H Stellantis στρατηγικός μέτοχος της Leapmotor
Carlos Tavares, CEO της Stellantis και Zhu Jiangming, Ιδρυτής και CEO της Leapmotor

Η Stellantis καθίσταται στρατηγικός μέτοχος της Leapmotor επενδύοντας 1,5 δισ. ευρώ και θα ενισχύσει την παγκόσμια επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων της κινεζικής εταιρείας.

Η Stellantis ανακοίνωσε πως θα επενδύσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την απόκτηση περίπου του 20% της Leapmotor. Η συμφωνία περιγράφει τη σύσταση της Leapmotor International, μιας κοινοπραξίας υπό την ηγεσία της Stellantis (51/49), η οποία έχει αποκλειστικά δικαιώματα εξαγωγών και πώλησης, καθώς και κατασκευής προϊόντων της Leapmotor εκτός Κίνας. Αυτή είναι η πρώτη παγκοσμίως σχέση ηλεκτρικών οχημάτων στον κλάδο μεταξύ μιας κορυφαίας αυτοκινητοβιομηχανίας και ενός αμιγώς κινεζικού κατασκευαστή NEV.

Η συνεργασία θα ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις της κινεζικής εταιρείας στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, αξιοποιώντας παράλληλα την καθιερωμένη παγκόσμια εμπορική παρουσία της Stellantis για να επιταχύνει σημαντικά τις πωλήσεις της κινεζικής μάρκας NEV σε άλλες περιοχές, ξεκινώντας από την Ευρώπη. Η Stellantis σκοπεύει να αξιοποιήσει το εξαιρετικά καινοτόμο, οικονομικά αποδοτικό οικοσύστημα EV της Leapmotor στην Κίνα για να συμβάλει στην επίτευξη των βασικών στόχων ηλεκτροκίνησης Dare Forward 2030, με τη δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης αμοιβαία επωφελών συνεργιών. Η κοινοπραξία αναμένεται να ξεκινήσει τις αποστολές το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι η προσφορά προϊόντων EV της Leapmotor είναι συμπληρωματική με την τρέχουσα τεχνολογία και το χαρτοφυλάκιο εμβληματικών μαρκών της Stellantis και θα προσφέρει πιο προσιτές λύσεις κινητικότητας σε παγκόσμιους πελάτες. Η Stellantis θα έχει δύο έδρες στο ΔΣ της Leapmotor και θα διορίσει τον CEO της κοινοπραξίας Leapmotor International.

Εστιασμένη στην αγορά μεσαίας προς υψηλή κατηγορία, ως το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα στην Κίνα, η Leapmotor παρέδωσε περίπου 111.000 μονάδες NEV το 2022, γεγονός που την τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών NEV της Κίνας. Τα επόμενα τρία χρόνια, το πλάνο προϊόντων της κινεζικής εταιρείας αναμένεται να καλύψει όλες τις κατηγορίες A – E, βασισμένη σε μία τεχνική αρχιτεκτονική με τρεις εξαιρετικά επεκτάσιμες πλατφόρμες με κινητήρες BEV και Range Extender EV.

 

Προηγούμενο άρθροFord: έξυπνο εργαλείο τρισδιάστατης εκτύπωσης
Επόμενο άρθροΗ Mitsubishi Motors θα επενδύσει στην Ampere