Ένα συνδεδεμένο δοκιμαστικό όχημα της Ford χρησιμοποιεί big data με επιτόπιες παρατηρήσεις για να ανακαλύψει πού και γιατί συμβαίνουν ατυχήματα. Η διετής μελέτη του έργου City Insights δείχνει πώς τα συνδεδεμένα οχήματα και τα προηγμένα αναλυτικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνει ασφαλέστερη η μετακίνηση στις πόλεις, επιφέροντας σχετικά απλές βελτιώσεις στους δρόμους και τις διασταυρώσεις.

Πέρυσι, εμπειρογνώμονες κινητικότητας της ομάδας City Insights της Ford αποκάλυψαν πώς τα δεδομένα παρ’ ολίγον ατυχημάτων, που εντοπίστηκαν από στοιχεία όπως η απότομη πέδηση ή η χρήση φωτισμού κινδύνου, θα μπορούσαν – σε συσχετισμό με ιστορικά δεδομένα ατυχημάτων – να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν σε ποια τμήματα δρόμου θα ήταν πιθανότερο να βιώσει κάποιος ένα περιστατικό ατυχήματος στο μέλλον.

Αυτά τα αφανή επισφαλή σημεία για την οδική ασφάλεια ενδέχεται να μην έχουν εντοπιστεί από πραγματικά δεδομένα μέχρι να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ο Jon Scott, επικεφαλής του έργου City Insights της Ford Mobility Europe, δήλωσε: “Η χρήση δεδομένων για τον εντοπισμό των περιπτώσεων όπου είναι πιο πιθανό να συμβεί ατύχημα είναι ένα θέμα – το να αποδειχθεί ότι η ιδέα λειτουργεί είναι ένα άλλο”.

“Έχουμε προωθήσει ένα βήμα παραπέρα την καινοτόμο πρόβλεψη για την οδική ασφάλεια που παρουσιάσαμε πέρυσι, με τη συμμετοχή ειδικών πολιτικών μηχανικών για την καλύτερη κατανόηση των λόγων των ατυχημάτων σε αυτές τις περιοχές και να κάνουμε προτάσεις για την αντιμετώπισή τους”.

Η Ford συνεργάζεται με την βρετανική εταιρεία κυκλοφοριακής διαχείρισης Traffic Watch UK, για τη συλλογή στοιχείων και την ανάλυση της δραστηριότητας των οδικών χρηστών σε οκτώ από τα υψηλότερης επικινδυνότητας σημεία. Έτσι μπόρεσαν να εντοπίσουν τις συμπεριφορές οδηγών και τις οδικές συνθήκες, οι οποίες ίσως συμβάλουν στην αύξηση των ατυχημάτων σε αυτές τις περιοχές.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν: η μη συμμόρφωση προς τα σήματα κυκλοφορίας από οδηγούς και ποδηλάτες, δυσανάγνωστα οδικά σήματα λόγω ανάπτυξης δένδρων ή εσφαλμένη τοποθέτηση, κακές συνθήκες οδοστρώματος, περιλαμβανομένων κακώς τοποθετημένων καλυμμάτων υπογείων φρεατίων και στενών λωρίδων κυκλοφορίας που δημιουργούν σύγχυση στους χρήστες του οδικού δικτύου.

“Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι εκεί όπου η ανάλυση της Ford εντόπισε απότομα φρεναρίσματα και παρατιμονιές, βρήκαμε επίσης στοιχεία για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη και καλυμμένη οδική σήμανση”, δήλωσε η Amanda Wickens, γενική διευθύντρια της Traffic Watch UK.

“Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για έξυπνη συνδεδεμένη τεχνολογία και ανάλυση δεδομένων οχημάτων που θα συμβάλει στη μείωση των οδικών ατυχημάτων στο μέλλον”.

Η Ford βρίσκεται τώρα στη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών από την έρευνα, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων οδικής ασφάλειας στα σημεία όπου υφίστανται, με τη συμβολή των αρμόδιων τοπικών αρχών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση καμερών για την αποτροπή της παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, το κλάδεμα της βλάστησης για καλή ορατότητα της οδικής σήμανσης, την σήμανση και τα σήματα διπλού ύψους, την επισκευή οδοστρωμάτων και την επανατοποθέτηση των καλυμμάτων φρεατίων και την αναδιάταξη της διασταύρωσης για το κατάλληλο πλάτος λωρίδων.

Στο μέλλον, τα συνδεδεμένα οχήματα και τα αναλυτικά στοιχεία πραγματικού χρόνου θα μπορούσαν να σημάνουν πως οι κίνδυνοι για τους οδηγούς – όπως η παραβίαση σήματος τροχαίας – θα μπορούσαν να εντοπισθούν και να μετριασθούν την ώρα που συμβαίνουν.

Ο αντίκτυπος των επερχόμενων αλλαγών στην ασφάλεια του οδικού δικτύου, για παράδειγμα στις οδικές εργασίες, θα μπορούσε επίσης να κατανοηθεί καλύτερα με εκ των προτέρων προτάσεις για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών επικίνδυνων σημείων για την οδική ασφάλεια, ως αποτέλεσμα των δράσεων.

Μετά από μια εκτεταμένη μελέτη στο Λονδίνο, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 500 εκατομμύρια σημεία δεδομένων από ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα μίλια διαδρομών, η Ford συνεργάζεται τώρα με άλλες πόλεις για τον εντοπισμό περαιτέρω ευκαιριών για πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα.

Η City Insights συνεργάζεται με τις πόλεις της Βαλένθια στην Ισπανία και της Κολωνίας στη Γερμανία, για να διευρύνει την εμπειρία της σε διαφορετικούς τύπους πόλεων, ενσωματώνοντας περαιτέρω τεχνολογίες.

“Στη Ford Mobility προωθούμε την τεχνογνωσία μας πέραν των οχημάτων και την εφαρμόζουμε για να βοηθήσουμε στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στο περιβάλλον των αστικών συγκοινωνιών’, εξήγησε η Sarah-Jayne Williams, διευθύντρια της Ford Mobility Europe.

“Η αποστολή μας στη Ford είναι να βοηθάμε τους ανθρώπους να κινούνται με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση – το πρόγραμμα City Insights είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ακριβώς μπορούμε το να πετύχουμε”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα, δείτε εδώ το σχετικό video.

Προηγούμενο άρθροΗ Suzuki στρατηγικός εταίρος στο HAKUTO-R με την Ιspace inc.
Επόμενο άρθροΑποκαλύφθηκε το Nissan GT-R NISMO GT500 για το 2020