Τελικά το αυτοκίνητο που αναδείχθηκε στη Γενεύη Car of the Year 2020 (Αυτοκίνητο της χρονιάς), είναι το νέο Peugeot 208. Το μοντέλο αναδείχθηκε πρώτο με σημαντική διαφορά από τους έξι ανταγωνιστές του και με σημαντική πλειοψηφία στις βαθμολογίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Το Peugeot 208, το οποίο προσφέρει επίσης μια πλήρη ηλεκτρική έκδοση, συγκέντρωσε 281 βαθμούς. Με 242 βαθμούς το ηλεκτρικό Tesla Model 3 ήλθε δεύτερο, με σαφή προτίμηση από βορειοευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διείσδυση EV, ενώ η τρίτη θέση στο βάθρο ήταν επίσης για ένα EV, το Porsche Taycan, με 222 βαθμούς. Οι υπόλοιποι φιναλίστ ήταν τα Renault Clio (211 βαθμοί), Ford Puma (209), Toyota Corolla (152) και BMW 1-series (133).

Σε μια online παρουσίαση μετά την ακύρωση της διοργάνωσης της GIMS 2020 (Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης) -αλλά στις εγκαταστάσεις της έκθεσης και με χαιρετισμό του επικεφαλής της Olivier Rihs– η δημοσιογράφος Melanie Freymond και ο επί 19 χρόνια πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του βραβείου Car of the Year, Frank Janssen, ανακοίνωσαν τη διαδικασία και τη βαθμολόγηση των επτά μοντέλων που ήταν στους φιναλίστ του θεσμού.

Δείτε εδώ το σχετικό video.

Με τηλεδιάσκεψη από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου βρισκόταν εκείνη την ώρα, ο CEO της μάρκας Peugeot, Jean-Philippe Imparato, δήλωσε: “Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που το νέο Peugeot 208 κέρδισε το βραβείο Car of the Year! Αυτό το τρόπαιο υπογραμμίζει την αριστεία και τη δέσμευση όλων των ομάδων της μάρκας Peugeot και του Groupe PSA. Είναι η πρώτη φορά που ένα Peugeot αυτής της κατηγορίας (B Segment) θριαμβεύει στον θεσμό αυτό. Παρεμπιπτόντως, τρία Peugeot που έχουν ανακηρυχθεί αυτοκίνητα της χρονιάς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο, το 308, το 3008 και τώρα το 208. Το βραβείο Car of the Year υπερθεματίζει τη στρατηγική της ‘δύναμης της επιλογής’ που προσφέρει η Peugeot. Από εδώ και στο εξής, οι πελάτες μας θα είναι σε θέση να επιλέγουν μεταξύ του ηλεκτρικού e-208 και του 208 με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου, γνωρίζοντας πως επιλέγουν το Αυτοκίνητο της Χρονιάς!”.

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του βραβείου Car of the Year, Frank Janssen, με το τρόπαιο ανά χείρας -το οποίο κατασκευάστηκε στην Ιταλία από Ισπανό καλλιτέχνη- συνομιλεί μέσω τηλεδιάσκεψης με τον CEO της μάρκας Peugeot, Jean-Philippe Imparato. Φωτογραφία: Car of the Year

Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε το 1964 και περιλαμβάνει μία κριτική επιτροπή από 60 εξειδικευμένους δημοσιογράφους, προερχόμενους από 23 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι το Peugeot 208 είναι το 6ο συνολικά αυτοκίνητο της γαλλικής μάρκας που κατακτά αυτό τον τίτλο. Επίσης, το μοντέλο κέρδισε τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς και στην Ελλάδα.

Λίνα Τσαγκαράκη

Προηγούμενο άρθροAlfa Romeo Giulia GTA: Η επιστροφή ενός θρύλου
Επόμενο άρθροDacia Spring Electric, η επανάσταση της μάρκας