Tο BMW iFace, το πρώτο στον κόσμο σύστημα αναγνώρισης προσώπου και ματιών προσφέρει κορυφαίου επιπέδου άνεση και προστασία από κλοπή στις μελλοντικές μοτοσικλέτες BMW.

Τα μοντέλα Boxer της BMW Motorrad είναι από τις πιο δημοφιλείς και περιζήτητες μοτοσικλέτες στον κόσμο – δυστυχώς και μεταξύ των κλεφτών. Η BMW Motorrad είναι τώρα ο πρώτος κατασκευαστής μοτοσικλετών στον κόσμο που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση με το BMW iFace – ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου που καθιστά το προηγούμενο κλειδί ανάφλεξης περιττό και συμπληρώνει ιδανικά την υπάρχουσα τεχνολογία Keyless Go.

Το BMW iFace αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Dr. Gerhard Lesjöh, επικεφαλής του κορυφαίου στον κόσμο ινστιτούτου οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το σύστημα προσφέρει αφενός αναγνώριση του προσώπου του αναβάτη και αφετέρου σύγκριση ίριδας-κερατοειδούς των ματιών για την σαφή ταυτοποίηση.

Αναγνώριση προσώπου με χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης σάρωσης και υπέρυθρης σάρωσης
Η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία 3D που είναι ενσωματωμένη στην υπερσύγχρονη οθόνη TFT της BMW Motorrad, η οποία δεν είναι ορατή εξωτερικά. Αυτό πραγματοποιείται μέσω προβολής λωρίδων, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, για παράδειγμα στην αντίστροφη μηχανική. Με την αφαίρεση του κράνους, το πρόσωπο σαρώνεται τρισδιάστατα και βιομετρικά.

Αυτή η τρισδιάστατη εικόνα συγκρίνεται με ένα αρχείο δεδομένων που είναι αποθηκευμένο στο σύστημα. Εάν η επαλήθευση ταυτότητας είναι θετική, η ανάφλεξη, το κλείδωμα του τιμονιού και άλλες λειτουργίες κλειδώματος απελευθερώνονται και ο αναβάτης μπορεί να εκκινήσει τη μοτοσικλέτα. Δεδομένου ότι η τρισδιάστατη σάρωση λειτουργεί με τεχνολογία υπερύθρων, αυτός ο τύπος αναγνώρισης προσώπου λειτουργεί και στο σκοτάδι.

Αντιστοίχιση κερατοειδούς ίριδας για μέγιστη επαλήθευση ταυτότητας
Το BMW iFace λειτουργεί ως διπλό σύστημα για να επιτύχει άνεση και ασφάλεια κορυφαίου επιπέδου. Για παράδειγμα, ο αναβάτης μπορεί να πιστοποιηθεί είτε με αναγνώριση προσώπου (χωρίς κράνος) είτε με σάρωση ίριδας-κερατοειδούς των ματιών. Αυτός ο τύπος ελέγχου ταυτότητας επιτρέπει στο σύστημα να αναγνωρίζει τον αναβάτη ακόμη και με το κράνος, καθώς σαρώνονται μόνο η ίριδα και ο κερατοειδής χιτώνας και συγκρίνονται με τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο σύστημα.

Και στην περίπτωση αυτή, η τεχνολογία υπερύθρων εξασφαλίζει αξιοπιστία σε λειτουργικό επίπεδο ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι. Επιπλέον, ένα ειδικό πολωτικό φίλτρο επιτρέπει τη διαδικασία σάρωσης ακόμη και μέσα από φιμέ ή έντονα κατοπτρικές ζελατίνες κράνους, καθώς και μέσα από διάφορους τύπους γυαλιών και φακών επαφής. Ο αναβάτης εισάγει τον τύπο της ζελατίνας και του οπτικού βοηθήματος που χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή στην οθόνη πριν από τη διαδικασία σάρωσης χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες λειτουργίες του μενού.

Η παγκόσμια δικτύωση των BMW eCall και iFace επιτρέπει τον εντοπισμό των κλεφτών
Σε περίπτωση απόπειρας κλοπής, το BMW iFace επικοινωνεί με την ηλεκτρονική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης eCall. Το τηλεφωνικό κέντρο της BMW Motorrad δεν λαμβάνει μόνο ένα αντίστοιχο μήνυμα σχετικά με την απόπειρα κλοπής μέσω ενός ειδικού κωδικού, αλλά τα δεδομένα σάρωσης (σάρωση προσώπου ή ματιού) και τα δεδομένα της τρέχουσας γεωγραφικής θέσης διαβιβάζονται παράλληλα στη διεθνή κεντρική βάση δεδομένων των αρχών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Εάν βρεθεί εκεί αντίστοιχο υλικό δεδομένων, μπορεί να ξεκινήσει αμέσως η αναζήτηση του σχετικού προσώπου. Εάν δεν υπάρχουν κατάλληλα δεδομένα, τα διαβιβαζόμενα δεδομένα σάρωσης θα αποθηκευτούν σε αυτή τη βάση δεδομένων για πιθανή χρήση στο μέλλον.

Δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες με εγκληματολογική υποστήριξη
Το BMW iFace έχει αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε δοκιμές επί του πεδίου για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών. Ο Dr. Burkhard Hund, Επικεφαλής Προστασίας Κλοπής της BMW Motorrad δήλωσε: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όχι μόνο το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Βαυαρίας, αλλά κυρίως τον Giovanni Häberle. Αποτελώντας σήμερα έναν αξιοσέβαστο ιδιοκτήτη μιας εταιρείας συμβούλων για την προστασία από κλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή Στουτγκάρδης-Στάμχαϊμ, ο Σουαβός μας βοήθησε ανεκτίμητα στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος χάρη στην εμπειρία δεκαετιών που διαθέτει ως επαγγελματίας κλέφτης οχημάτων».

Το BMW iFace θα παρουσιαστεί σε μία από τις φθινοπωρινές εκθέσεις αυτοκινήτου του 2023 και θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στα μοντέλα BMW Motorrad Boxer.

Προηγούμενο άρθροWorld Car of the Year το Hyundai IONIQ 6
Επόμενο άρθροYamaha, NEO’s Dual Battery Limited