Hy2Use ονομάζεται η δεύτερη φάση σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με το υδρογόνο (IPCEI). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 5,2 δισ. ευρώ για τα έργα αυτά, συμβάλλοντας στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και την επιτάχυνση της οικονομίας υδρογόνου.
Η Hy2Use υποστηρίζει έργα σε δύο βασικούς τομείς:
- Πρώτον, υποδομές υδρογόνου και συγκεκριμένα ηλεκτρολύτες μεγάλης κλίμακας – συνολικής ισχύος 3,5 GW για ετήσια παραγωγή 340.000 τόνων υδρογόνου – και υποδομές παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ανανεώσιμου υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
- Δεύτερον, καινοτόμες τεχνολογίες ενσωμάτωσης του υδρογόνου σε βιομηχανικές διεργασίες, σε τομείς όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί.
Η Hy2Use ετοιμάστηκε και ανακοινώθηκε από 13 ευρωπαϊκά κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Περιλαμβάνει επίσης δύο νορβηγικά έργα. Οι χώρες αυτές θα παράσχουν έως και 5,2 δισ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης, η οποία θα επιφέρει επιπλέον 7 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, για την ανάπτυξη 35 προγραμμάτων σε όλη την Ευρώπη.
Η Hydrogen Europe χαιρετίζει την απόφαση και την ευθυγράμμιση με τους στόχους βασικών πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Στρατηγική της ΕΕ για το Υδρογόνο και το Σχέδιο REPowerEU. Η ανάπτυξη σημαντικών συστημάτων υδρογόνου μεγάλης κλίμακας θα ανοίξει τον δρόμο για μελλοντικά έργα που θα αναπτυχθούν ταχύτερα και με μικρότερο κόστος. Η Hydrogen Europe επισημαίνει τη σημασία των IPCEI στην εξάπλωση της οικονομίας υδρογόνου και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν τις επόμενες υπό προετοιμασία φάσεις IPCEI το συντομότερο δυνατόν.
Τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν 29 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ΜΜΕ και νεοσύστατων επιχειρήσεων, προς υλοποίηση αυτής της φάσης. Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι μέλη της Hydrogen Europe.
Με αυτό το IPCEI, η Ευρώπη θα μεταβεί από την αρχική υποστήριξη βασικών τεχνολογιών στην κλιμάκωση και αποτελεσματική ανάπτυξή τους. Πρόκειται για το δεύτερο από τα τέσσερα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) που παρέχει χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε εταιρείες.
Έπεται του «Hy2Tech», του πρώτου IPCEI που έλαβε έγκριση κρατικής ενίσχυσης τον Ιούλιο για έως και 5,4 δισ. ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να επιφέρει επιπλέον 8,8 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, CEO της Hydrogen Europe, σχολίασε: «Είμαστε ευτυχείς για την έγκριση της δεύτερης φάσης έργων IPCEI. Αυτά τα έργα υλοποιούνται την κατάλληλη περίοδο, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Δεδομένης της σημασίας της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές, της επαρκούς αποθήκευσης και της υποδομής μεταφοράς στην μελλοντική αγορά υδρογόνου, αποδεχόμαστε ευχαρίστως τα 5,2 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη των έργων».