Alessandro Izzo, Equity, Growth Capital και Project Finance Director της ΕΤΕπ και Juan de Antonio, CEO της Cabify

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε δάνειο 40 εκατ. ευρώ στην Cabify για να βοηθήσει την πλατφόρμα πολλαπλής κινητικότητας να αποκτήσει στόλο μηδενικών εκπομπών στην Ισπανία.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Future Mobility και υποστηρίζεται από την Connecting Europe Facility (CEF), αφορά σε συνολική επένδυση περίπου 82 εκατ. ευρώ. Η Cabify θα χρησιμοποιήσει το δάνειο της ΕΤΕπ για την απόκτηση 1.400 ηλεκτρικών οχημάτων, με στόχο την εξοικονόμηση εκπομπών 9 kt CO2 ετησίως. Ο προϋπολογισμός των έργων της Cabify καλύπτει και την υποδομή φόρτισης των οχημάτων μηδενικών εκπομπών.

Η CEF είναι χρηματοδοτικός οργανισμός της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα μέσω στοχευμένων επενδύσεων υποδομών στην Ευρώπη. Η Future Mobility αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ και υποστηρίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα απανθρακοποίησης.

Η ΕΤΕπ επενδύει επίσης στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στην απαραίτητη υποδομή φόρτισης για τη βελτίωση της παροχής αστικής κινητικότητας χωρίς εκπομπές στις πόλεις όπου δραστηριοποιείται η Cabify στην Ισπανία.

Το 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασαν την Cleaner Transport Facility, η οποία στοχεύει στην προώθηση καθαρότερων οχημάτων μεταφοράς και στη δημιουργία ζωτικής σημασίας υποδομών όπως εγκαταστάσεις φόρτισης και ανεφοδιασμού. Στο πλαίσιο του μηχανισμού, η Τράπεζα χρηματοδότησε 15.000 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθαρότερα λεωφορεία στη Γαλλία και την Ολλανδία και χρηματοδότησε την κατασκευή χιλιάδων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Σλοβακία.

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί επίσης μεμονωμένα έργα για πιο πράσινες, ασφαλέστερες και πιο προσιτές μεταφορές σε όλο τον κόσμο. Η Τράπεζα έχει υποστηρίξει την απαλλαγή των μεταφορών από τον άνθρακα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της ΕΤΕπ αναγνώρισαν την Cabify ως μια εξαιρετικά καινοτόμο εταιρεία στον τομέα της κινητικότητας. Επιπλέον, η Cabify επωφελήθηκε από την υποστήριξη των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την προετοιμασία της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ.

30 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030

Ο Ricardo Mourinho Félix, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε: «Οι βιώσιμες επενδύσεις στις μεταφορές σημαίνει πιο πράσινες υποδομές για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Το δάνειο της ΕΤΕπ διαδραματίζει ρόλο στην υποστήριξη της Cabify για την επίτευξη του στόχου της προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην Ισπανία, καθώς στοχεύει σε στόλο μηδενικών εκπομπών έως το 2025. Η ΕΤΕπ είναι στην ευχάριστη θέση να επεκτείνει τη χρηματοδότηση της Cabify για την απαλλαγή των αστικών μεταφορών μέσω της ηλεκτροκίνησης στόλου αυτοκινήτων για υπηρεσίες ride-hailing στην Ισπανία».

Σκοπός της Cabify είναι η μείωση της αστικής συμφόρησης χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους κινητικότητας. Η πλατφόρμα πολλαπλής κινητικότητας συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες στρατηγικής της ΕΕ για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα, η οποία αποσκοπεί στην κυκλοφορία 30 εκατομμυρίων νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV) μέχρι το 2030. «Η απανθρακοποίηση του στόλου μας στην Ισπανία είναι σημαντική και η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναδεικνύει τον στρατηγικό αντίκτυπο της προόδου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Juan de Antonio, CEO της Cabify.

Η Cabify, που ξεκίνησε στην Μαδρίτη το 2011, διαθέτει σήμερα πάνω από 42 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 1,2 εκατομμύρια οδηγούς και οδηγούς ταξί στην πλατφόρμα κινητικότητάς της.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Bridgestone Mobility Solutions και Bia
Επόμενο άρθροΟ ΣΕΕΑΕ για τη λειτουργία του Μητρώου Μεταχειρισμένων