Το 2023 ήταν μία επιτυχημένη χρονιά για το BMW Group καθώς κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων και υλοποίησε φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας. Η μάρκα BMW πρώτη στην παγκόσμια πολυτελή κατηγορία το 2023, με τα ηλεκτρικά μοντέλα να καταγράφουν αλματώδη αύξηση (+92,2%). 

Το BMW Group παρέδωσε συνολικά 2.555.341 οχήματα BMW, MINI και Rolls-Royce σε πελάτες το 2023 (+6,5%) – ένα νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων για την εταιρεία. Οι μάρκες BMW, Rolls-Royce και BMW Motorrad σημείωσαν επίσης νέα ρεκόρ το 2023. Το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις του BMW Group σκαρφάλωσαν στις 718.778 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο +10,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Χάρη στη στενή συνεργασία με τους εμπόρους και στην ισχυρή απόδοση των συνεργατών, το BMW Group κατάφερε να σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό πωλήσεων για το 2023. Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο εκτιμούν τις ισχυρές μάρκες μας BMW, MINI, Motorrad και Rolls – Royce και ιδιαίτερα τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικών τεχνολογιών κίνησης σε ολόκληρη την γκάμα προϊόντων του BMW Group», δήλωσε ο Jochen Goller, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG, υπεύθυνος για τους τομείς Πελατών, Μαρκών & Πωλήσεων και συνέχισε: «Με τα νέα μας, άκρως ελκυστικά και τεχνολογικά εξαιρετικά οχήματα, καταφέραμε να προωθήσουμε ακόμη πιο δυναμικά την ηλεκτροκίνηση το 2023 και να επιτύχουμε το στόχο του 15%, ως μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων επί του συνόλου των πωλήσεων».

Χάρη σε μια ισχυρή ομαδική προσπάθεια, το BMW Group κατάφερε και πάλι να αυξήσει σημαντικά τις παγκόσμιες παραδόσεις αμιγώς ηλεκτρικών προϊόντων στις 376.183 μονάδες το 2023. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση +74,4% έναντι των αντίστοιχων πωλήσεων του προηγούμενου έτους. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το BMW Group παρέδωσε 129.316 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα σε πελάτες (+47,7%).  Η αύξηση των πωλήσεών τους για το 2023 ξεπέρασε σημαντικά εκείνη της συνολικής αγοράς BEV, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της εταιρείας ως πρωτοπόρου στην ηλεκτρική κινητικότητα.

Το BMW Group εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να διατηρήσει την πορεία ανάπτυξης των BEV το 2024. Με μια γκάμα 18 αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων σε όλες τις κύριες κατηγορίες των μαρκών του, το BMW Group θέτει ισχυρά θεμέλια για δυναμική ανάπτυξη των BEV τα επόμενα χρόνια: Ένα στα πέντε από τα οχήματα που θα παραδώσει φέτος η εταιρεία θα διαθέτει πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης – μέχρι το 2025, η αναλογία αυτή θα διαμορφωθεί σε ένα στα τέσσερα. «Βλέπουμε συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για τα αμιγώς ηλεκτρικά προϊόντα μας και, με βάση το ισχυρό μας χαρτοφυλάκιο σε όλες τις μάρκες, αναμένουμε να πουλήσουμε περισσότερα από μισό εκατομμύριο πλήρως ηλεκτρικά οχήματα το 2024», δήλωσε ο κ. Goller.

Η μάρκα BMW για μία φορά ακόμα βρέθηκε στην κορυφή της πολυτελούς κατηγορίας το 2023

Με συνολικές παραδόσεις 2.253.835 οχημάτων σε πελάτες παγκοσμίως το 2023, η μάρκα BMW σημείωσε αύξηση +7,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις πωλήσεις να φτάνουν σε νέο ιστορικό υψηλό. Η BMW υπερασπίστηκε εκ νέου την ηγετική της θέση, παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας πολυτελούς κατηγορίας το περασμένο έτος.

Ιδιαίτερα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα της μάρκας είχαν μεγάλη ζήτηση, με τις συνολικές παραδόσεις στους πελάτες να φτάνουν τις 330.596 μονάδες το 2023 (+92,2%). Οι παραδόσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων BMW κατά το τέταρτο τρίμηνο έφτασαν τις 113.458 μονάδες (+55,4%).

Τα μοντέλα της ανώτερης κατηγορίας τιμών, όπως η BMW Σειρά 7 και η BMW X7, απόλαυσαν επίσης ισχυρή ζήτηση το 2023. Τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων η BMW iX1 και η BMW i4, ειδικότερα, ήταν από τους κύριους μοχλούς ενίσχυσης των πωλήσεων. Πέρυσι, η BMW X1, η BMW Σειρά 3 και η BMW X3 παρέμειναν ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Με το λανσάρισμα της αμιγώς ηλεκτρικής BMW i5 πέρυσι, το BMW Group διαθέτει πλέον μια BEV επιλογή σε κάθε μία από τις κύριες κατηγορίες του. Η αμιγώς ηλεκτρική BMW iX2 έχει προστεθεί στη γκάμα, ενώ αργότερα φέτος, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο touring θα κάνει το ντεμπούτο του ως μέλος της οικογένειας μοντέλων BMW Σειράς 5.

Σημαντική αύξηση πωλήσεων σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο για την BMW M GmbH

Με συνολικές πωλήσεις 202.530 αυτοκινήτων το 2023, η BMW M GmbH πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην 50ετή και πλέον ιστορία της εταιρείας – αύξηση +14,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εκτός από το επιτυχημένο λανσάρισμα των μοντέλων υψηλών επιδόσεων M2, XM και M3 Touring, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει επίσης να γίνει στην αμιγώς ηλεκτρική BMW i4 M50. Ακριβώς όπως και την προηγούμενη χρονιά, η BMW i4 M50 ήταν το μοντέλο BMW M με τις περισσότερες πωλήσεις και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του συστηματικού μετασχηματισμού της μάρκας προς την ηλεκτροκίνηση. Η γκάμα των BEV οχημάτων στην κατηγορία των executive και πολυτελών αυτοκινήτων ολοκληρώθηκε με τις BMW i5 M60 και BMW i7 M60.

Ισχυρή άνοδος στις πωλήσεις BEV για την MINI

Η μάρκα MINI πούλησε συνολικά 295.474 οχήματα (+0,9%) το 2023, με τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων MINI να αυξάνονται κατά 3,5% στις 45.261 μονάδες. Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE που κυκλοφόρησε το 2020 παραμένει η πιο εμπορική παραλλαγή μοντέλου MINI. Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE Cabrio εισήχθη στην αγορά πέρυσι. Η περιορισμένη έκδοση παραγωγής των 999 αντιτύπων εξαντλήθηκε στις περισσότερες αγορές μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανακοίνωσή της. Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν πλέον το 15,3% των συνολικών πωλήσεων MINI για όλο το 2023.

Η νέα οικογένεια MINI αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά κατά τη διάρκεια του 2024. Τα αμιγώς ηλεκτρικά MINI Cooper SE και MINI Cooper E θα πλαισιωθούν από τα επίσης ηλεκτρικά μοντέλα MINI Countryman SE και MINI Countryman E. Τόσο το MINI Cooper όσο και το MINI Countryman θα είναι επίσης διαθέσιμα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το νέο MINI Aceman, ένα compact πενταθέσιο crossover που δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί, θα είναι ομοίως αμιγώς ηλεκτρικό.

Η Rolls  Royce κλείνει το 2023 με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της

Η Rolls-Royce Motor Cars είχε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο 2023, με ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα της και παραγγελίες σε επίπεδα ρεκόρ για τα Bespoke μοντέλα. Η μάρκα που εδρεύει στο Goodwood του Ηνωμένου Βασιλείου παρέδωσε πέρυσι 6.032 αυτοκίνητα σε πελάτες – ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην ιστορία της. Η Rolls-Royce κατέγραψε αύξηση πωλήσεων στις περισσότερες από τις 50 αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στην αξία των ασυναγώνιστων Bespoke μοντέλων της μάρκας – πρόκειται για οχήματα όλων της Rolls-Royce που κατασκευάζονται χειροποίητα στην έδρα της εταιρείας στο Goodwood και είναι πλήρως εξατομικευμένα για κάθε πελάτη. Για να υποστηρίξει τη συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για σύνθετα και μοναδικά Bespoke προϊόντα, η Rolls-Royce επέκτεινε περαιτέρω το διεθνές δίκτυο Ιδιωτικών Γραφείων της, με εκείνο στη Σαγκάη να ανοίγει το 2023, ενώ τα αντίστοιχα σε Σεούλ και Βόρεια Αμερική να ανακοινώνονται για το 2024. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης σημαντικές νέες επενδύσεις στην έδρα της Rolls-Royce στο Goodwood της Μ. Βρετανίας, κυρίως για την επέκταση των δυνατοτήτων για Bespoke προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής αμαξωμάτων.

Το 2023 ήταν επίσης σημαντικό για την παρουσίαση της Rolls-Royce Spectre, του πολυαναμενόμενου πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου της μάρκας. Οι παραδόσεις της Spectre ξεκίνησαν όπως είχε προγραμματιστεί το τέταρτο τρίμηνο, με τις παραγγελίες να φτάνουν ήδη μέχρι το 2025. Η ζήτηση για όλα τα τρέχοντα μοντέλα της Rolls-Royce παραμένει ισχυρή: Η Cullinan είναι το πιο περιζήτητο μοντέλο της εταιρείας παγκοσμίως, ακολουθούμενο από την Ghost, ενώ η Phantom παραμένει ένα κορυφαίο προϊόν για τη μάρκα.

Η BMW Motorrad επισφραγίζει την εκατονταετηρίδα της καταγράφοντας τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της

Με συνολικά 209.257 μοτοσυκλέτες και σκούτερ να έχουν παραδοθεί στους πελάτες – αύξηση +3,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος – η BMW Motorrad ανακοίνωσε τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία της ως επισφράγιση της εκατονταετηρίδας της. Ειδικότερα, οι περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής σημείωσαν νέα υψηλά επίπεδα πωλήσεων και συνέβαλαν καθοριστικά στο ρεκόρ παραδόσεων της BMW Motorrad. Η συναρπαστική γκάμα της μάρκας, με επιτυχημένα προϊόντα που αποτελούν σημεία αναφοράς στις αντίστοιχες κατηγορίες τους, μαζί με την έλευση δημοφιλών νέων μοντέλων, όπως η ισχυρή M 1000 R και η εμβληματική touring enduro μοτοσικλέτα R 1300 GS, αποτέλεσαν ισχυρούς μοχλούς για την επιτυχημένη επίδοση του 2023.

Οι πωλήσεις BMW MINI ανά περιοχή/αγορά

 Στις ΗΠΑ, συνολικά 395.741 οχήματα BMW και MINI παραδόθηκαν σε πελάτες το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2023. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις οχημάτων BMW και MINI ανήλθαν σε 942.805 μονάδες για το σύνολο του 2023 (+7,5%). Στην Κίνα, το BMW Group πούλησε 824.932 οχήματα BMW και MINI το 2023 (+4,2%). Στη Γερμανία, 281.986 οχήματα BMW και MINI ταξινομήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Προηγούμενο άρθροAlfa Romeo: αύξησε τις πωλήσεις της στην Ελλάδα το 2023
Επόμενο άρθροΟι ταξινομήσεις στην Ελλάδα το 2023