Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Green NCAP, καταδεικνύοντας πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες συμμορφώνονται με τους πράσινους στόχους.

Το Green NCAP επισημαίνει πως τα αποτελέσματα απεικονίζουν την πρόοδο της τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τον έλεγχο εκπομπών αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ, που εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό τμήμα του σημερινού στόλου.

Τα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν είναι τα Volkswagen ID.5BMW 2 Series CoupéDacia Sandero StepwayMercedes-Benz C-Class και Ford Tourneo Connect. Τα αποτελέσματα κυμαίνονται, από πέντε αστέρια για το Volkswagen ID.5, έως δύο αστέρια για το Ford Tourneo Connect.

Το πρώτο αυτοκίνητο που δοκιμάστηκε αυτόν τον μήνα είναι το Volkswagen ID.5 Pro Performance, το οποίο αποδίδει 150 kW και διαθέτει ηλεκτρική μπαταρία 77 kWh. Παρόλο που ζυγίζει πάνω από 2.100 κιλά, λόγω της τεράστιας μπαταρίας, η απόδοσή του είναι εντυπωσιακή. Οι κατανάλωσή του είναι από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί από το Green NCAP μέχρι σήμερα. Η μεγάλη μπαταρία επιτρέπει στο όχημα αυτονομία περίπου 500 χλμ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Κατά τη φόρτιση με 11 kW, η συνολική απόδοση είναι της τάξης του 91,1%. Το VW ID.5 αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί στην τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων και σημειώνει άνετα Μέση Βαθμολογία 96% και 5 πράσινα Αστέρια.

Η πετρελαιοκίνητη BMW 220d είναι ένα σπορ Coupé που απευθύνεται σε ενθουσιώδεις οδηγούς. Παρά το συμβατικό σύστημα κίνησης, εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της Δείκτη Καθαρού Αέρα, ειδικά με τον εξαιρετικά αποδοτικό και στιβαρό έλεγχο εκπομπών σωματιδίων. Στις πιο απαιτητικές δοκιμές, οι εκπομπές NOx είναι ελαφρώς αυξημένες, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα όρια του Green NCAP. Το όχημα διαθέτει πετρελαιοκινητήρα εξαιρετικής απόδοσης. Παρ’ όλη την μεγάλη ισχύ και το βάρος της, η BMW κατανάλωσε μόνο περί τα 5 λίτρα στα 100 χλμ στις Δοκιμές Ψυχρών Και Θερμών Συνθηκών, 4,8 λίτρα/100 χλμ σε στάνταρ Οδικές Δοκιμές και 6,3 λίτρα/100 χλμ σε Δοκιμές Αυτοκινητόδρομου. Με μέσο όρο βαθμολογίας 55%, η BMW 220d Coupé λαμβάνει 3 Πράσινα Αστέρια.

«Η κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται σταθερά, ωστόσο οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να διατίθενται στους καταναλωτές και στην κυκλοφορία για αρκετά χρόνια. Η Green NCAP αναγνωρίζει την προσπάθεια των κατασκευαστών για τον περιορισμό των επιπτώσεων αυτών των οχημάτων στο περιβάλλον με λιγότερες επιβλαβείς εκπομπές», δήλωσε ο Dr. Aleksandar Damyanov, Τεχνικός Διευθυντής του Green NCAP

Το hatchback Dacia Sandero Stepway, με εμφάνιση SUV και βενζινοκινητήρα 67 kW, απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Διαθέτει υπερσύγχρονο σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων και αξιολογείται άνω του μέσου όρου, με δείκτη καθαρού αέρα 6,1/10. Η κατανάλωση βενζίνης κυμαίνεται περίπου στα 5,7 λίτρα/100 χλμ σε στάνταρ Οδική Δοκιμή και στα 7,8 λίτρα/100 χλμ στην απαιτητική Δοκιμή Αυτοκινητόδρομου, με συνολικό Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης 4,8/10. Λόγω κατανάλωσης και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καυσίμων ανεφοδιασμού, το αυτοκίνητο λαμβάνει μόνον 3,3 βαθμούς στους 10 στον Δείκτη Αερίων Θερμοκηπίου και αποτυγχάνει στις πρόσθετες δοκιμές στιβαρότητας. Με μέσο όρο βαθμολογίας 47%, το Sandero Stepway λαμβάνει 2½ πράσινα Αστέρια.

Η Mercedes-Benz C-Class C180 είναι ήπιο υβριδικό saloon υψηλής ποιότητας, με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων. Παρ’ όλα ταύτα, το ήπιο υβριδικό του σύστημα 48 Volt δεν συμβάλλει στον σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης ή των εκπομπών CO2 και δεν πληροί τις προϋποθέσεις των πρόσθετων δοκιμές στιβαρότητας. Η κατανάλωση κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 λίτρων/100 χλμ, αναλόγως οδήγησης. Τα στοιχεία κατανάλωσης αντικατοπτρίζονται στις εκπομπές CO2 και περιορίζει τα αποτελέσματα του Δείκτη Αερίων Θερμοκηπίου στα 3/10. Ωστόσο, η διαχείριση των εκπομπών ρύπων είναι στιβαρή, αλλά απαιτείται περαιτέρω βελτίωση. Η C180 λαμβάνει μέσο όρο βαθμολογίας 46% και 2½ πράσινα Αστέρια.

Το Ford Tourneo Connect είναι όχημα εργασίας με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων, της Volkswagen. Η διαμόρφωση του αμαξώματος επηρεάζει έντονα την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2, με μειωμένη βαθμολογία των Δεικτών Ενεργειακής Απόδοσης και Αερίων Θερμοκηπίου. Η βαθμολογία για τις εκπομπές ρύπων είναι μικρότερη από του VW Caddy 1.5 TSI twin και τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς την επίδραση της χρήσης αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, έναντι του χειροκίνητου του Caddy. Αμφότερα τα μοντέλα λαμβάνουν εξίσου υψηλό 7,3/10 για τις εκπομπές ρύπων στις Δοκιμές Οδήγησης. Συνολικά, το Ford Tourneo Connect 1.5 EcoBoost λαμβάνει βαθμολογία 32% και 2 πράσινα Αστέρια.

Προηγούμενο άρθροΤα αποτελέσματα της Kosmocar για το 2022
Επόμενο άρθροΗλεκτρονικές καινοτομίες από την Ducati