
Ο Euro NCAP, ο οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας οχημάτων και δοκιμών πρόσκρουσης, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει την απόδοση ασφάλειας των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCVs), με στόχο να βοηθήσει τους διαχειριστές στόλων να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Νέο σύστημα με αστέρια
Οι αλλαγές αυτές εισάγουν ένα σύστημα αξιολόγησης με αστέρια, το οποίο, σύμφωνα με τον Euro NCAP, είναι πιο εύκολο στην κατανόηση.
Τα αστέρια θα δείχνουν ποια LCV διαθέτουν τα πιο αποτελεσματικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και αντικαθιστούν το παλαιότερο σύστημα με μετάλλια. Αν και η αξιολόγηση με αστέρια είναι παρόμοια με το καθιερωμένο σύστημα πέντε αστέρων για τα επιβατικά αυτοκίνητα, οι δοκιμές ασφάλειας για αυτοκίνητα και βαν διαφέρουν και οι βαθμολογίες δεν είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους.
Ο Euro NCAP αναφέρει ότι τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) λειτουργούν σαν ένας συνοδηγός πλήρους απασχόλησης που σαρώνει συνεχώς το δρόμο για πιθανούς κινδύνους και είναι σε θέση να αντιδράσει για λογαριασμό του οδηγού.
Αντίθετα με ορισμένους μύθους, τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα δεν εμπλέκονται σε περισσότερα τροχαία από τα επιβατικά, όμως λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους, τα ατυχήματα στα οποία συμμετέχουν τείνουν να είναι πιο σοβαρά για τους άλλους εμπλεκόμενους.
Οχήματα με πέντε αστέρια
Ο Euro NCAP έχει πλέον επαναξιολογήσει όλα τα βαν που δοκιμάστηκαν το 2024, απονέμοντάς τους βαθμολογίες με αστέρια.
Τα οχήματα που ταξινομούνται πλέον με την ανώτατη βαθμολογία των πέντε αστέρων είναι:
- Citroën Jumper (Relay)
- Farizon SV
- FIAT Ducato
- Ford Transit, Transit Connect, Transit Courier και Transit Custom
- Maxus eDELIVER 5
- Mercedes-Benz Citan, Sprinter και Vito
- Nissan Interstar
- Opel/Vauxhall Movano
- Peugeot Boxer
- Renault Kangoo και Master
- Volkswagen Caddy Cargo, ID.Buzz Cargo και Transporter
Η ασφάλεια στα επαγγελματικά οχήματα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2021, όταν ο Euro NCAP ξεκίνησε τις δοκιμές των τεχνολογιών ADAS σε βαν, μόλις 4 από τα 18 αξιολογούμενα οχήματα ξεπέρασαν το 40%. Στις πιο πρόσφατες δοκιμές, 17 από τα 18 οχήματα ξεπέρασαν το 60%, παρότι εφαρμόστηκαν αυστηρότερα κριτήρια.
Επιλογή στόλου και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Ο Δρ. Aled Williams, Διευθυντής Προγράμματος του Euro NCAP, δήλωσε:
«Με την αυξανόμενη παρουσία των βαν στους ευρωπαϊκούς δρόμους και τα δυσανάλογα υψηλά χιλιόμετρα που διανύουν σε σύγκριση με τα επιβατικά, είναι σημαντικό η Euro NCAP να βοηθά τις επιχειρήσεις να επιλέγουν τα ασφαλέστερα οχήματα για τους στόλους τους και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να ενσωματώνουν τις τεχνολογίες ADAS ως βασικό εξοπλισμό και να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά τους.»
Πρόσθεσε επίσης ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις με στόλους LCV χρησιμοποιούν την αξιολόγηση πέντε αστέρων του Euro NCAP ως μέρος της στρατηγικής τους για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR).
«Με την εισαγωγή του γνώριμου και αποδεδειγμένα εύχρηστου συστήματος αξιολόγησης με αστέρια της Euro NCAP και στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, διευκολύνουμε τους διαχειριστές στόλων και τους μικρούς επιχειρηματίες να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις αγοράς και να επιλέγουν τα ασφαλέστερα βαν για τους ίδιους ή τους συνεργάτες τους, σε μια εποχή όπου οι επιλογές στην αγορά συνεχώς αυξάνονται», δήλωσε ο Williams.