Δημιουργήθηκε η Συμμαχία Ευρωπαϊκού Δικτύου Καθαρών Μεταφορών (ECTN Alliance) από τις CEVA Logistics, ENGIE και SANEF, για επιτάχυνση απανθρακοποίησης των ευρωπαϊκών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Πρωταρχικός στόχος της ECTN Alliance είναι η ανάπτυξη δικτύου τερματικών σταθμών φορτηγών σε στρατηγικές τοποθεσίες των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων. Αυτοί οι σταθμοί θα είναι εξοπλισμένοι με ηλεκτρικούς φορτιστές μεγάλης ισχύος και αντλίες βιοαερίου και πράσινου υδρογόνου.

Όταν τεθούν σε λειτουργία, η λύση ECTN θα διαχειρίζεται θέματα χωρητικότητας μπαταριών και θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των οδηγών φορτηγών με σταθμούς ανάπαυσης.

Μακροπρόθεσμα, το δίκτυο τερματικών σταθμών θα είναι προσβάσιμο από όλους, με εύκολες λύσεις βιοαερίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, υδρογόνου, ηλεκτρικής φόρτισης και ανεφοδιασμού καυσίμων φορτηγών. Σε στρατηγικά σημεία των ευρωπαϊκών αυτοκινητόδρομων, το δίκτυο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη λύση πληροφορικής που θα επιτρέπει στις μεταφορικές εταιρείες να σχεδιάσουν δρομολόγια και χρονοδιαγράμματα φόρτισης ταχύτερα και αποδοτικότερα ως προς τις εκπομπές άνθρακα.

Η Συμμαχία θα πραγματοποιήσει επίδειξη επικύρωσης της ιδέας (POC) το 2023 μεταξύ Lille και Avignon, στη Γαλλία, πριν την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Ο Luc Nadal, Περιφερειακός Διευθύνων Σύμβουλος Ευρώπης της CEVA Logistics, δήλωσε: «Τα μέλη της ECTN Alliance θεωρούν πως οι συμμαχίες ιδιωτικού-δημόσιου τομέα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην επιτάχυνση των κλιματικών λύσεων. Η ECTN Alliance βασίζεται σε πρωτοποριακή, ολιστική προσέγγιση απανθρακοποίησης των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων. Είμαστε υπερήφανοι που εγκαινιάζουμε αυτήν την τολμηρή πρωτοβουλία με τις καλύτερες εταιρείες στην κατηγορία τους, των οποίων η συνδυασμένη τεχνογνωσία θα συμβάλει στην επιτυχία του έργου».


Η συνδεσιμότητα καθίσταται όλο και πιο σημαντική για τους ευρωπαϊκούς στόλους. Το Connected Fleets Conference, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες 27-28 Μαρτίου, συγκεντρώνει την γνώση, τις καλύτερες πρακτικές, τους παρόχους και τους επαγγελματίες του κλάδου. Εγγραφείτε εδώ.

Προηγούμενο άρθροHyundai Tucson, κορυφαίο compact SUV στην Ευρώπη το 2022
Επόμενο άρθροO Masahiro Moro θα είναι ο νέος CEO της Mazda