Ο ευρωπαϊκός τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας καταδίκασε το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο επιβάλλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και σε πολλά εξαρτήματα.

Από άποψη αξίας, η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προς τις ΗΠΑ.

Η επενδυτική τράπεζα Jeffries υπολόγισε ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξήγαγαν το 2023 οχήματα αξίας 59,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα, τον Καναδά, που εξήγαγε οχήματα αξίας 28,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δασμοί τίθενται σε ισχύ στις 3 Απριλίου, σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ της 26ης Μαρτίου.

Γενικευμένες αντιδράσεις και ανησυχίες

Ο σύνδεσμος της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας ACEA δήλωσε ότι είναι «βαθιά ανήσυχος» για τους δασμούς και κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση «να βρουν μια άμεση λύση» για την αποφυγή ενός επιζήμιου εμπορικού πολέμου. Ο ACEA τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές εξάγουν το 50-60% της παραγωγής τους στις ΗΠΑ, συμβάλλοντας έτσι στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.

«Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων επενδύουν στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικές κοινότητες και αποφέροντας τεράστια φορολογικά έσοδα στην αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ACEA, Σίγκριντ ντε Βρις, στις 27 Μαρτίου. «Προτρέπουμε τον Πρόεδρο Τραμπ να λάβει υπόψη τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών, όχι μόνο για τους διεθνείς κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλά και για την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ».

Ο Ματίας Ζινκ, πρόεδρος του κύριου ευρωπαϊκού συνδέσμου προμηθευτών αυτοκινήτων CLEPA, δήλωσε ότι η απόφαση επιβολής δασμών είναι «λανθασμένη και επιβλαβής για όλους – συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ΗΠΑ».

«Αυτό δεν είναι απλώς ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέσω email, ζητώντας μια «προοδευτική συμφωνία» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το εμπόριο. «Αυτή η απόφαση αποτελεί απειλή για την οικονομική και βιομηχανική ανθεκτικότητα του δυτικού κόσμου» και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί μια μακροχρόνια συνεργασία που έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πιέσεις από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

Ο γερμανικός σύνδεσμος αυτοκινητοβιομηχανίας VDA ζήτησε επίσης επείγουσες διαπραγματεύσεις. «Οι συνέπειες θα κοστίσουν σε όλους ανάπτυξη και ευημερία» εάν εφαρμοστούν οι δασμοί, δήλωσε ο VDA.

Η ομάδα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση. «Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επίλυση της εμπορικής σύγκρουσης μετά από εντατικές συζητήσεις», ανέφερε. «Αυτό δείχνει ότι οι λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσω διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν υπόψη τα αμοιβαία συμφέροντα».

Η BMW δήλωσε: «Θα έπρεπε να συζητάμε τη μείωση των εμπορικών φραγμών αντί να δημιουργούμε περισσότερους». Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW στις ΗΠΑ, στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, εξήγαγε το 2024 περίπου 225.000 αυτοκίνητα, με αξία άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το μεγαλύτερο εξαγωγικό εργοστάσιο αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Τα αυτοκίνητα που εξάγονται από το Spartanburg μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με αντίποινα από την ΕΕ ή άλλες αγορές. Επιπλέον, όλοι οι κινητήρες που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο είναι εισαγόμενοι και θα υπόκεινται στους δασμούς του 25% του Τραμπ.

Πολιτικές και οικονομικές αντιδράσεις

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Λυπάμαι βαθιά για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να επιδιώκει διαπραγματευτικές λύσεις, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τα οικονομικά της συμφέροντα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε: «Η ΕΕ πρέπει τώρα να δώσει μια σαφή απάντηση στους δασμούς – πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υποχωρήσουμε απέναντι στις ΗΠΑ».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρ, χαρακτήρισε το σχέδιο των δασμών «πολύ κακή είδηση» και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η ΕΕ να αυξήσει τους δικούς της δασμούς.

Επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι αναλυτές της Bernstein περιέγραψαν τους δασμούς ως μια «πολιτική που λειτουργεί σαν αλυσοπρίονο» και έκανε τις αγορές μετοχών και ομολόγων «εξαιρετικά νευρικές». Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών κατέγραψαν πτώση στις 27 Μαρτίου: η Stellantis έχασε πάνω από 5%, οι Porsche και BMW πάνω από 4%, και η Continental πάνω από 3%.

Η Stellantis αναμένεται να πληγεί περισσότερο, με απώλεια 5 ποσοστιαίων μονάδων στο περιθώριο κέρδους, ενώ η BMW και η Mercedes θα χάσουν 2 και 2,2 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Ferrari φαίνεται καλύτερα προετοιμασμένη για να αντέξει τους δασμούς. Οι αναλυτές σημείωσαν ότι οι πελάτες της είναι πιο πρόθυμοι να απορροφήσουν αυξήσεις τιμών, και ακόμη και σε περίπτωση που η Ferrari απορροφήσει το κόστος των δασμών, η επίδραση στα κέρδη της θα είναι μόλις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ferrari ανακοίνωσε ότι οι δασμοί δεν θα επηρεάσουν τους οικονομικούς της στόχους, αλλά μπορεί να αυξήσει τις τιμές έως και 10% σε ορισμένα μοντέλα.

Προηγούμενο άρθροDongfeng: Επίσημα στην Ελλάδα από το Spanos Group (εικόνες)
Επόμενο άρθροToyota Motor Corporation: Η νέα οργανωτική δομή