Η bp ηγείται επένδυσης 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε καινοτόμο σύστημα ηλεκτρολύτη υδρογόνου χαμηλού κόστους της Advanced Ionics. Η επένδυση θα επιταχύνει την ανάπτυξη και εξάπλωση της τεχνολογίας ηλεκτρολύτη Symbion™ της Advanced Ionics για την βαριά βιομηχανία.

Η Advanced Ionics, εταιρεία ανάπτυξης νέας κατηγορίας ηλεκτρολυτών υδρογόνου για επέκταση παραγωγής πράσινου υδρογόνου, έκλεισε συμφωνία χρηματοδότησης πρώτης σειράς 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων, της οποίας ηγείται η bp ventures, με επιπλέον επενδυτές τις Clean Energy Ventures, Mitsubishi Heavy Industries και GVP Climate.

Τα νέα κεφάλαια θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Advanced Ionics και θα διευκολύνουν την αρχική ανάπτυξη της τεχνολογίας ηλεκτρολύτη υδρατμών Symbion™ για την βαριά βιομηχανία. Οι ηλεκτρολύτες υδρατμών αντιμετωπίζουν τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια επέκτασης της πράσινης παραγωγής υδρογόνου: το κόστος και τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η επένδυση της bp ventures στην Advanced Ionics αποτελεί ισχυρή υποστήριξη της τεχνολογίας μας προς επιτάχυνση του μέλλοντος του πράσινου υδρογόνου και της μετάβασης της βαριάς βιομηχανίας στην απανθρακοποίηση», δήλωσε ο Chad Mason, CEO της Advanced Ionics. «Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας και το ενδιαφέρον των πελατών έδειξαν ότι είμαστε ιδανικός πάροχος για βιομηχανίες που θέλουν να αυξήσουν, να επεκτείνουν ή να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους παραγωγής υδρογόνου».

Ο ηλεκτρολύτης υδρατμών συμβάλλει στη μείωση του κόστους και των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, παράλληλα με τις στάνταρ βιομηχανικές διαδικασίες, για αξιοποίηση της θερμότητας. Το σύστημα κατασκευάζεται από κοινό χάλυβα και άλλα απλά υλικά αντί ακριβών μετάλλων ή υλικών που απαντώνται σε άλλους ηλεκτρολύτες.

Η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% του κόστους παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Η στήλη ηλεκτρολύτη της Advanced Ionics απαιτεί λιγότερο από 35 kWh ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου, σε σύγκριση με πάνω από 50 kWh ανά χιλιόγραμμο για τυπικούς ηλεκτρολύτες. Αυτή η χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να προσφέρει μαζική παραγωγή πράσινου υδρογόνου με λιγότερο από 1 $ ανά κιλό.

«Η τεχνολογία της Advanced Ionics μπορεί να μειώσει το κόστος και να αναστατώσει την αγορά υδρογόνου», δήλωσε ο Gareth Burns, αντιπρόεδρος της bp ventures. «Η bp διαθέτει παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων υδρογόνου και, καθώς μεταβαίνουμε σε μηδενικές εκπομπές, οι επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες και η ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου είναι σημαντικές για εμάς. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με την Advanced Ionics για το επόμενο στάδιο ανάπτυξής της.”

Η Advanced Ionics θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά προς επέκταση των ομάδων της και διάθεση των συστημάτων της ηλεκτρολυτών επόμενης γενιάς στους πρώτους πελάτες. Η εταιρεία παρουσιάζει ήδη την αποτελεσματικότητα του προϊόντος της μέσω πιλοτικού προγράμματος στην παγκόσμια εταιρεία ενέργειας Repsol Foundation. Εκτός από την επένδυση της bp Ventures, η bp θα εξετάσει επίσης πιλοτικές ευκαιρίες με την Advanced Ionics. Στους επενδυτές της Advanced Ionics περιλαμβάνονται οι Aster, Clean Energy Venture Group και SWAN Impact Network.

Το υδρογόνο είναι μεταξύ των πέντε μεταβατικών σχεδίων ανάπτυξης της bp, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης η βιοενέργεια, η πρακτικότητα, η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ισχύος. Η bp σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις της σε αυτές τις δραστηριότητες εντός της δεκαετίας, επενδύοντας παράλληλα στο σημερινό ενεργειακό σύστημα, βάσει της στρατηγικής της να καταστεί ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Webfleet και VEV για επαγγελματικά οχήματα
Επόμενο άρθροΕξαγορά της EfaEnergy από την MYTILINEOS