Η ALD σημείωσε ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο 2021
Tim Albertsen, ALD CEO

Η ALD σημείωσε ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο 2021: τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 70% και το λειτουργικό αποτέλεσμα σημείωσε αύξηση 85,1%. Ο συνολικός αριθμός συμβάσεων παρέμεινε σταθερός στα 1,76 εκατομμύρια, αλλά οι παραδόσεις EV αυξήθηκαν κατά 26%.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fleet Europe, ο CEO της ALD, Tim Albertsen, ανέφερε πως η χρονιά είχε ξεκινήσει δυνατά και αυτό επιβεβαιώνεται από τα δημοσιευθέντα στοιχεία. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2021, δήλωσε: “Κατά το δεύτερο τρίμηνο επανήλθε η αισιοδοξία, καθώς πολλές χώρες άρχισαν να εξέρχονται από την κρίση της πανδημίας. Αν και το επίπεδο αβεβαιότητας παραμένει υψηλό, φαίνεται πως ξεπερνάμε τις δυσκολίες”.

Το μέγεθος του στόλου παρέμεινε σταθερό σε 1,76 εκατομμύρια μονάδες, κάτι που η ALD αποδίδει σε θέματα παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. “Αυτή η έλλειψη καθυστερεί περαιτέρω την παράδοση νέων αυτοκινήτων”, δήλωσε ο κ. Albertsen.

Τα περιθώρια κέρδους των συμβολαίων leasing και των υπηρεσιών βελτιώθηκαν κατά 9%, στα 671,6 εκατομμύρια ευρώ. Η ALD προβλέπει ετήσια αύξηση του στόλου κατά 1% έως 3%, με σημαντική αύξηση των μεριδίων EV, PHEV και υβριδικών. Οι ηλεκτροκινητήρες αποτελούν πλέον το 26% των νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη και το 23% παγκοσμίως.

Βασικά στοιχεία

  • Για πρώτη φορά, οι μέσες εκπομπές CO2 επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κάτω από τα 100γρ, στα 99γρ (116γρ το 2019), μείωση 15%.
  • Τα έσοδα από πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ανήλθαν σε 125,3 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες των αγορών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με μέσο περιθώριο κέρδους πωλήσεων 740 ευρώ ανά μονάδα και 1.058 πάνω από το δεύτερο τρίμηνο.
  • Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 329,9 εκατ. ευρώ και η σχέση κόστους-εσόδων (εκτός UCS) βελτιώθηκε στο 49,1%.
  • Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 352 εκατ. ευρώ, από 206,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.
  • Τα έσοδα ενεργητικού αυξήθηκαν κατά 3,6% στα τέλη Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με το 2020, φθάνοντας τα 21,6 εκατομμύρια ευρώ, αντανακλώντας την αύξηση μεριδίου των ηλεκτρικών οχημάτων υψηλότερης αξίας.
  • Η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε στα 18 δισ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένη από τα 17,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020, από τα οποία το 69% αφορούσαν σε δάνεια από την Société Générale.

Συνεργασίες

  • Η Bansabadell Renting (συμφωνία εξαγοράς που υπογράφηκε τον Απρίλιο) θα ενσωματωθεί στο δεύτερο εξάμηνο 2021 και θα προσθέσει περίπου 20.000 οχήματα στον χρηματοδοτούμενο στόλο.
  • Η ALD εξαγόρασε την Skipr, start-up MaaS, με στόχο την εδραίωση και επιτάχυνση της ALD Move, βασικού στόχου της στρατηγικής Move 2025.
  • Τον Ιούλιο, η ALD υπέγραψε νέα συνεργασία με την Smart Europe, από τις πρώτες εταιρείες 100% EV στην Ευρώπη. Η συνεργασία καλύπτει 17 ευρωπαϊκές χώρες.
  • Η ALD θα παρέχει υπηρεσίες λειτουργικού leasing λευκής ετικέτας στη Volvo Ιρλανδίας.
  • Η ALD Ολλανδίας παρέχει leasing μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του συνόλου του στόλου της Stern στην Ολλανδία.

Αξιολόγηση Πρώτης τάξεως

Για πρώτη φορά, η ALD αξιολογήθηκε από την ISS ESG, από τους κύριους οργανισμούς μη χρηματοοικονομικής αξιολόγησης. Η ALD κατατάσσεται στο δεύτερο υψηλότερο δεκατημόριο του κλάδου, με η βαθμολογία Πρώτης τάξεως (Prime rating), που σημαίνει ότι πληροί τις απαιτήσεις της ESG σχετικά με τις επιδόσεις βιωσιμότητας του τομέα της.

Φωτογραφία: ALD Automotive

Προηγούμενο άρθροVolvo Cars: παγκόσμιες πωλήσεις 56.883 αυτοκινήτων τον Ιούλιο
Επόμενο άρθροNissan: 40% των πωλήσεων στις ΗΠΑ EV έως το 2030