Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αειφορίας, στις 26 Οκτωβρίου, η Continental δηλώνει την δέσμευσή της στις αξίες και στις υπεύθυνες πρακτικές μιας ολιστικής προσέγγισης, με στόχο να καταστήσει περισσότερο βιώσιμη την σύνθετη (και κατακερματισμένη) εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού καουτσούκ, παγκοσμίως.

Το φυσικό καουτσούκ εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για την υψηλή απόδοση των ελαστικών και αντιπροσωπεύει το 10% έως και 40% του συνολικού βάρους κάθε ελαστικού.  Οι μοναδικές ιδιότητες του φυσικού καουτσούκ εξασφαλίζουν την υψηλή αντοχή και ανθεκτικότητα των ελαστικών, που οφείλεται στην κρυστάλλωσή του, κατά τη φάση καταπόνησης του ελαστικού. Όμως, το φυσικό καουτσούκ προέρχεται, επί του παρόντος, σχεδόν αποκλειστικά, από το καουτσουκόδεντρο, “Hevea Brasiliensis”. Υπολογίζεται ότι περίπου 6.000.000 μικροί καλλιεργητές αυτού του δέντρου, παγκοσμίως, εξαρτώνται οικονομικά από την παραγωγή καουτσούκ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φυσικό καουτσούκ περνά από 7 διαφορετικούς ενδιάμεσους και εταιρείες επεξεργασίας, πριν φτάσει στις μονάδες παραγωγής ελαστικών της Continental.

Η Continental επιδιώκει την πλήρη προμήθεια του φυσικού καουτσούκ, από υπεύθυνες πηγές, μετά το 2030

Φιλοδοξία της Continental είναι να προμηθεύεται, από το 2030 και μετά, το 100% του φυσικού καουτσούκ που χρειάζεται για την παραγωγή των ελαστικών της, από υπεύθυνες πηγές. Η καινοτόμος τεχνολογία, η ψηφιοποίηση και η εκπαίδευση είναι κάποια από τα κύρια εργαλεία που αξιοποιεί η Continental για να κάνει τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο βιώσιμες. Η πολιτική αυτή στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων, σε σχέση με το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνία.

Περισσότερη διαφάνεια στην αξιολόγηση των αειφόρων επιδόσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας

Για να καταφέρει να αξιολογήσει τις αειφόρες επιδόσεις των προμηθευτών της, και ανάλογα να τους επιλέξει, η Continental συνεργάζεται με εξειδικευμένους εταίρους, ώστε να μειώσει, σε πρώιμο στάδιο, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, όπως και να διασφαλίσει τα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλων όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού καουτσούκ.

Για να πετύχει αυτούς τους στόχους, σε συνεργασία με τη Michelin και με μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, η Continental έχει δημιουργήσει ένα mobile application που καταγράφει, συγκεντρώνει και αξιολογεί δεδομένα, σχετικά με καλές (ή ανεπαρκείς) αειφόρες πρακτικές των μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού καουτσούκ.  Η συνεργασία Michelin και Continental λειτουργεί στο πλαίσιο των στόχων της «Παγκόσμιας Πλατφόρμας Φυσικού Καουτσούκ (GPSNR)», στην οποία επίσης συμμετέχουν όλα εκείνα τα ενδιαφερόμενα μέρη, που δημιουργούν το 50% της παγκόσμιας  ζήτησης φυσικού καουτσούκ.

H ψηφιακή τεχνολογία και η ακριβής διαχείριση των δεδομένων δημιουργούν διαφάνεια

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της ακριβούς διαχείρισης των δεδομένων, η Continental μελετά διάφορα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού καουτσούκ, προκειμένου να αυξήσει τη διαφάνειά της. Παράλληλα, έχει αναπτύξει μια τεχνική διαδικασία που επιτρέπει στο φυσικό καουτσούκ να «μαρκάρεται» αόρατα με πληροφορίες. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να διαβαστούν, με τη χρήση ειδικών scanners και λογισμικού, όταν και επαληθεύεται η αειφόρα προέλευσή του.

Εκπαίδευση μικρών παραγωγών καουτσούκ στην αειφόρο καλλιέργειά του

Η Continental αναπτύσσει ακόμη ένα εκπαιδευτικό project, ακριβώς στην αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής του φυσικού καουτσούκ. Η Ινδονησία αποτελεί την 2η πιο μεγάλη χώρα παραγωγής φυσικού καουτσούκ στον κόσμο. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ανεξάρτητοι Ινδονήσιοι αγρότες καλλιεργούν περίπου το 85% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας. Οι αγρότες ζουν διάσπαρτοι σε απομακρυσμένες περιοχές, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επαφή μαζί τους, για παροχή συμβουλών. Παρόλα αυτά, η Continental, σε συνεργασία με άλλους εξειδικευμένους εταίρους, εκπαιδεύει τοπικά τους καλλιεργητές, σε πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας. Αυτό βοηθά τους αγρότες να καλλιεργούν φυσικό καουτσούκ πιο υψηλής ποιότητας, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για αυτούς, ενώ, παράλληλα, προστατεύει από την αποψίλωση το δέντρο “Hevea Brasiliensis”.

Έρευνα για τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών φυσικού καουτσούκ

Το φυσικό καουτσούκ είναι μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 50.000 προϊόντα, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer. Με ποσοστό 73%, η βιομηχανία ελαστικών είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής της παγκόσμιας παραγωγής καουτσούκ. Λόγω της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης για φυσικό καουτσούκ, η Continental αναζητά εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής  του. Μαζί με τους επιστημονικούς συνεργάτες της, ερευνά, εδώ και πολλά χρόνια, καινοτόμα βιώσιμα υλικά, όπως το φυσικό καουτσούκ από ρίζες πικραλίδας, φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί, σχετικά εύκολα, σε περιοχές, όπως η Ευρώπη και η Δυτική Ασία. Έτσι, ο κεντρικός στόχος του έργου “Taraxagum” της Continental είναι να μην εισάγεται, πλέον, φυσικό καουτσούκ, αποκλειστικά από τις τροπικές περιοχές και να παράγεται, όσο το δυνατόν, πιο κοντά στις μονάδες παραγωγής των ελαστικών. Ακόμη, με αυτόν τον τρόπο, θα αποτραπεί η περαιτέρω αποψίλωση των δασών του καουτσουκόδεντρου και θα μειωθούν οι εκπομπές CO2, στην ατμόσφαιρα, καθώς οι αποστάσεις μεταφοράς της πρώτης ύλης στα εργοστάσια, θα μειωθούν σημαντικά.

Προηγούμενο άρθροBMW Group: Νέες επενδύσεις για EV στις ΗΠΑ
Επόμενο άρθροΒραβείο “autonis” στη σχεδίαση της Alfa Romeo Tonale