Φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια στις βιώσιμες επενδύσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα (6 Ιουλίου) υπέρ του να συμπεριληφθεί το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στις βιώσιμες επενδύσεις

  • Η πρόταση για την απόρριψη της πρότασης της Επιτροπής δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία που χρειαζόταν
  • Αν δεν διατυπώσει αντιρρήσεις ούτε το Συμβούλιο, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την ταξινομία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023

Απέρριψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόταση για μη ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αντιτάχθηκε τελικά στην πρόταση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της Επιτροπής για την ταξινομία. Στην πρόταση προβλέπει την ένταξη ορισμένων δραστηριοτήτων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα καλύπτονται από την ταξινόμηση της ΕΕ.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να χαρακτηριστούν ορισμένες δραστηριότητες στους τομείς αυτούς ως μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η ένταξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα υπόκειται σε ειδικούς όρους και απαιτήσεις διαφάνειας.

Η ένσταση στην πρόταση της Επιτροπής απορρίφθηκε με 278 ψήφους υπέρ, 328 κατά και 33 αποχές. Για να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία 353 ευρωβουλευτών. Αν μέχρι τις 11 Ιουλίου 2022 δεν αντιταχθεί στην πρόταση ούτε το Συμβούλιο, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την ταξινομία της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο κανονισμός για την ταξινομία αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και αποσκοπεί στην τόνωση των πράσινων επενδύσεων και στην πρόληψη της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας.

Αντιδράσεις

Το European Environmental Bureau (EEB), το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ανακοίνωσε πως αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας πράξης που δεν έχει επαρκή υποστήριξη εντός και εκτός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση, πέρα από το περιβαλλοντικό κίνημα, την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο έχουν εκφράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αρκετοί νομοθέτες της ΕΕ, καθώς και επενδυτές και τράπεζες.

Όπως επισημαίνει “Δισεκατομμύρια ευρώ σε ‘πράσινη’ χρηματοδότηση κινδυνεύουν να εκτραπούν σε ρυπογόνες πηγές ενέργειας που δεν είναι καθόλου αβλαβείς και προσωρινές, σε βάρος της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η απόφαση φτάνει στη χειρότερη στιγμή γεωπολιτικά ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να ξεφύγει από τη μεγάλη εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας. Περισσότερες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και ουράνιο θα μας απομακρύνουν περισσότερο από την ενεργειακή ανεξαρτησία”.

Προηγούμενο άρθροTo Jeep Grand Cherokee 4xe στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΣτις 9 και 10 Ιουλίου η νέα BMW X1 έρχεται στην Αθήνα