Το Green NCAP λανσάρει το βραβείο Life Cycle Assessment (LCA) για να αναδείξει τα αυτοκίνητα πέντε αστέρων, με τη μικρότερη επίδραση στο κλίμα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους.

Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός επιβραβεύει αυτοκίνητα βάσει των αποτελεσμάτων αξιολόγησης κύκλου ζωής τους. Τέσσερα αυτοκίνητα έλαβαν το βραβείο LCA: το Dacia Spring, το ORA Funky Cat, το Megane E-Tech electric της Renault, και το Tesla Model 3.

Με αυτό το βραβείο, το Green NCAP ενθαρρύνει τους καταναλωτές σε «πιο πράσινη επιλογή», λαμβάνοντας υπ’ όψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου και όχι απλώς τον κινητήρα του. Υιοθετείται ειδική σήμανση για σαφή αναγνώριση της περιβαλλοντικής αξίας του βραβείου.

«Από το 2019, οι αξιολογήσεις αστέρων του Green NCAP παρέχουν στους καταναλωτές εύκολο τρόπο σύγκρισης της περιβαλλοντικής απόδοσης νέων αυτοκινήτων υπό όμοιες συνθήκες οδήγησης. Οι πληροφορίες LCA συμπληρώνουν την αξιολόγηση, καθώς αξιολογούν τον πλήρη περιβαλλοντικό αντίκτυπο του οχήματος, λαμβάνοντας υπ’ όψη παράγοντες όπως η παραγωγή, η παροχή ενέργειας και το τέλος ζωής. Πιστεύουμε ότι αυτό το βραβείο βοηθά τους καταναλωτές να προβούν σε εμπεριστατωμένη και πιο πράσινη επιλογή σχετικά με την πραγματική βιωσιμότητα των αυτοκινήτων τους – θα αποτελέσει πραγματική διαφοροποίηση στις διάφορες επιλογές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που προσφέρονται σημερα. Επιπλέον, ελπίζουμε ότι το βραβείο θα λειτουργήσει ως καταλύτης, ώστε ο κλάδος να καινοτομήσει και να επιταχύνει την ανάπτυξη πιο βιώσιμων αυτοκινήτων» δήλωσε ο Δρ. Aleksandar Damyanov, Τεχνικός Διευθυντής του Green NCAP.

Το βραβείο LCA απονέμεται μόνο σε όσα οχήματα πέντε αστέρων δοκιμάστηκαν από το 2022 και σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις για το LCA. Πρόκειται για οχήματα με συνολικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κύκλου ζωής ίσες ή μικρότερες των 120 γρ CO2/χλμ, βάσει της μεθοδολογίας του LCA του Green NCAP  και των ευρωπαϊκών μέσων τιμών.

Από το 2022, το Green NCAP διενεργεί Αξιολόγηση Κύκλου Ζωής για κάθε αυτοκίνητο που δοκιμάζεται, αναλύοντας τον αντίκτυπό του καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, δηλαδή από τότε που κατασκευάζεται, την διάρκεια χρήσης του και, τέλος, την καταστροφή του, συμπεριλαμβανομένου κάποιου βαθμού ανακύκλωσης. Οι χαμηλότερες εκπομπές παραγωγής και συντήρησης και οι ελάχιστες εκπομπές που βλάπτουν το κλίμα κατά τη χρήση, μειώνουν σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Προηγούμενες αναλύσεις του Green NCAP έδειξαν ότι τα ελαφρύτερα οχήματα με μικρότερες μπαταρίες έχουν σαφές προβάδισμα στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής ζημίας.

Το Green NCAP ενθαρρύνει σθεναρά τους κατασκευαστές να αναγνωρίσουν τον κύκλο ζωής ως κρίσιμο συστατικό της ανάπτυξης οχημάτων και να γνωστοποιήσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή οχημάτων τους.

Για να δείτε εάν το αυτοκίνητό σας έχει αξιολογηθεί για τις επιδόσεις του LCA, κάντε κλικ εδώ.

Προηγούμενο άρθροΤο ChatGPT στα μοντέλα της DS Automobiles
Επόμενο άρθροΛεωφορείο Volvo 7900 Full Electric Hybrid στα Χανιά