Το Euro NCAP δημοσίευσε το ετήσιο Year in Numbers, που περιλαμβάνει ορόσημα του οργανισμού, καθώς και κάποια θέματα του κλάδου που προέκυψαν το 2023.

Τεράστιες και ταχείες αλλαγές συντελέστηκαν εντός του έτους, από νέες αναθεωρήσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας του Euro NCAP, έως την προσθήκη φορτηγών και άλλων βαρέων φορτηγών οχημάτων (HGV) στο πρόγραμμα αξιολόγησης. Αυτό καταδεικνύει τη συνεχή δέσμευση του Euro NCAP στο όραμα μηδενικών εκπομπών.

Το 2023, το Euro NCAP εξέδωσε μόνο 18 αξιολογήσεις ασφαλείας, 17 εκ των οποίων αφορούσαν νέα μοντέλα. Συνολικά, τα τελευταία μοντέλα είχαν καλή απόδοση βάσει των αστηρότερων κριτηρίων: 14 αυτοκίνητα έλαβαν 5 αστέρια (82%), ενώ τρία έλαβαν 4 αστέρια (18%). Δεν υπήρξαν οχήματα με βαθμολογία κάτω από τέσσερα αστέρια. Σε αντίθεση με το 2022, το Best in Class δεν μπορούσε να απονεμηθεί το 2023, καθώς υπήρξαν λιγότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ανά κατηγορία.

Τα περυσινά μοντέλα αξιολογήθηκαν βάσει των πρόσφατων πρωτοκόλλων που περιλαμβάνουν πολλά νέα και αυστηρότερα πρότυπα αποφυγής σύγκρουσης, προστασίας από σύγκρουση και ασφάλειας μετά την σύγκρουση. Στην αποφυγή σύγκρουσης, υπάρχουν νέα σενάρια μοτοσικλετών και σενάριο ανοίγματος πόρτας. Έχοντας επίγνωση των κλιματικών αλλαγών, το Euro NCAP περιέλαβε ανίχνευση βύθισης οχήματος και παρουσίας παιδιών (CPD) για τον μετριασμό πιθανών ζημιών σε περιπτώσεις πλημμύρας και υψηλών θερμοκρασιών. Η εφαρμογή Euro Rescue ανανεώθηκε και βελτιώθηκε για ασφάλεια μετά τη σύγκρουση.

«Ενώ οι αξιολογήσεις ήταν λιγότερες το 2023 έναντι του 2022, υπήρξαν πολλές καινοτομίες στο Euro NCAP και στον κλάδο γενικότερα. Είμαστε υπερήφανοι για τις αναβαθμίσεις του πρωτοκόλλου ασφαλείας, τα έργα και τις συνεργασίες που προέκυψαν. Το 2024, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς ασφάλειας, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου, ρυθμιστικές αρχές, κατασκευαστές και άλλα NCAP. Το NCAP24, το Παγκόσμιο Συνέδριο NCAP στο Μόναχο της Γερμανίας, 23-25 Απριλίου, θα αποτελέσει ιδιαίτερη εκδήλωση αυτής της αφοσίωσης», δήλωσε ο Δρ. Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP.

Προηγούμενο άρθροAutohellas: Τελετή Έναρξης Συνεδρίασης του XA
Επόμενο άρθροJ.D. Power: Έρευνα ικανοποίησης από sites κατασκευαστών