Η Ford γίνεται μέρος του Catena-X, ενός δικτύου που δημιουργήθηκε για τη θέσπιση προτύπων δεδομένων για την αλυσίδα αξίας της αυτοκινητοβιομηχανίας και τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.

Ακόμα η εταιρεία:

  • Είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Responsible Supply Chain Initiative, διασφαλίζοντας την κοινωνική συμμόρφωση, την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος στις εφοδιαστικές αλυσίδες
  • Με τις πρωτοβουλίες αυτές συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της για ανθρακική ουδετερότητα στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της, στις υπηρεσίες logistics και στους προμηθευτές της μέχρι το 2035
  • Δεσμεύεται να βελτιώσει την εφοδιαστική αλυσίδα και προσπαθεί να συνεργάζεται με οργανισμούς που προστατεύουν ενεργά τον άνθρωπο και τον πλανήτη

Η Ford Ευρώπης έχει υπογράψει δύο βασικές πρωτοβουλίες σχετικές με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες επιδιώκουν να καθιερώσουν πρότυπα στη βιομηχανία για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εταίρων και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Η πρώτη πρωτοβουλία φέρει την ονομασία Catena-X Automotive Network και ιδρύθηκε για να βελτιώσει τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας μέσω της συνεχούς ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των εταίρων. Η δεύτερη ονομάζεται Responsible Supply Chain Initiative (RSCI) και παρέχει εργαλεία, μέτρα και υποστήριξη για την επίτευξη μιας πιο βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Οι υπεύθυνες, διαφανείς και βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες είναι το κλειδί για μία επιτυχημένη αλλαγή στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς κινούμεθα προς ένα εξηλεκτρισμένο μέλλον» δήλωσε ο Werner Pütz, vice president, Purchasing, Ford Ευρώπης. «Ορίζοντας τα πρότυπα δεδομένων και εξασφαλίζοντας την ασφαλή ανταλλαγή τους, το δίκτυο Catena-X παρέχει μία ισχυρή βάση για συνεργατικές προσπάθειες στον τομέα αυτό, που είναι τόσο σημαντικός για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που συμμετέχουμε τώρα σε δύο πρωτοποριακές πρωτοβουλίες.»

Η συμμετοχή σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι ένα σημαντικό βήμα για να πετύχει η  Ford ένα ανθρακικά ουδέτερο αποτύπωμα στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της, στις υπηρεσίες logistics και στους προμηθευτές της μέχρι το 2035. Επίσης, μέχρι το 2035, η Ford στοχεύει οι Ευρωπαϊκές πωλήσεις της να αποτελούνται στην ολότητά τους από οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Catena-X Automotive Network

Ως ένα ψηφιακό οικοσύστημα και συνεργατικό δίκτυο, το Catena-X θα δημιουργήσει ενιαία πρότυπα για την αλλαγή δεδομένων και πληροφοριών σε όλη την αξιακή αλυσίδα της βιομηχανίας αυτοκινήτου. Η Ford ενώνει τις δυνάμεις της με μία πολυσυλλεκτική ομάδα συνεργατών από το χώρο των επιχειρήσεων και της επιστήμης σε αυτή την πρωτοφανή συνεργασία μεταξύ εταιρειών του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι τομείς εφαρμογής περιλαμβάνουν τη διαχείριση ποιότητας, τη συντήρηση, τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη βιωσιμότητα. Η ομαλή ροή δεδομένων μεταξύ των μελών και των παγκόσμιων συνεργατών τους θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαχείριση προβλημάτων σε περίπτωση πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ελλείψεων πρώτων υλών και παρακολούθησης εξαρτημάτων και να τα αντιμετωπίσει άμεσα. 1 Η εμπλοκή της Ford με την Catena-X θα βοηθήσει την εταιρεία να βελτιώσει τη βιωσιμότητα, να διασφαλίσει  την τήρηση των προτύπων αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταστήσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες ακόμα πιο διαφανείς.

Responsible Supply Chain Initiative

Η Ford είναι ένα από τα 14 ιδρυτικά μέλη αυτής της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Σύνδεσμο Αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας (VDA). Στόχος της RSCI είναι να αναπτύξει μία τυποποιημένη διαδικασία για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των εταιρειών στις εφοδιαστικές αλυσίδες της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής συμμόρφωσης ως προς τις συνθήκες εργασίας, της ασφάλειας στον τομέα της εργασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Η διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος απαιτεί την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης και την παροχή πρακτικών λύσεων. Πρωτοβουλίες όπως η RSCI προσφέρουν στις εταιρείες την ευκαιρία να εργάζονται με προηγμένα και κοινά πρότυπα της βιομηχανίας για τον έλεγχο της βιωσιμότητας κάθε εταιρείας ξεχωριστά. Αυτό επιτρέπει σε μία ευρεία γκάμα εταιρειών να συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό» δήλωσε ο Helmut Philipp, ειδικός βιωσιμότητας, Ford Ευρώπης, ο οποίος έγινε Αντιπρόεδρος της RSCI.

Η Ford έχει δεσμευτεί στη βελτίωση όλων των πτυχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιδιώκοντας την ίδια στιγμή τον εντοπισμό και τη συνεργασία με οργανισμούς που υιοθετούν και εφαρμόζουν πολιτικές για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Ο Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών της εταιρείας περιγράφει τις απαιτήσεις για τις σχέσεις με τους προμηθευτές σε τομείς που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, την υπεύθυνη προμήθεια υλών, τις υπεύθυνες και νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές και τη σχετική εφαρμογή αυτών των αρχών.


1 Τα δεδομένα της Catena-X που υπόκεινται στους νόμους της χώρας στην οποία συλλέγονται διατηρείται σύμφωνα με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής υποδομής δεδομένων cloud (GAIA-X) και των International Data Spaces.

Προηγούμενο άρθρο160 Χρόνια Καινοτομίας γιορτάζει η Opel
Επόμενο άρθροΝεο Peugeot 308 με premium σύστημα Focal Hi-Fi