Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την FREE NOW, την εταιρεία της πανευρωπαϊκής super app κινητικότητας, πάνω από το ήμισυ του κοινού του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να επεκτείνει την χρήση βιώσιμων επιλογών μεταφορών το 2023.

Σχεδόν το ένα τρίτο αναφέρει πως οι βιώσιμες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων της κινητικότητας διαμοιρασμού (μικροκινητικότητα, ταξί και οχήματα ιδιωτικής μίσθωσης) και των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι πιο σημαντικές για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην έρευνα των τεσσάρων κορυφαίων αναλύσεων μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύθηκε από την FREE NOW και δείχνουν την αξιοσημείωτη αλλαγή ταξιδιωτικών προτεραιοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μικροκινητικότητα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ, καθώς και των ride-hailing και lift-sharing, έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα. Η FREE NOW το 2022 σημείωσε αύξηση 200% στον διαμοιρασμό μικροκινητικότητας στην Ευρώπη.

Οι τέσσερις κορυφαίες αποφάσεις των πολιτών για τις μετακινήσεις τους στο ΗΒ περιλαμβάνουν:

  1. Χρήση περισσότερης κινητικότητας διαμοιρασμού: οι πολίτες θα μετακινηθούν με διάφορους τρόπους και το 14% δεσμεύεται στην χρήση περισσότερης κινητικότητας διαμοιρασμού, ενώ η FREE NOW σημειώνει αύξηση 200% στη χρήση μικροκινητικότητας, μόνον για το 2022.
  2. Καθημερινότητα χωρίς ιδιωτικό αυτοκίνητο: σχεδόν οι μισοί νέοι πιστεύουν πως μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτοκίνητο με χρήση ταξί, οχημάτων ιδιωτικής μίσθωσης (PHVs), ηλεκτρικών σκούτερ και ποδηλάτων.
  3. Χρήση περισσότερων δημόσιων μέσων μεταφοράς: Το 37% των πολιτών δήλωσε πως θα χρησιμοποιήσει περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς το 2023.
  4. Εξηλεκτρισμός: περισσότεροι από ένας στους δέκα (14%) θα αντικαταστήσουν το αυτοκίνητό τους με νέο, καθαρότερο μοντέλο, ηλεκτρικό ή υβριδικό ενώ οι νέες συμμετοχές στην εφαρμογή FREE NOW αυξήθηκαν φέτος κατά 120%.

Ο Mariusz Zabrocki, Γενικός Διευθυντής ΗΒ της εταιρείας, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα καθίσταται όλο και πιο σημαντική, τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και για τους οδηγούς της FREE NOW. Ήδη φέτος παρουσιάζουμε αύξηση 200% στη χρήση μικροκινητικότητας στην πλατφόρμα και σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των μετακινήσεων με ταξί και οχήματα ιδιωτικής ενοικίασης πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτροκίνητα οχήματα.»

Η εταιρεία δεσμεύεται να έχει μηδενικές εκπομπές έως το 2030, υιοθετώντας την ηλεκτροκίνηση για όλα τα ταξί στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2024 και όλα τα ιδιωτικά οχήματα ενοικίασης έως το 2025.

Προηγούμενο άρθροΟδική Ασφάλεια: Διμερής συνεργασία Ελλάδος – Αλβανίας
Επόμενο άρθροΣυνεργασία Stellantis – Qinomic για μετασκευή LCV