Με την εμφάνισή της στη δημοφιλή κατηγορία συμπαγών SUV, η αμιγώς ηλεκτρική RZ450e θα ενισχύσει την απήχηση της Lexus στους στόλους όλου του κόσμου.

Πρόκειται για την πολυτελή και ισχυρή έκδοση του bZ4x της μητρικής εταιρείας Toyota.

Τεχνικά συγγενές του συμπαγούς SUV της Toyota, το RZ450e διαθέτει παρόμοιες διαστάσεις με μακρύ μεταξόνιο 2.850 χιλ. Ωστόσο, ο εξελιγμένος σχεδιασμός του με αιχμηρές γραμμές κάνει το αυτοκίνητο λίγο μακρύτερο.

Βασικά χαρακτηριστικά της Lexus RZ450e:

  • Ειδική πλατφόρμα EV με δομή skateboard για μεγιστοποίηση εσωτερικού χώρου.
  • Συστοιχία μπαταριών 71,4 kWh, με πρόβλεψη διατήρησης του 90% της χωρητικότητάς της για 10 χρόνια.
  • Αυτονομία άνω των 400 χιλιομέτρων (WLTP)
  • Ισχύς 230 kW (έναντι των 160 kW του Toyota bZ4x AWD)
  • Ανταγωνιστής των Audi Q4 E-Tron, Mercedes EQC και BMW iX3

Ενώ το Toyota bZ4X προσφέρει επιλογή κίνησης στους δύο τροχούς, η Lexus RZ450e διαθέτει μόνιμη τετρακίνηση. Αυτό επηρεάζει την αυτονομία. Τα επίσημα στοιχεία είναι υπό πιστοποίηση, αλλά η Lexus επιδιώκει κατανάλωση κάτω των 18 kWh/100 χιλιόμετρα και αυτονομία άνω των 400 χιλιομέτρων. Αυτά τα στοιχεία θυμίζουν το bZ4x AWD.

Επίσης, η Lexus δεν ανακοινώνει ακόμα τις δυνατότητες φόρτισης, αλλά βάσει των προδιαγραφών της Toyota, η ταχυφόρτιση 10%-80% επιτυγχάνεται σε μισή ώρα, με μέγιστη ισχύ 150 kW. Προς επιβεβαίωση. Αξίζει να σημειωθεί πως η Lexus και η Toyota δεν συμμετέχουν στο δίκτυο Ionity, δυσκολεύοντας έτσι τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη.

Μεγάλη γκάμα συστημάτων ADAS

Η Lexus προσφέρει πιο πλούσια προσέγγιση, ως μάρκα πολυτελείας. Η οθόνη αφής πολυμέσων 14 ιντσών διαθέτει το πλέον πρόσφατο λογισμικό της εταιρείας. Σε μεταγενέστερη φάση, οι οδηγοί θα μπορούν να επιλέξουν σύστημα διεύθυνσης τύπου ζυγού (yoke), χωρίς μηχανική σύνδεση με τους μπροστινούς τροχούς. Το ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο (ενσύρματο) One Motion Grip διασφαλίζει πως η κλίση του συστήματος διεύθυνσης είναι πάντα σωστή και διαθέτει ικανότητα αντιστάθμισης σε ισχυρούς πλευρικούς ανέμους.

Διαθέτοντας το πλέον πρόσφατο Safety System+ της Lexus, η RZ450e προσφέρει πλούσια γκάμα συστημάτων ADAS, με ψηφιακό εσωτερικό κάτοπτρο, αυτόματο σύστημα αναγνώρισης στροφής (προσαρμόζει το σύστημα διεύθυνσης στον δρόμο) και λειτουργία ασφαλούς εξόδου, η οποία εμποδίζει το ανεπιθύμητο άνοιγμα της πόρτας όταν πλησιάζουν ποδηλάτες ή άλλοι χρήστες του δρόμου. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα συστήματα ασφαλείας έχουν απόδοση 95%.

Εκ πρώτης όψεως, η Lexus RZ450e φαίνεται να αποτελεί ελκυστική – αν και όχι πρωτοποριακή – προσθήκη στην εταιρική αγορά. Η νέα RZ450e θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2022.

 

Προηγούμενο άρθροΤο καινούργιο Kia EV6 GT
Επόμενο άρθροΚοινή καμπάνια BMW – Bosch Smart Home