Η ΕΤΕπ και η ALD I LeasePlan υπέγραψαν νέα συμφωνία χρηματοδότησης για επιτάχυνση της υιοθέτησης πράσινων οχημάτων στην Ευρώπη.

Η συμφωνία προβλέπει επένδυση 300 εκατ. ευρώ που χορηγούνται από την ΕΤΕπ (με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους) και αντίστοιχη επένδυση 300 εκατ. ευρώ από την ALD I LeasePlan.

Η τριετής αυτή συμφωνία θα επιτρέψει στην ALD I LeasePlan να αναπτύξει περαιτέρω την γκάμα της ηλεκτρικών οχημάτων (Ηλεκτρικά Μπαταρίας και Plug-in Υβριδικά) στην ΕΕ, στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες.

Οι στόχοι της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – που συνεπάγονται σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 – απαιτούν σταδιακή μετάβαση σε ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά αυτοκίνητα (1). Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, τα Plug-in Υβριδικά (PHEV) παραμένουν τα περισσότερα πράσινα οχήματα σε κυκλοφορία. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι τα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας (BEV) έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση εκπομπών άνθρακα, εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας από την παραγωγή μέχρι την κυκλοφορία.

Καλύπτοντας τριετή περίοδο και λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντες περιορισμούς στην αυτονομία των EV και στις ευρωπαϊκές υποδομές φόρτισης, η νέα συμφωνία θα συγχρηματοδοτήσει σταδιακά ίσο αριθμό BEV και PHEV (συνολικά 15.000 οχήματα σε διάστημα τριετίας). Επιπλέον, τα συγκεκριμένα οχήματα PHEV υπόκεινται σε περιορισμένο μέγιστο επίπεδο εκπομπών 50 γρ CO2/χλμ (μειωμένο κατά ένα τρίτο έναντι του 2019).

«Μέσω της χρηματοδότησής της υποστήριξης ευρωπαϊκών εταιρειών στην ενεργειακή τους μετάβαση, η ΕΤΕπ συμμετέχει ενεργά στον μετασχηματισμό του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα», ανέφερε ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. «Χαίρομαι που η Κλιματική Τράπεζα της ΕΕ χορηγεί αυτό το δάνειο προς υποστήριξη του οικολογικού στόλου υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων της ALD I LeasePlan.Η ALD I LeasePlan είναι πρωτοπόρος βιώσιμης κινητικότητας και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των ΜΜΕ, οι οποίες συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους πελάτες της».

«Η πρόσφατη εξαγορά της LeasePlan από την ALD κατέστησε την εταιρεία μας κορυφαία στην βιώσιμη κινητικότητα, με συνολικό στόλο 3,3 εκατομμυρίων οχημάτων παγκοσμίως. Προτιθέμεθα να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε την ιδιαίτερη θέση μας στην ευρωπαϊκή αγορά και να ηγούμεθα της ενεργειακής μετάβασης, παρέχοντας στους πελάτες μας τις λύσεις κινητικότητας που χρειάζονται», σχολιάζει ο Chief Financial Officer της ALD I LeasePlan, Gilles Momper. «Αυτή η συγχρηματοδότηση θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών άνθρακα των μεταφορών, επιταχύνοντας την υιοθέτηση και τη διείσδυση πράσινων οχημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμεθα».

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η ALD I LeasePlan διατήρησε την ηγετική της θέση στην Ευρώπη, πολύ μπροστά από την αγορά (20%), με το 29% των παραδόσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων να είναι BEV ή PHEV.


(1) Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, οι μεταφορές ευθύνονται για το 25% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) της ΕΕ, εκ των οποίων το 71,7% προέρχεται από οδικές μεταφορές  – Transport and mobility (europa.eu) 

Φωτογραφία: ALD I LeasePlan

Προηγούμενο άρθροΟρίστηκαν οι CEO και CFO της JLR
Επόμενο άρθροΔΕΗ: Εξαγοράζει αιολικό πάρκο 84 ΜW στη Ρουμανία