Η ALD εξέδωσε ένα ομόλογο θετικών επιδράσεων (Positive Impact Bond – PIB) για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του πράσινου στόλου της. «Είναι η πρώτη εταιρεία που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, όχι μόνο στην αγορά του leasing, αλλά γενικότερα στην αγορά του αυτοκινήτου στο σύνολό της», δηλώνει ο Stéphane Renie, επικεφαλής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ALD.

Το PIB ύψους 500 εκατ. ευρώ, είναι τετραετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου. Τα έσοδά του θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση οχημάτων με τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στην αλλαγή του κλίματος (εκπομπές CO2 και άλλων αερίων θερμοκηπίου) και την υγεία του ανθρώπου (εκπομπές οξειδίων του αζώτου NOx).

Αρχικό χαρτοφυλάκιο

Συγκεκριμένα, η ALD επέλεξε ένα αρχικό χαρτοφυλάκιο 14.348 πράσινων οχημάτων που θα προστεθούν στον στόλο της σε 13 χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων το 24% θα είναι καθαρά ηλεκτρικά οχήματα (EVs), ενώ τα υπόλοιπα θα είναι είτε υβριδικά ηλεκτρικά (HEV) ή των υβριδικά plug-in (PHEV).

“Η ALD επέλεξε να εκδώσει αυτό το πρώτο PIB με τη φιλοδοξία να διαφοροποιήσει τη χρηματοδότηση του στόλου της πέραν της Société Générale με τρόπο που να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβαλλοντικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο”, δηλώνει ο Renie.

Εκτίμηση κύκλου ζωής

Το PIB της ALD ευθυγραμμίζεται τόσο με τις Αρχές Πράσινων Ομολόγων ICMA όσο και με τις Αρχές για τη Χρηματοδότηση Θετικών Επιδράσεων, που αναπτύχθηκε από τον ΟΗΕ. Προκειμένου να συμμορφωθεί με την τελευταία, η Quantis ανέπτυξε μια αξιολόγηση κύκλου ζωής των εν λόγω οχημάτων για την ALD. Σε σύγκριση με ένα στόλο που τροφοδοτείται αποκλειστικά από κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα οχήματα αυτά μειώνουν τις εκπομπές ετησίως κατά 17.000 τόνους CO2 και 99.000 kg NOx.

Αυτή η πρώτη έκδοση του PIB της ALD πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία, συμπληρώνει ο Renie. Κατ’ αρχάς διότι η ALD δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει τις καθαρές μεταφορές και να προωθήσει τη μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Δεύτερον, επειδή πολλοί επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και το περιβάλλον και τρίτον, διότι υπάρχει ένας τρίτος που μπορεί να εκτιμήσει και να ποσοτικοποιήσει τον θετικό αντίκτυπο αυτού του μέτρου

200.000 οχήματα

Τόσο αυτό το PIB  όσο και τα μελλοντικά  θα συμβάλουν στην επιτάχυνση του «οικολογικού σχεδιασμού» του στόλου χαμηλών εκπομπών της ALD. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή (με στοιχεία α’ εξαμήνου 2018) έχει χαρτοφυλάκια με 84.000 EVs, HEVs και PHEVs, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του συνολικού της στόλου και αύξηση αυτών κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η ALD έχει τη φιλοδοξία να διαθέτει εναλλακτικό στόλο τουλάχιστον 200.000 οχημάτων έως το 2020.

Παρότι δεν έχει ορίσει ακόμα την ημερομηνία επίτευξης ενός εντελώς πράσινου στόλου, ο Stéphane Renie δήλωσε πως η εταιρεία θα συνεχίσει να πιέζει για τη χρήση εναλλακτικών οχημάτων παραμένοντας στην πρωτοπορία της αγοράς.

Προηγούμενο άρθροMitsubishi: Βραβείο design για το Eclipse Cross
Επόμενο άρθροPirelli: Το 2ο P Zero World της Ευρώπης στο Monte Carlo