Τετρακύλινδρος κινητήρας υψηλών επιδόσεων και βελτιωμένη δυναμική συμπεριφορά για την BMW M135i xDrive, το πολυτελές compact μοντέλο της BMW M.

Η BMW έχει αναβαθμίσει τα σπορ χαρακτηριστικά του τετρακύλινδρου, υψηλών επιδόσεων πολυτελούς compact μοντέλου της. Σχολαστικές αναβαθμίσεις στα εξαρτήματα του πλαισίου χαρίζουν στην BMW M135i xDrive (συνδυασμένη κατανάλωση: 7,8 – 7,3 l/100 km κατά το WLTP, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 177 – 167 g/km κατά το WLTP) αισθητά βελτιωμένα χαρακτηριστικά επιδόσεων. Και ο βελτιωμένος ήχος που φτάνει στην καμπίνα προσδίδει στην οδηγική εμπειρία ένα ισχυρό συναισθηματικό στοιχείο.

Η άφθονη ισχύς του τετρακύλινδρου κινητήρα 225 kW/306 hp τεχνολογίας BMW TwinPower Turbo αξιοποιείται πιο αποτελεσματικά στην BMW M135i xDrive στοχεύοντας σε μία συναρπαστική δυναμική συμπεριφορά και στην οδηγική εμπειρία BMW. Λεπτομερείς αλλαγές στο set-up της ανάρτησης για την ειδική τεχνολογία του πλαισίου έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα καλύτερη απόσβεση, εξασφαλίζοντας ακριβή έλεγχο των χαρακτηριστικών οδήγησης ακόμα και σε οριακές συνθήκες στην πίστα. Η βελτιστοποιημένη ελκτική πρόσφυση επιτρέπει στους οδηγούς να εξερευνούν τα όρια επιδόσεων του αυτοκινήτου με αυτοπεποίθηση, κυρίως όταν στρίβει με υψηλές ταχύτητες.

Πιο σπορ, δυναμική συμπεριφορά στις στροφές χάρη στις αλλαγές στη γεωμετρία (γωνίες camber), τις νέες βάσεις και την ακριβή ρύθμιση των συστημάτων ελατηρίων και αμορτισέρ

Η γωνία camber των εμπρός τροχών της BMW M135i xDrive έχει αυξηθεί με σκοπό τη βελτιστοποιημένη αντιστάθμιση πλευρικών φορτίων όταν το αυτοκίνητο στρίβει με υψηλές ταχύτητες. Τοποθετούνται νέες υδραυλικές βάσεις στα ψαλίδια της εμπρός ανάρτησης, ενώ οι βάσεις για τον υστερούντα βραχίονα και τους βραχίονες ελέγχου στον πίσω άξονα έχουν επίσης επανασχεδιαστεί. Στην ίδια στιγμή τα συστήματα ελατηρίων και αμορτισέρ έχουν επαναρυθμιστεί. Το αποτέλεσμα είναι αισθητά βελτιωμένη συμπεριφορά στις στροφές για καλύτερη πληροφόρηση του οδηγού από το σύστημα διεύθυνσης όταν το αυτοκίνητο επιδεικνύει τις σπορ ικανότητές του.

Αυτή η τελευταία σειρά αλλαγών ενισχύει τη δέσμευση της BMW M135i xDrive να προσφέρει τη διάσημη οδηγική απόλαυση BMW. Η τεχνολογία πλαισίου συνδυάζεται με τις σπορ επιδόσεις του κινητήρα και το ευφυές σύστημα τετρακίνησης BMW xDrive για τη δημιουργία ενός αψεγάδιαστου συνολικού πακέτου που υπόσχεται μία συναρπαστική οδήγηση. Το compact μοντέλο της BMW M διατίθεται στάνταρ με τεχνολογία ελέγχου ολίσθησης ARB (near-actuator wheel slip limitation) που χρησιμοποιεί αισθητήρα ολίσθησης ενσωματωμένο στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα (ECU). Οι επακόλουθες μικρότερες διαδρομές μετάδοσης του σήματος επιτρέπουν τον έλεγχο της πρόσφυσης δέκα φορές ταχύτερα συγκριτικά με τα συμβατικά συστήματα κατά την εκκίνηση, σε ολισθηρές επιφάνειες και όταν το αυτοκίνητο στρίβει δυναμικά. Επιπλέον, η BMW M135i xDrive επωφελείται από ένα μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον εμπρός άξονα. Ενσωματωμένο στο στάνταρ οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport, αυξάνει την ελκτική πρόσφυση και την κατευθυντική ευστάθεια μαζί με την ευελιξία και τη δυναμική συμπεριφορά στις στροφές. Με δυνατότητα εμπλοκής κατά 36% κατά την επιτάχυνση και 26% στο ρολάρισμα, το διαφορικό μπορεί να μεταφέρει πρόσθετη ισχύ στον εμπρός τροχό με την καλύτερη πρόσφυση όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Στις γνωστές λειτουργίες του Dynamic Stability Control (DSC) προστίθεται το Performance Control για την BMW M135i xDrive που βελτιστοποιεί την κατευθυντικότητα συνετή χρήση των φρένων.

Ένα ειδικά ρυθμισμένο σύστημα διεύθυνσης M Sport και τα ισχυρά φρένα M Sport περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα στάνταρ εξοπλισμού της BMW M135i xDrive. Το compact σπορ μοντέλο φεύγει από το εργοστάσιο με ζάντες αλουμινίου M 18” στάνταρ, ενώ προαιρετικά διατίθενται ζάντες αλουμινίου 19” σε διάφορα σχέδια.

Συναρπαστική ακουστική εμπειρία στην καμπίνα

Η διπλή απόληξη της εξάτμισης υποστηρίζει την απόδοση ισχύος του κινητήρα με μειωμένη πίεση επιστροφής καυσαερίων που συνοδεύεται από ένα συναρπαστικό ήχο. Αυτός ο έντονα συναισθηματικός ήχος μεταφέρεται στο εσωτερικό όπου ενισχύεται προσεκτικά μέσω των ηχείων του ηχοσυστήματος.

Ο αναβαθμισμένος ήχος μεταφέρει τις χαρακτηριστικές νότες του τετρακύλινδρου κινητήρα ενός μοντέλου BMW M σε όλους τους επιβαίνοντες πιο αυθεντικά από ποτέ. Η άμεση απόκριση σε κάθε κίνηση του γκαζιού μεταφράζεται σε αντίστοιχα ακουστικά σήματα. Από τη δυναμική παραγωγή ροπής κατά την επιτάχυνση μέχρι τη χαρακτηριστική ‘ανακούφιση’ αφήνοντας το γκάζι, η λειτουργική κατάσταση της κινητήριας μονάδας είναι αντιληπτή σε όλες τις περιπτώσεις. Η εκκίνηση του κινητήρα ενεργοποιεί μία ‘μουσική σύνθεση’ που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτό το μοντέλο, προσθέτοντας μία άλλη διάσταση στην πλούσια ακουστική εμπειρία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Νέες χρωματικές προτάσεις για εντυπωσιακή εμφάνιση

Μία νέα συλλογή ιδιαίτερα εντυπωσιακών χρωμάτων προστίθεται στις αναβαθμίσεις επιδόσεων και υπογραμμίζει το διαφορετικό χαρακτήρα της BMW M135i xDrive. Οι προτάσεις της BMW Individual και οι αποκλειστικές παραγγελίες πελατών μπορούν επίσης να ενσωματωθούν στη διαδικασία παραγωγής του εργοστασίου του BMW Group στο εργοστάσιο της Λειψίας όπου κατασκευάζεται το compact μοντέλο. Οι ειδικές αποχρώσεις απαιτούν πρόσθετες εργασίες και τεχνική υποστήριξη με έναν αυξημένο αριθμό μηχανικών διαδικασιών. Για να υποστηρίξει το εγχείρημα αυτό, ένα υφιστάμενο βαφείο τροποποιήθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων εκεί αυξήθηκε κατά δέκα.

Τα χρώματα BMW Individual προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη οπτική γοητεία στη σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα του μοντέλου υψηλών επιδόσεων και τα ειδικά στιλιστικά χαρακτηριστικά του. Νέες προσθήκες στην παλέτα εξωτερικών χρωμάτων για την BMW M135i xDrive περιλαμβάνουν την επιλογή M Sao Paulo Yellow non-metallic, και τις Frozen Orange metallic και Frozen Pure Grey.

 

Προηγούμενο άρθροContinental Drift: μια GT Speed επιδεικνύεται σε video
Επόμενο άρθροΤο Mazda2 διακρίνεται για την χαμηλή κατανάλωση