Το εργοστάσιο της Volkswagen Poznań (VWP) στην πόλη Września της Πολωνίας λειτούργησε για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια. Χάρη στις ιδανικές καιρικές συνθήκες, το ηλιακό πάρκο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου κατάφερε να παρέχει για πρώτη φορά το 100% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Το πάρκο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς περιλαμβάνει 25.000 μονάδες με συνολική δυναμικότητα 15,2 μεγαβάτ (MW,) καλύπτοντας μία έκταση 22 εκταρίων.

«Η νέα φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο εργοστάσιο της Września αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη ενεργειακή αυτονομία, καθώς και προς μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή. Παράλληλα, διασφαλίζει ότι έχουμε πρόσβαση σε ενέργεια με σταθερές τιμές», δήλωσε η Stefanie Hegels, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Volkswagen Poznań.

Stefanie Hegels, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Volkswagen Poznań

Η κατασκευή του ηλιακού πάρκου πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2023, ενώ η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε συνεργασία με την Quanta Energy. Με έκταση 22 εκταρίων, το πάρκο είναι από τα μεγαλύτερα onsite έργα φωτοβολταϊκών – δηλαδή συνδεδεμένο απευθείας με εργοστάσιο – στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον Όμιλο της Volkswagen. Κατά μέσο όρο, το πάρκο έχει τη δυνατότητα να καλύψει περίπου το 20% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου VWP στο Września. Για πρώτη φορά, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την παραγωγή αρκετής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε μία ημέρα για να καλύψει ολόκληρη τη λειτουργία του εργοστασίου. Στο εργοστάσιο του Września κατασκευάζεται, μεταξύ άλλων, και το Volkswagen Crafter.

Οι μάρκες του Ομίλου Volkswagen έχουν θέσει ως στόχο την κλιματικά ουδέτερη παραγωγή σε όλα τα εργοστάσια μέχρι το 2040. Ήδη υπάρχουν πλάνα για ένα πρόσθετο ηλιακό πάρκο με δυναμικότητα 3,1 MW και ένα σύστημα οροφής 6,5 MW, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διοικητικές διαδικασίες για την κατασκευή ανεμογεννητριών στον χώρο.

Προηγούμενο άρθροΤο πρώτο υβριδικό BYD που λανσάρεται στην Ελλάδα