Δύο ελληνικοί Δήμοι, το Ηράκλειο στην Κρήτη και τα Νέα Μουδανιά στη Χαλκιδική, αναδεικνύονται φιναλίστ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – ΕΕΚ 2020. Το θέμα της εκστρατείας για το 2020 ήταν η «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους», που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυρήνες πολιτικής του ΥΠΕΝ.

Συνολικά, θα δοθούν 4 βραβεία :

  1. Βραβείο ΕΕΚ 2020 – Κατηγορία «μεγάλες πόλεις»
  2. Βραβείο ΕΕΚ 2020 – Κατηγορία «μικρές πόλεις»
  3. Βραβείο Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.)
  4. Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας

Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων των τελικών νικητών στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 19 Απριλίου 2021. Οι τελικές τριάδες των πόλεων επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κινητικότητας και των μεταφορών και οι τέσσερις νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής απονομής βραβείων.

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης εντάσσεται στους φιναλίστ στην «Αστική Οδική Ασφάλεια». Η επιτροπή αξιολόγησης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εντυπωσιάστηκε από τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης των μετακινήσεων που λειτούργησαν, σε συνάρτηση με την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων κοντά σε σχολεία. Αυτή η πρακτική μάλιστα, σημειώνει η επιτροπή, οδήγησε και άλλους φορείς και οργανισμούς -όπως τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης- να ζητήσουν τη λήψη παρόμοιων μέτρων.

Ο Δήμος Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής εντάσσεται στους φιναλίστ για τις «μικρές πόλεις». Η επιτροπή αξιολόγησης κάνει ειδική αναφορά στη μεγάλη γκάμα μέτρων μόνιμης βιώσιμης κινητικότητας που παρουσίασε ο Δήμος και ειδικότερα στη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, περιπτέρων και σταθμών στάσης και ξεκούρασης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των πεζοδρομίων.

Επισημαίνεται ότι παρόλο που η εκστρατεία του 2020 διεξήχθη εν μέσω της πανδημίας, η συνολική συμμετοχή των Δήμων ήταν μεγάλη (2.945 πόλεις). Η Ελλάδα μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τις δικές της συμμετοχές κατά 1 (σύνολο ελληνικών συμμετοχών 87 πόλεις), καθώς και να κατακτήσει την 4η θέση στο σύνολο των Δήμων που πληρούν τα κριτήρια για βράβευση (35 από τις συμμετέχουσες πόλεις εντάχθηκαν σε αυτήν την κατηγορία).

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης δήλωσε: Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» είναι ο  σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας. Η «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους» που είναι το θέμα της φετινής ευρωπαϊκής εκστρατείας αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Green Deal. Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η  Ηλεκτροκίνηση, το Ποδήλατο, η προσβασιμότητα και η πεζή μετακίνηση είναι βασικοί τομείς πολιτικής της πράσινης ατζέντας του».

Προηγούμενο άρθροΟι Γάλλοι αγαπούν την μάρκα Peugeot
Επόμενο άρθροΤο SUV CX-30 της Mazda ανανεώνεται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here