Αποδοτικό,  εκφραστικό, ηλεκτρικό – αυτά τα χαρακτηριστικά συνοψίζουν το ολοκαίνουργιο Škoda ENYAQ iV, το πρώτο ηλεκτρικό SUV της μάρκας έρχεται σύντομα.

Το Škoda ENYAQ iV θα κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους σε λίγες εβδομάδες. Είναι το πρώτο μοντέλο της Škoda που βασίζεται στην ειδικά εξελιγμένη για την ηλεκτροκίνηση αρθρωτή πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group και το μεγαλύτερο βήμα στη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της μάρκας. Παράγεται στο κεντρικό εργοστάσιο της Škoda στην Mladá Boleslav, στην Τσεχία, το μοναδικό εκτός Γερμανίας εργοστάσιο στην Ευρώπη που κατασκευάζει μοντέλο του Volkswagen Group με βάση την MEB.

Η νέα ναυαρχίδα της Škoda διαθέτει άφθονους εσωτερικούς χώρους, όπως είναι χαρακτηριστικό της μάρκας και εντυπωσιακή εμφάνιση. Στο εσωτερικό, το νέο concept των Design Selections, οι νέες επιλογές σχεδίασης, αντικαθιστούν τα κλασικά επίπεδα επένδυσης, ενώ μια καθαρή και νέα δομή των διαθέσιμων επιλογών σημαίνει ότι το αυτοκίνητο μπορεί να διαμορφωθεί σε λίγα μόνο βήματα. Το ENYAQ iV έρχεται με κίνηση πίσω ή σε όλους τους τροχούς και υπάρχουν διαθέσιμα πέντε επίπεδα ισχύος και τρία μεγέθη μπαταρίας. Η άνω των 520 χλμ. αυτονομία (προκαταρκτική, WLTP) εγγυάται ταξείδια μεγάλων αποστάσεων.

Ο Thomas Schäfer, Διευθύνων Σύμβουλος της Škoda AUTO, δήλωσε: «Το ENYAQ iV είναι το σήμα κατατεθέν μιας νέας εποχής στην Škoda. Είναι το πρώτο μας μοντέλο που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση του Volkswagen Group και συνδυάζει έξυπνα την αειφορία με τις χαρακτηριστικές μας  αξίες – ποιότητα, χώροι, σχεδίαση».

Το νέο Škoda ENYAQ iV, με μήκος 4.649 χιλ., πλάτος 1.879 χιλ. και ύψος 1.616 χιλ., προσφέρει εξαιρετικούς εσωτερικούς  χώρους. Το μακρύ μεταξόνιο των 2.765 χιλ. και η απουσία σήραγγας μετάδοσης, συμβάλλουν στη μεγάλη ευρυχωρία για τους πίσω επιβάτες και συνολική χωρητικότητα του χώρου αποσκευών 585 λίτρων.

Ο σχεδιασμός του ENYAQ iV χαρακτηρίζεται από ισορροπημένες αναλογίες – είναι σύγχρονος και δυναμικός. Το προαιρετικό Crystal Face, η νέα χαρακτηριστική μάσκα, εντυπωσιάζει: οι κάθετες ραβδώσεις φωτίζονται από 131 LED, ενώ μια οριζόντια λωρίδα φωτός ολοκληρώνει την ξεχωριστή εμφάνιση του αυτοκινήτου. Μαζί με τα φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις μονάδες LED των προβολέων Full LED Matrix για χαμηλή δέσμη και υψηλή δέσμη, η φωτισμένη γρίλια δημιουργεί μια χαρακτηριστική οπτική υπογραφή. Οι μεγάλοι τροχοί (διαμέτρου 18 έως 21 ιντσών) τονίζουν την ελκυστική εμφάνιση του ENYAQ iV. Στην έκδοση Founders Edition, το Crystal Face και οι τροχοί 21 ιντσών αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού. Αυτή η ειδική έκδοση περιορίζεται σε 1.895 μονάδες – ένας συμβολικός φόρος τιμής στο έτος κατά το οποίο οι Václav Laurin και Václav Klement ίδρυσαν την εταιρεία.

Το νέο Škoda ENYAQ iV εκμεταλλεύεται πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες και την ευελιξία που προσφέρει η MEB. Διατίθεται με τρία μεγέθη μπαταρίας και σε πέντε διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Τα δύο πιο ισχυρά μοντέλα διαθέτουν κίνηση σε όλους τους τροχούς χάρη σε έναν δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα στον μπροστινό άξονα ενώ στα υπόλοιπα η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς. Συνοπτικά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Škoda ENYAQ iV
Διαστάσεις 4.649 × 1.879 × 1.616 χιλ., μεταξόνιο: 2.765 χιλ.
Μοντέλο ENYAQ iV 50 ENYAQ iV 60 ENYAQ iV 80 ENYAQ iV 80x ENYAQ RS iV
Κίνηση 4×2 4×2 4×2 4×4 4×4
Μέγιστη ισχύς (kW/PS) 109 / 148 132 / 179 150 / 204 195 / 265 220 / 299
Μέγιστη ροπή (Nm) 220 310 310 425 460
Μπαταρία (2η τιμή net) 55 / 52 62 / 58 82 / 77 82 / 77 82 / 77
Κατανάλωση (kWh) 15,2-20,9 14,6-17,6 15,2-21,6 15,2-21,6 15,2-21,6
0–100 χλμ./ώρα (sec) 11,4 8,7 8,5 6,9 6,2
Μέγιστη ταχύτητα (χλμ./ώρα) 160 160 160 160 180
Αυτονομία (χλμ., WLTP) +350 +400 +520 +500 +460
* όλα τα τεχνικά στοιχεία είναι προκαταρκτικά

Στο εσωτερικό, η Škoda έχει αντικαταστήσει τα κλασσικά επίπεδα επενδύσεων με το concept του Design Selections, που προσφέρει σύγχρονα περιβάλλοντα διαβίωσης, με κάθε επιλογή να προσφέρει όμορφα συνδυασμένα χρώματα και υλικά. Χρησιμοποιούνται επίσης φυσικά, βιώσιμα επεξεργασμένα και ανακυκλωμένα υλικά.

Ο Peter Olah, Επικεφαλής Εσωτερικού Σχεδιασμού στη Škoda AUTO, δήλωσε: «Καταφέραμε να χαράξουμε εντελώς νέα μονοπάτια όταν σχεδιάσαμε το εσωτερικό του ENYAQ iV. Η απουσία σήραγγας μετάδοσης, χαρακτηριστικό των ηλεκτρικών οχημάτων, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο χώρο για επιβάτες και επιπλέον χώρο αποθήκευσης. Η διάταξη πολλαπλών επιπέδων του ταμπλό που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ENYAQ iV, κάνει επίσης το εσωτερικό να φαίνεται μεγαλύτερο. Οι Design Selections, οι οποίες προσφέρουν στους πελάτες απόλυτα αρμονικά περιβάλλοντα, προσθέτουν έντονη προσωπικότητα στο σαλόνι του μοντέλου».

Χρειάζονται μόνο έξι βήματα για ένα πλήρως διαμορφωμένο Škoda ENYAQ iV, με επιλογή από ένδεκα διαθέσιμα θεματικά πακέτα που αναφέρονται σε στοιχεία όπως άνεση, κλιματισμός, συστήματα υποβοήθησης οδηγού και ψυχαγωγία/ενημέρωση. Υπάρχουν μεμονωμένες επιλογές που επιτρέπουν στον πελάτη να προσθέσει τις τελευταίες πινελιές για επιπλέον εξατομίκευση στο δικό του ENYAQ iV.

Το νέο Digital Cockpit, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, είναι κομψό, σε ύφος μίνιμαλ, με μέγεθος 5,3 ίντσες. Εμφανίζει με σαφήνεια τις πιο σημαντικές πληροφορίες, όπως ταχύτητα, δεδομένα οδήγησης, συστήματα πλοήγησης και τα ενεργά συστήματα υποβοήθησης. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών διατάξεων, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν διαισθητικά ενώ χρησιμοποιεί το πολυλειτουργικό τιμόνι για τον έλεγχο πολλών λειτουργιών του οχήματος και συστημάτων υποβοήθησης.

Το ηλεκτρικό ENYAQ iV είναι το πρώτο Škoda που μπορεί να εξοπλιστεί με μια πρωτοποριακή head-up οθόνη με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας που προβάλλει πληροφορίες για τον οδηγό σε δύο διαφορετικές περιοχές. Εκτός από την τρέχουσα ταχύτητα και τα σήματα κυκλοφορίας, πληροφορίες από τα συστήματα υποβοήθησης και οδηγίες πλοήγησης μπορούν επίσης να εμφανίζονται στο παρμπρίζ ακριβώς πάνω από το ταμπλό, στην πιο κοντινή στο οδηγό ζώνη. Η μεγαλύτερη ζώνη προβολής για επαυξημένη πραγματικότητα βρίσκεται ψηλότερα στο παρμπρίζ και νοητά πιο μακριά από τον οδηγό. Εδώ, εμφανίζονται μεγαλύτερα σύμβολα, όπως βέλη κατεύθυνσης από το σύστημα πλοήγησης. Πληροφορίες σχετικά με το Adaptive Lane Assist ή το Adaptive Cruise Control εμφανίζονται επίσης εδώ, όπως και οι πινακίδες κυκλοφορίας και οι προειδοποιήσεις. Μέσω του μενού του συστήματος, το πρόγραμμα οδήγησης μπορεί να προσαρμόσει τη θέση της περιοχής προβολής στο παρμπρίζ, να ρυθμίσει χρώμα και φωτεινότητα και να επιλέξει ποιες πληροφορίες θα εμφανίζονται.

Νέες μορφές προβολής και διαδικτυακές υπηρεσίες ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα ορίζουν την προηγμένη ψυχαγωγία του ENYAQ iV από την τεχνολογία Modular Infotainment Matrix τελευταίας γενιάς. Το κέντρο ελέγχου είναι η κεντρική οθόνη αφής η οποία, με μέγεθος 13 ίντσες, είναι η μεγαλύτερη οθόνη σε Škoda. Ο χειρισμός της γίνεται ανέπαφα, τόσο με κινήσεις των χεριών όσο και με φωνητικό έλεγχο – μέσω του ψηφιακού βοηθού φωνής Laura. Επιπλέον, το Škoda ENYAQ iV είναι πάντα και έξυπνα συνδεδεμένο. Η φόρτιση της μπαταρίας και ο κλιματισμός μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση μέσω της εφαρμογής MyŠKODA.

Το Škoda ENYAQ iV προσφέρει στους επιβάτες υψηλά επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Το ηλεκτρικό SUV διαθέτει έως εννέα αερόσακους, μια ολοκληρωμένη και προληπτική λειτουργία Crew Protect Assist και πολλά προηγμένα συστήματα υποβοήθησης. Το Travel Assist με διαμήκη και πλευρική υποστήριξη είναι μόνο ένα από αυτά.

Η Škoda έχει δεσμευτεί πλήρως για την αειφορία με το ENYAQ iV, τόσο από την άποψη του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος μηδενικής εκπομπής ρύπων, όσο και στην επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούνται. Ένα μεγάλο μέρος των τελευταίων ανακυκλώνονται – συμπεριλαμβανομένων πλαστικών, μετάλλων και γυαλιού – που σημαίνει ότι η μάρκα συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων. Περίπου 13,1 κιλά των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στο Škoda ENYAQ iV ανακυκλώνονται, όπως και το 40% του χάλυβα και το 60% του αλουμινίου. Στο επιλογή “Lodge” των Design Selections, η ταπετσαρία των καθισμάτων είναι κατασκευασμένη από 40% φυσικό καινούργιο μαλλί, με τη σφραγίδα έγκρισης της Woolmark Company και 60% από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET. Αντίστοιχα, το δέρμα στην “ecoSuite” έχει τύχει επεξεργασίας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, με χρήση εκχυλισμάτων φύλλων ελιάς.

Η Škoda είναι γνωστή για τα πολυάριθμα χαρακτηριστικά Simply Clever που καθιστούν την καθημερινή χρήση του οχήματος εύκολη και βολική, για παράδειγμα η θήκη εισιτηρίων στην κολόνα Α και τα άγκιστρα της τσάντας στον χώρο αποσκευών ή οι θήκες αποθήκευσης smartphone στο πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων. Πλέον, στην ανατολή της εποχής της ηλεκτροκινητικότητας, οι νέες λειτουργίες Simply Clever παρέχουν έξυπνες απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «Πού μπορώ να αποθηκεύσω το καλώδιο φόρτισης;» και «Πώς μπορώ να κρατήσω τα χέρια μου καθαρά όταν χειρίζομαι το καλώδιο;» Το καλώδιο φόρτισης μπορεί εύκολα να καθαριστεί με ένα καθαριστικό καλωδίων πριν αποθηκευτεί σε μια ειδική τσάντα στο χώρο αποσκευών. Ένα προστατευτικό κάλυμμα καλύπτει την υποδοχή φόρτισης του ENYAQ iV κατά τη φόρτιση.

Επιπρόσθετα, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα δεν διαθέτουν σήραγγα μετάδοσης, οι σχεδιαστές της Škoda το εκμεταλλεύτηκαν για να δημιουργήσουν ένα νέο εσωτερικό concept για το ENYAQ iV που περιλαμβάνει έξυπνες επιλογές αποθήκευσης. Δημιούργησαν μια κεντρική κονσόλα που φιλοξενεί ένα δεύτερο διαμέρισμα αποθήκευσης χωρητικότητας 11,4 λίτρων  επιπλέον του Jumbo Box 6,2 λίτρων, κάτω από το κεντρικό υποβραχιόνιο.

Εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, η ŠKODA AUTO εστιάζει επίσης στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος Škoda iV. Το Powerpass επιτρέπει την εύκολη και βολική φόρτιση της μπαταρίας σε 195.000 σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου γρήγορης φόρτισης Ionity καθώς και ταχυφορτιστών σε αυτοκινητόδρομους και μεγάλες οδικές αρτηρίες. Η ŠKODA επεκτείνει επίσης γρήγορα την υποδομή φόρτισης στο δίκτυό της. Για την φόρτιση στο σπίτι, η μάρκα προσφέρει τα ŠKODA iV Chargers, διάφορους τύπους Wallbox, παρέχοντας στους πελάτες της τεχνική υποστήριξη για την εγκατάσταση.

Το νέο Škoda ENYAQ iV αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και στους ελληνικούς δρόμους στις αρχές Μαΐου. Οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να ξεκινούν από 35.700 ευρώ (29.942 ευρώ με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»), για το ENYAQ iV 50. Πιο αναλυτικά (τιμές για τις εκδόσεις 80x και RS θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες):

Škoda ENYAQ iV Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής ΠΤΛ με πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (ιδιώτες) ΠΤΛ με πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (εταιρείες)
50 – 55 kWh 2WD 109 kW (148 PS) 35.700 ευρώ 29.942 ευρώ 31.381 ευρώ
60 – 62 kWh 2WD 132 kW (179 PS) 39.200 ευρώ 34.458 ευρώ 34.458 ευρώ
80 – 82 kWh 2WD 150 kW (204 PS) 46.300 ευρώ 40.699 ευρώ 40.800 ευρώ
Προηγούμενο άρθροJATO: Το Peugeot 208 πρώτο σε πωλήσεις
Επόμενο άρθροΔήμητρα Μπίκου, η νέα Επικεφαλής της MINI