα από την πώληση θα χρηματοδοτήσουν την παγκόσμια επιχειρηματική της ανάπτυξη, ανέφερε η Geely.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μετοχές πωλήθηκαν με έκπτωση και απέφεραν περίπου 350 εκατ. δολάρια. Η Geely είπε ότι παραμένει «σταθερή» στη δέσμευσή της υποστήριξης της Volvo Cars στον μετασχηματισμό της σε παραγωγό αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και συνέχισης της παγκόσμιας επιτυχημένης πορείας.

Η Geely διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των παγκόσμιων σχεδίων ηλεκτροκίνησης της Volvo, που στοχεύουν σε μηδενικές εκπομπές έως το 2030. Η Volvo πούλησε επίσης μερίδιο 33% της εταιρείας της ανάπτυξης και παραγωγής κινητήρων, Aurobay, στην Geely τον Νοέμβριο του 2022.

Κατόπιν διαφόρων αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) των μαρκών που κατέχει, η κίνηση της Geely μειώνει τον αριθμό των μετοχών της για να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον υπερβολικό έλεγχο που ασκεί.

Η Volvo σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες IPO στην Ευρώπη το 2021, με τις μετοχές της να αυξάνονται έως και 22% στον Nasdaq Στοκχόλμης. Μια άλλη μάρκα της Geely, η Polestar, υπέβαλε αίτηση για IPO το 2021, εισάγοντας τις μετοχές της στον Nasdaq. Δύο ακόμα μάρκες της Geely στις ΗΠΑ πρόκειται να ακολουθήσουν φέτος, η Lotus και η Zeekr.

Φωτογραφία: Volvo Cars

Προηγούμενο άρθροΟ Guillaume Pin European Fleet & Mobility Manager
Επόμενο άρθροΟι μάρκες αυτοκινήτου στις Best Global Brands 2023