Οι μαθητές διερευνούν τις συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους, οι τοπικές αρχές ενημερώνονται και συζητούν λύσεις και η κοινωνία ευαισθητοποιείται μέσα από το Ecomobility.

Το Ecomobility είναι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ενημερώνει, παιδαγωγεί και κινητοποιεί μαθητές και εκπαιδευόμενους σχετικά με την οικολογική μετακίνηση, τους εναλλακτικούς τρόπους και τα μέσα μεταφοράς στις πόλεις όλης της χώρας. Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα που συνιστά μοχλό για την αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών, την ανάπτυξη διαλόγου με την αυτοδιοίκηση, την άρση των ανισοτήτων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων και αξιών για όλους τους συμμετέχοντες.

Μέσω του προγράμματος Ecomobility, δημιουργούνται ομάδες μαθητών που με εργασίες και προτάσεις αναδεικνύουν λύσεις για την αλλαγή των συνθηκών και των μέσων κυκλοφορίας στην πόλη τους, προωθώντας την πράσινη μετακίνηση και εστιάζοντας στην κλιματικά ουδέτερη πόλη.

Από την σχολική περίοδο 2003-04 έως σήμερα περισσότεροι από 4500 μαθητές έχουν εργαστεί και προσεγγίσει βιωματικά κάθε πτυχή εναλλακτικής μετακίνησης και περίπου 42000 μαθητές έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί σχετικά με την βιώσιμη κινητικότητα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του προγράμματος προάγει δεξιότητες και αξίες όπως η ομαδικότητα, ο εθελοντισμός, η αριστεία, η δημιουργικότητα και η αυτενέργεια.

Το Ecomobility σχεδιάστηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ecocity, με την συνδρομή του ΟΠΑ και του ΕΚΠΑ, και πραγματοποιείται με την εθελοντική συνεισφορά μελών και φίλων του, την σύμπραξη 32 κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και την χορηγία υπηρεσιών κλπ παροχών κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Μετά από δύο δεκαετίες πρωτοπορίας, το Ecomobility δεν είναι απλά μια εκστρατεία, αποτελεί κινητήρια δύναμη για τον μετασχηματισμό των σύγχρονων βιώσιμων πόλεων αναφορικά με τις μετακινήσεις. μέσα από την ματιά της νέας γενιάς, καθώς υλοποιείται το σύνθημα «οι νέοι του σήμερα  υπαγορεύουν την πόλη του αύριο»!

 

Προηγούμενο άρθροACEA: Έκθεση κυκλοφορούντων οχημάτων
Επόμενο άρθροFord Puma, εύκολα και άμεσα διαθέσιμο