Ο Euro NCAP δημοσίευσε τις τελευταίες αξιολογήσεις ασφαλείας για δέκα νέα αυτοκίνητα με κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το EQE της MercedesEQ λαμβάνει μέγιστη βαθμολογία πέντε αστέρων και επίσης βαθμολογία «πολύ καλό» για το σύστημα υποβοήθησης αυτοκινητόδρομου. Η κορυφαία κινεζική εταιρεία BYD ξεκινάει στον Euro NCAP με πέντε αστέρια για το crossover SUV ATTO 3. Επίσης, κορυφαίες βαθμολογίες ασφάλειας επιτυγχάνουν το νέο μεσαίου μεγέθους crossover SUV CX-60 της Mazda, τα νέα X1  και 2 Series Active Tourer της BMW και τα τελευταίας γενιάς της SEAT, Ibiza και Arona. Το ανανεωμένο Volkswagen Golf ισοβαθμεί με νεότερους ανταγωνιστές, με πέντε αστέρια, ενώ δύο αυτοκίνητα – το Citroën C5 X  και το Mobilize Limo  – λαμβάνουν τέσσερα αστέρια έκαστο.

Η Mercedes-Benz συνεχίζει να επεκτείνει τη γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών EQ και το σεντάν EQE είναι το τελευταίο μοντέλο που αξιολογείται από τον Euro NCAP. Όπως και τα άλλα, δεν απογοητεύει, καθώς η εξαιρετική συνολική απόδοση του δίνει κορυφαία βαθμολογία ασφάλειας πέντε αστέρων. Το Active Distance Assist DISTRONIC με Active Steering Assist διατίθεται προαιρετικά και παρέχει υποβοήθηση σε αυτοκινητόδρομους. Το σύστημα αυτό είναι το πρώτο που αξιολογείται από τον Euro NCAP και σε περίπτωση που ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται, κατευθύνει με ασφάλεια το αυτοκίνητο στην πιο αργή λωρίδα πριν το ακινητοποιήσει. Αυτή η λειτουργία, που αποκαλείται Active Emergency Stop Assist, αποδίδει στο EQE την βαθμολογία «Πολύ Καλή» και καθίσταται το αυτοκίνητο με την υψηλότερη βαθμολογία υποβοηθούμενης οδήγησης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen, αναφέρει: «Η πλήρως αυτόνομη οδήγηση είναι ακόμα αρκετά μακριά, αλλά τίθενται οι βάσεις με στιβαρά, υψηλής απόδοσης συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, όπως της Mercedes. Συγχαρητήρια για τη βαθμολογία «Πολύ Καλό» και για την τέταρτη αξιολόγηση ασφαλείας τους με πέντε αστέρια».

Η αξιολόγηση πέντε αστέρων για το νεοφερμένο BYD ATTO 3 (γνωστό στην Κίνα ως Yuan Plus) συνεχίζει την επιτυχία των κινεζικών μαρκών στον Euro NCAP, με παρόμοια αποτελέσματα για τα WEY και ORA στην τελευταία αξιολόγηση. Ακρωνύμιο του «Build Your Dreams», η BYD δραστηριοποιείται στην Ευρώπη για πάνω από μια δεκαετία με λεωφορεία, αλλά η άφιξη του ATTO 3 θα επιφέρει την ευρύτερη διάδοσή της. Το οικονομικά προσιτό EV απέδωσε καλά στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP και είναι πλήρως εξοπλισμένο με τις τελευταίες τεχνολογίες ADAS.

Τα δύο άλλα κινεζικής κατασκευής αυτοκίνητα αυτής της παρτίδας λαμβάνουν τέσσερα αστέρια. Το Citroën C5 X, που κατασκευάζεται στην Κίνα από την κοινοπραξία Dongfeng Peugeot-Citroën Automobile και το ηλεκτρικό σεντάν Limo της κοινοπραξίας Renault-Jiangling Mobilize έχουν γενικά καλές επιδόσεις, αλλά δεν ξεχώρισαν λόγω ελλείψεων εξοπλισμού ή οριακών επιδόσεων σε κάποιες δοκιμές ενεργητικής ασφάλειας.

Τα δύο SEAT στερούνται επίσης κάποιου πρόσφατου εξοπλισμού ασφαλείας, όπως κεντρικούς αερόσακους, αλλά το αναπληρώνουν διαφορετικά και εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις πέντε αστέρων. Η BMW X1 και η Series 2 Active Tourer λαμβάνουν πέντε αστέρια με σχεδόν πανομοιότυπες βαθμολογίες σε όλα τα σημεία. Έτσι, η BMW λαμβάνει κορυφαίες βαθμολογίες για την τελευταία γενιά των δημοφιλών μοντέλων, παρά τις αυστηρότερες απαιτήσεις πρωτοκόλλου του 2022. Επίσης, το Mazda CX-60 είχε καλή γενική απόδοση σε όλα τα επίπεδα και απέσπασε βαθμολογία πέντε αστέρων.

Το ανανεωμένο Volkswagen Golf 8 έλαβε επίσης πέντε αστέρια. Το Golf 8 δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από τον Euro NCAP το 2019, αλλά το μοντέλο αναβαθμίστηκε προσφάτως με την προσθήκη κεντρικού αερόσακου, προεντατήρες ζωνών, υποβοήθησης διασταύρωσης και συστήματος ανίχνευσης κόπωσης και απέσπασε πάλι πέντε αστέρια.

O Michiel van Ratingen πρόσθεσε: «Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πιέζονται να παρατείνουν την διάρκεια ζωής των οχημάτων τους, ειδικά όσων διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης που σύντομα θα αντικατασταθούν από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Οι περισσότεροι το ξεπερνούν και κάποιοι ίσως και να εξετάζουν περικοπές ασφαλείας για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Είναι εξαιρετικό το ότι η Volkswagen βελτιώνει συνεχώς την ασφάλεια του Golf, εφαρμόζει τις πρόσφατες εξελίξεις και συμβαδίζει με τους ανταγωνιστές».

Τέλος, η υβριδική έκδοση του Nissan Juke λαμβάνει την ίδια αξιολόγηση 5 αστέρων του μοντέλου εσωτερικής καύσης του 2019.

Προηγούμενο άρθροŠkoda: υλικά ανακυκλώσιμα και φιλικά στο περιβάλλον
Επόμενο άρθροΤο τμήμα Heritage της Stellantis στην Auto e Moto d’Εpoca