Το πρότυπο Manifesto αποτελεί το πεδίο δοκιμών για νέες ιδέες, καθώς ορισμένα από τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του, πρόκειται να ενσωματωθούν στα μελλοντικά μοντέλα παραγωγής της Dacia.

Με το πρότυπο Manifesto, η μάρκα επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο το όραμα της για ένα ουσιώδες, ‘cool’, στιβαρό, προσιτό και περιβαλλοντικά αποδοτικό αυτοκίνητο. Πρόκειται για ένα πεδίο δοκιμής ιδεών, ένα όχημα που συνδέεται με τη φύση, φιλικό προς το περιβάλλον και γεμάτο καινοτομίες, μερικές από τις οποίες θα ενσωματωθούν στα μελλοντικά μοντέλα της γκάμας της Dacia.

Το Manifesto, δεν είναι ένα μελλοντικό μοντέλο που θα μπει στην παραγωγή: αποτελεί μια δήλωση του στόχου της μάρκας να υποστηρίξει τους πελάτες της, καθώς αυτοί στρέφονται όλο και περισσότερο προς τις υπαίθριες εξορμήσεις, διευρύνοντας παράλληλα τις αξίες και τα χαρακτηριστικά πάνω στα οποία έχει χτιστεί η επιτυχία των αυτοκινήτων της Dacia.

Ουσιαστικό αλλά και ‘cool’

Το Manifesto επαναπροσδιορίζει την έννοια του τι είναι βασικό και αναγκαίο σε ένα αυτοκίνητο προσφέροντας μία ακόμα πιο λιτή και αυθεντική εμπειρία. Τίποτα δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα στους επιβάτες και το περιβάλλον – ούτε πόρτες, ούτε παράθυρα, ούτε παρμπρίζ. Η ενσωμάτωση με τη φύση είναι καθολική. Και καθώς εσείς απολαμβάνετε τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, δεν υπάρχει τίποτα πιο βολικό από μια επιφάνεια εργασίας στη θέση της πίσω πόρτας, που εξυπηρετεί διάφορες ανάγκες.

Οι επιβάτες μπορούν να βρεθούν τόσο κοντά στη φύση, και την ίδια στιγμή να παραμένουν συνδεδεμένοι χάρη στις υπηρεσίες που διατίθενται μέσω του smartphone τους: Η απλή, αποτελεσματική και οικονομική προσέγγιση που η Dacia ονομάζει «Bring-Your-Own-Device» (Φέρτε τη δική σας συσκευή), καθιστά δυνατή την πλήρη ενσωμάτωση ενός smartphone στο ταμπλό και στο trip computer του αυτοκινήτου. Αυτό το σύστημα είναι ήδη διαθέσιμο σε αρκετά από τα μοντέλα της μάρκας και θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Στο πρότυπο Manifesto παρουσιάζεται ακόμα μία καινοτομία η οποία πρόκειται να ενσωματωθεί στα μελλοντικά μοντέλα της μάρκας: Το YouClip, ένα απλούστατο σύστημα το οποίο εξασφαλίζει τη χρήση μίας πληθώρας εύχρηστων και φορητών αξεσουάρ.

Τέλος, καθώς συχνά η έννοια του ‘cool’ υπερκαλύπτει εκείνη της χρηστικότητας στη Dacia, το Manifesto έχει ένα μονό φωτιστικό σώμα που μπορεί να αφαιρεθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν πανίσχυρος φακός χειρός. Η λογική πίσω από αυτό είναι η απάντηση στην ερώτηση, γιατί να χρησιμοποιούμε δύο φωτιστικά σώματα καθώς το ένα παρέχει όλο το φωτισμό που χρειαζόμαστε;

Στιβαρό, για εξορμήσεις στην ύπαιθρο

Τα αυτοκίνητα της Dacia φημίζονται για τη στιβαρότητα και την αξιοπιστία τους. Το Duster, το Jogger και το Sandero Stepway, για παράδειγμα, ξεχωρίζουν ως μοντέλα στα οποία οι πελάτες μπορούν να βασίζονται για τις υπαίθριες εξορμήσεις τους. Το πρότυπο Manifesto ξεπερνά αυτά τα όρια, μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε μέσο σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση.

Το πρότυπο Manifesto ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα όχημα εκτός δρόμου, όπως η κίνηση και στους 4 τροχούς, η ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση από το έδαφος, οι μεγάλοι τροχοί και το αμάξωμα που είναι φτιαγμένο να αντέχει στη σκληρή χρήση, ακόμα και στο πιο δυσπρόσιτο έδαφος.

Το πρότυπο Manifesto είναι πλήρως αδιάβροχο: μπορείτε να πλύνετε το εσωτερικό του με το λάστιχο.

Τα αφαιρούμενα καλύμματα των καθισμάτων μετατρέπονται στη στιγμή, σε sleeping bags.

Η σχάρα οροφής μπορεί να μεταφέρει κάθε είδος φορτίου καθώς οι μπάρες μεταφοράς προσαρμόζονται σε κάθε τύπο διαμόρφωσης. (Η Dacia έχει ήδη υιοθετήσει τις πρωτοποριακές αυτές αρθρωτές μπάρες οροφής στο Sandero Stepway και Jogger, ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν και στο Duster).

Μία αφαιρούμενη μπαταρία τροφοδοτεί με ρεύμα μία οικιακή παροχή, μετατρέποντας έτσι το πρότυπο Manifesto σε πηγή ενεργείας για κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που χρειάζεται παροχή ρεύματος.

Eco-Smart

Με το πρότυπο αυτό, η μάρκα προβάλλει το όραμά της για ένα αυτοκίνητο με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Καθώς το μοντέλο είναι μικρό και ελαφρύ καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Αυτή η ανάγκη για οικονομικές μετακινήσεις είναι κάτι που χαρακτήριζε ανέκαθεν τις επιλογές που έκανε η Dacia – το Jogger, για παράδειγμα, είναι 300 κιλά ελαφρύτερο από τους 7θέσιους ανταγωνιστές του.

Ένα μεγάλο μέρος του πρότυπου Manifesto είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό και υλικά που προέρχονται από χρησιμοποιημένα και κατεργασμένα πολυμερή, που ονομάζονται Starkle®.

Στο εσωτερικό τοποθετούνται επίσης φυσικά υλικά όπως ο φελλός που καλύπτει το ταμπλό. Και, όπως στα τελευταία μοντέλα της Dacia, οι διακοσμητικές επενδύσεις χρωμίου, λάμπουν δια της απουσίας τους.

Τα πρωτοποριακά ελαστικά χωρίς αέρα είναι ακόμα ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό καθώς στοχεύουν τόσο στην φιλικότητα προς το περιβάλλον, όσο και στην οικονομία. Η θεμελιώδης αρχή είναι η αντοχή στο χρόνο: τα συγκεκριμένα ελαστικά δεν κινδυνεύουν να σκάσουν και διαρκούν όσο και το ίδιο το αυτοκίνητο.

Ο David Durand, Dacia Design Director, δήλωσε: “Στη Dacia, μας αρέσει να είμαστε αυθεντικοί. Καθώς αναπτύσσαμε και εξερευνούσαμε νέες ιδέες, νιώσαμε ότι έπρεπε να ξεπεράσουμε τις τρισδιάστατες προσομοιώσεις και να δούμε πώς αυτές μοιάζουν στην πραγματικότητα! Εκτός από μια σχεδιαστική σπουδή, το πρότυπο Manifesto ενσωματώνει το όραμά μας, ενώ συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών – οι περισσότερες εκ των οποίων είναι δύσκολο να βρουν το δρόμο της παραγωγής, αλλά εξακολουθούν να είναι προσιτές για τους πελάτες μας. Άλλωστε ορισμένες από αυτές θα τις αξιοποιήσουμε σε μελλοντικά μοντέλα της Dacia”.

Ο Lionel Jaillet, Dacia Product Performance Director, δήλωσε: “Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σειρά προϊόντων που ενισχύουν τη δέσμευση της μάρκας, εστιάζοντας στις βασικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και προσαρμόζοντας τα μοντέλα μας στις ανάγκες των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Επίσης εργαζόμαστε πάνω σε πρωτοποριακές ιδέες και λύσεις που ταιριάζουν ακόμη περισσότερο στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής των πελατών μας. Το πρότυπο Manifesto είναι ένα «εργαστήριο» που μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και να προσομοιώσουμε την εφαρμογή νέων ιδεών. Η εκδοχή του μοντέλου που παρουσιάζεται σήμερα θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθώς εμείς θα συνεχίζουμε την αναζήτηση! Τα επόμενα μοντέλα μας θα είναι όλο και πιο έξυπνα, όλο και πιο εστιασμένα στις υπαίθριες δραστηριότητες, όλο και πιο Dacia!”.

Προηγούμενο άρθροΤαξινομήσεις επιβατικών στην Ευρώπη τον Αύγουστο 2022
Επόμενο άρθροFerrari Purosangue: Δεν μοιάζει με καμία