Το MAN Lion’s Coach, νικητής του “Coach of the Year 2020”

H MAN Truck & Bus έλαβε διπλή διάκριση τόσο για το τουριστικό λεωφορείο MAN Lion’s Coach όσο και για το αστικό λεωφορείο MAN Lion’s City. Με σημαντικό διεθνή ανταγωνισμό και κριτική επιτροπή δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου από 22 χώρες, το MAN Lion’s Coach βραβεύτηκε με το “Coach of the Year 2020”, ενώ στα Busworld Awards απονεμήθηκε και το βραβείο “Safety Label Bus” για το αστικό λεωφορείο ΜΑΝ Lion’s City.

Από την τελετή των Busworld Awards στην έκθεση Busworld στις Βρυξέλλες: Η κα. Isabel Jeschek, Launch Manager City Bus (2η από αριστερά) και ο κ. Viktor Schaub, Sales Engineer & Product Support City Bus (3ος από αριστερά) παραλαμβάνουν το βραβείο για το MAN Lion’s City στην κατηγορία “Safety Label Bus”

MAN Lion’s Coach: “Coach of the Year 2020”

Μεγάλη επιτυχία για το MAN Lion’s Coach, καθώς μόλις δύο χρόνια από το επίσημο ντεμπούτο του, 22 δημοσιογράφοι του Ειδικού Τύπου στην Ευρώπη εντυπωσιάστηκαν από το σύνολο των χαρακτηριστικών του και το ανακήρυξαν Τουριστικό Λεωφορείο της Χρονιάς 2020 (Coach of the Year 2020). Το βραβείο “Coach of the Year”, απονέμεται πάνω από 30 χρόνια και θεωρείται η πιο σημαντική διάκριση στην αγορά των τουριστικών λεωφορείων. Ο Joachim Drees, Chief Executive Officer της MAN Truck & Bus SE, δήλωσε σχετικά: “Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που το νέο μας MAN Lion’s Coach εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή και κέρδισε το πολυπόθητο αυτό βραβείο. Το βραβείο “Coach of the Year” είναι για εμάς μια επιβεβαίωση για τα πολλά χρόνια αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς. Τόσο το τμήμα Λεωφορείων όσο και τα υπόλοιπα τμήματα της ΜΑΝ εργάστηκαν ακούραστα για να φέρουν στην αγορά ένα εξαιρετικό όχημα. Το βραβείο αυτό δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι καταφέραμε κάτι εξαιρετικό με το νέο Lion’s Coach”.

Πριν από τη βράβευση και περίπου στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, προηγήθηκε η πρόσκληση από την 22-μελή κριτική επιτροπή σε πέντε κατασκευαστές λεωφορείου, για να λάβουν μέρος στο Coach Euro Test στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας. Μετά από μια εβδομάδα συνολικών δοκιμών, εξαντλητικών test drives και διαρκών συζητήσεων επί τεχνικών θεμάτων, η κριτική επιτροπή αποφάσισε ότι το MAN Lion’s Coach ήταν ο ξεκάθαρος νικητής. Ο συνδυασμός αποδοτικότητας, χαμηλού κόστους χρήσης, άνεσης και πρακτικότητας, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο το MAN Lion’s Coach συνδυάζει πρωτοποριακή τεχνολογία και μοντέρνα σχεδίαση, ήταν οι βασικοί λόγοι που έπεισαν την κριτική επιτροπή. Σημαντικό ρόλο είχε επιπλέον ο εξαιρετικής ποιότητας χώρος εργασίας του οδηγού και η άψογη οδική συμπεριφορά του μοντέλου. Ειδική μνεία έγινε για τη γραμμή κίνησης υψηλών επιδόσεων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκε η ηλεκτρική ράμπα ΑΜΕΑ πάνω από τον μπροστινό άξονα, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην περιορίζεται η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του MAN Lion’s Coach για το οποίο έγινε ιδιαίτερη μνεία από την κριτική επιτροπή: η ηλεκτρικά ανυψούμενη ράμπα ΑΜΕΑ, πάνω από τον μπροστινό άξονα

Το στίγμα του λιονταριού: Το MAN Lion’s Coach

Με μοντέρνα αλλά διαχρονική σχεδίαση σε όλο του το αμάξωμα, το MAN Lion’s Coach διατίθεται σε 4 μήκη: 12μετρο και 13μετρο με 2 άξονες, 13,3 μέτρα και 13,9 μέτρα με 3 άξονες. Μπορεί να φιλοξενήσει 53, 57, 59 ή 63 επιβάτες και ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα μεταξύ 11,7 και 14,3 κυβικών μέτρων, αναλόγως του μοντέλου. Οι διαφορετικές επιλογές σε αμάξωμα και χωρητικότητα το καθιστούν ευέλικτο για πολλές διαφορετικές χρήσεις.

Από άποψη κινητήρων, το MAN Lion’s Coach είναι πιο οικονομικό από ποτέ, χάρη στη βελτιστοποιημένη γραμμή κίνησης και τους κινητήρες Euro6d, που προσφέρουν αυξημένη ισχύ κατά 30hp και 300Nm σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το αυτόματο κιβώτιο MAN TipMatic Coach, που διατίθεται ως βασικός εξοπλισμός στα μοντέλα από 470hp και άνω, συμπληρώνει ιδανικά τους κινητήρες D26 που το κινούν, κάνοντάς το εξαιρετικά αποδοτικό: σύμφωνα με τον οργανισμό TÜV της Βαυαρίας, το MAN Lion’s Coach πιστοποιήθηκε ότι μπορεί να ταξιδέψει για 100 χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας μόνο 19,4 λίτρα καυσίμου, μια εξαιρετική επίδοση!

Άνετο και πολυτελές, το εσωτερικό του MAN Lion’s Coach

Το Lion’s Coach ξεχωρίζει επίσης και για τα μοναδικά χαρακτηριστικά ασφαλείας που παρέχει σε οδηγό, επιβάτες και λοιπούς χρήστες του δρόμου, όπως το σύστημα OptiView, το πρώτο σύστημα αντικατάστασης εξωτερικών καθρεπτών σε τουριστικά λεωφορεία. Κάμερες και στις 2 πλευρές του οχήματος παρέχουν εικόνα σε 2 οθόνες εύκολα ορατές από τον οδηγό, εκμηδενίζοντας τα «νεκρά» σημεία. Διαθέσιμα είναι επίσης το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας με οπτική και ηχητική προειδοποίηση, το σύστημα αναγνώρισης πεζών, η υπενθύμιση ορίου ταχύτητας και το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης οδικών πινακίδων – όλα τους θέτουν νέα πρότυπα στην ασφάλεια του τουριστικού λεωφορείου. Επιπλέον, η τεχνολογία PCV στην ανάρτηση και το βελτιστοποιημένο setup του οχήματος εγγυώνται αυξημένη άνεση και ποιότητα κύλισης, καλύτερη οδική συμπεριφορά και μεγάλα περιθώρια ασφαλείας.

Το MAN Lion’s Coach επωφελείται επίσης και από τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης. Οι ψηφιακές υπηρεσίες της MAN (MAN DigitalServices) πλέον διατίθενται και για όλα τα λεωφορεία της ΜΑΝ, μέσω του RIO Box, που αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού των λεωφορείων από τον Οκτώβριο του 2019. Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο και βελτιστοποίηση του συνολικού κόστους χρήσης (TCO), από τη σχεδίαση της βέλτιστης διαδρομής μέχρι τη διαχείριση της συντήρησης του οχήματος. Έτσι οι πελάτες που διαχειρίζονται στόλο οχημάτων μπορούν να είναι σίγουροι ότι το MAN Lion’s Coach συνεισφέρει στην αξιοπιστία και στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του στόλου τους.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν το MAN Lion’s Coach ένα εξαιρετικά ελκυστικό, αποδοτικό και αξιόπιστο τουριστικό λεωφορείο, με καινοτόμο τεχνολογία σε συστήματα ασφαλείας, με πλήρη γκάμα ψηφιακών υπηρεσιών και άρα κατάλληλο για ευρεία γκάμα εφαρμογών, που απλουστεύει το μεταφορικό έργο των οδηγών και των ιδιοκτητών του.

Κερδίζοντας το βραβείο “Coach of the Year 2020”, το MAN Lion’s Coach προσφέρει τη δέκατη διάκριση για τη MAN Truck & Bus και τις μάρκες λεωφορείων MAN και NEOPLAN. Από την ίδρυση της κριτικής επιτροπής των βραβείων “Bus & Coach of the Year”, το 1989, η MAN Truck & Bus έχει κερδίσει πέντε φορές το βραβείο “Coach of the Year” (2020, 2006, 2004, 2000, 1994) και άλλες πέντε φορές το βραβείο “Bus of the Year” (2015, 2005, 1999, 1995, 1990).

ΜΑΝ Lion’s City: Βραβείο “Safety Label Bus” στα Busworld Awards

Παράλληλα με τη βράβευση του MAN Lion’s Coach, ένα άλλο καινούριο λεωφορείο της MAN απέσπασε διάκριση, καθώς το MAN Lion’s City 12 G με σύστημα EfficientHybrid απέσπασε το βραβείο “Safety Label Bus” στα βραβεία της διεθνούς έκθεσης Busworld.

Τα Busworld Awards πραγματοποιούνται πριν την έκθεση Busworld και οι νικητές ανακοινώνονται στα εγκαίνια της έκθεσης. Τη φετινή χρονιά, 21 λεωφορεία διαφόρων κατασκευαστών από όλες τις κατηγορίες διαγωνίστηκαν σε 10 διαφορετικές κατηγορίες. Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από διεθνούς εμβέλειας ειδικούς στο λεωφορείο, βράβευσε το MAN Lion’s City στην κατηγορία “Safety City Bus”, χάρη στον επανασχεδιασμένο του κινητήρα φυσικού αερίου Ε18, το σύστημα MAN EfficientHybrid και τα καινοτόμα συστήματα ασφαλείας του.

Εκτός από παθητική ασφάλεια, το MAN Lion’s City διαθέτει εντυπωσιακά ενεργητικά συστήματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα το σύστημα υποβοήθησης αλλαγής κατεύθυνσης με προστασία πεζών: κάμερες στα πλαϊνά και στο μπροστινό τμήμα του λεωφορείου ανιχνεύουν διαρκώς την κίνηση γύρω από αυτό, ειδικά στα «νεκρά» σημεία ώστε ο οδηγός να ειδοποιείται διαρκώς με οπτικά και ηχητικά σήματα για κινδύνους ή/και πιθανές συγκρούσεις είτε κατά την πορεία εμπρός είτε κατά την αλλαγή κατεύθυνσης.

Άλλα συστήματα ασφαλείας του MAN Lion’s City που συνέβαλλαν στη διάκρισή του είναι το ηλεκτρικό κλείδωμα της πόρτας του οδηγού αν δεν έχει ενεργοποιηθεί το χειρόφρενο που συνοδεύεται από αντίστοιχη ηχητική προειδοποίηση, το σύστημα πυρόσβεσης στο χώρο του κινητήρα, το σύστημα παρεμπόδισης ενεργοποίησης κινητήρα αν το καπό του κινητήρα ή η τάπα βενζίνης είναι ανοιχτά, οι LED προβολείς, η δυνατότητα ανύψωσης καθίσματος του οδηγού, κα.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω, το στιβαρό πλαίσιο του MAN Lion’s City πληροί και τις προδιαγραφές πυρασφάλειας ECE-R 118.02 – Class 1, ξεπερνώντας ήδη τις επιβαλλόμενες από το νόμο προδιαγραφές, ενώ συμμορφώνεται πλήρως και με τις προδιαγραφές ανατροπής και πρόσκρουσης ECE-R 66.02 και ECE-R 29 αντίστοιχα, με την τελευταία να είναι μέχρι πρόσφατα υποχρεωτική μόνο για τα φορτηγά. Έτσι οδηγός και επιβάτες προστατεύονται ακόμα καλύτερα σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Τέλος, ο πλήρως επανασχεδιασμένος κινητήρας φυσικού αερίου E18 προσφέρει πλέον περισσότερη ροπή με μικρότερο κυβισμό, όντας και πιο συμπαγής. Το σύστημα EfficientHybrid, ήδη γνωστό από την πετρελαιοκίνητη εκδοχή του λεωφορείου, συνεισφέρει και αυτό σημαντικά στην κατανάλωση καυσίμου και στις εκπομπές ρύπων. Μαζί με τη λειτουργία stop-start, διασφαλίζει ότι το MAN Lion’s City G είναι ουσιαστικά ο αθόρυβος και καθαρός σύμμαχος στις αστικές μετακινήσεις, δίνοντας έναν επιπλέον λόγο στην κριτική επιτροπή για τη διάκρισή του.

 

Προηγούμενο άρθρο13η “Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα” από το ΙΟΑΣ
Επόμενο άρθροΠαγκόσμιες πρεμιέρες της Mitsubishi Motors στο Τόκιο