Αύξηση πωλήσεων, κερδών και ελεύθερων ταμειακών ροών κατέγραψε η Ford το πρώτο τρίμηνο του 2023 και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους.

Τρεις πελατοκεντρικές δραστηριότητες δημιουργίας αξίας και ανάπτυξης: Ford Blue (εμβληματικά υβριδικά οχήματα αερίου), Ford Model e (καινοτόμα EV), Ford Pro (επαγγελματικά προϊόντα και υπηρεσίες).

  • Τα έσοδα τριμήνου αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση, στα 41,5 δισ. δολάρια.
  • Καθαρά έσοδα 1,8 δισ. δολαρίων έναντι καθαρής ζημίας 3,1 δισ. δολαρίων πέρυσι.
  • Προσαρμοσμένο EBIT ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, κατά 45% υψηλότερο.

Το EBIT της Ford Pro σχεδόν τριπλασιάστηκε, στα 1,4 δισ. δολάρια, και της Ford Blue διπλασιάστηκε, στα 2,6 δισ. δολάρια, με περιθώρια κέρδους και για τις δύο άνω του 10%.

Η εταιρεία επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για προσαρμοσμένο EBIT ολόκληρου του 2023 στα 9 έως 11 δισ. δολάρια και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου 6 δισ. δολαρίων.

Ford, πρώτο τρίμηνο 2023

Ford, πρώτο τρίμηνο 2023

Σύμφωνα με τον CEO της Ford, Jim Farley, το πρώτο τρίμηνο αναδιοργάνωσης και λειτουργίας της εταιρείας προς όφελος διαφόρων ομάδων πελατών απέδωσε σταθερά λειτουργικά αποτελέσματα και μια πρόγευση του σχεδίου ανάπτυξης Ford+.

«Ενεργοποιούμε το Ford+ εστιάζοντας στις ανάγκες και επιθυμίες διακριτών πελατών», δήλωσε ο Farley. «Η Ford Pro πρωτοπορεί σε κερδοφόρα ανάπτυξη, οι μεγάλες επενδύσεις μας σε εμβληματικά οχήματα και παράγωγα της Ford Blue ελκύουν τους πελάτες και η διαφορετική προσέγγιση της Ford Model e στα EV μειώνει σημαντικά το κόστος των πρώτων προϊόντων μας μεγάλης παραγωγής, ενώ αναπτύσσονται γρήγορα τα επόμενα οχήματα νέας γενιάς».

Ford Blue

Η Ford Blue – με υψηλές προσδοκίες κερδοφόρου ανάπτυξης από το χαρτοφυλάκιό της εμβληματικών βενζινοκίνητων και υβριδικών οχημάτων – σημείωσε έσοδα πρώτου τριμήνου 25,1 δισεκατ. δολαρίων, EBIT 2,6 δισεκατ. δολαρίων και περιθώριο EBIT 10,4%, με κατακόρυφη αύξηση έναντι των περυσινών.

Τα πλέον δημοφιλή pick-up της Αμερικής για 46 συνεχή χρόνια – και κορυφαία έναντι οποιουδήποτε τύπου στην περιοχή για 41 χρόνια – Maverick και Bronco της Ford Blue, αναγνωρίστηκαν από το Car and Driver μεταξύ των 10 καλύτερων pick-up και SUV. Η Mustang ανακηρύχθηκε προσφάτως σπορ αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως την τελευταία 10ετία και το μοντέλο 2024 έβδομης γενιάς έρχεται σύντομα. Η κατηγορία λανσάρει επίσης νέες εκδόσεις των SUV Ford Escape και Lincoln Corsair.

Ford Model e

Η Ford Model e, η οποία λειτουργεί σαν startup, αναπτύσσει ταχέως καινοτόμα ηλεκτρικά οχήματα και πρωτοποριακές ψηφιακές δυνατότητες για ολόκληρη τη σειρά προϊόντων της εταιρείας. Οι αποστολές και τα έσοδα τριμήνου των EV περιορίστηκαν λόγω διακοπών παραγωγής δύο πολύ δημοφιλών οχημάτων: του Mustang Mach-E SUV, για βιομηχανικές αλλαγές που θα διπλασιάσουν σχεδόν την παραγωγική ικανότητα και του F-150 Lightning pickup, για την αντιμετώπιση προβλήματος μπαταρίας πριν δημιουργηθεί πρόβλημα για τους πελάτες.

Τον Μάρτιο, η Ford παρουσίασε το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό crossover Explorer, που θα κατασκευαστεί και θα πωληθεί στην Ευρώπη – ένα ακόμα βήμα στην κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο 600.000 μονάδων μέχρι το τέλος του 2023 και άνω των 2 εκατ. μέχρι το τέλος του 2026.

Οι προσεκτικές επενδύσεις κεφαλαίου ενισχύουν τις δυνατότητες των δημοφιλών EV, όπως τα Mustang Mach-E, F-150 Lightning και E-Transit. Επιπλέον, η Ford Model e θα κατασκευάσει το ηλεκτρικό pickup επόμενης γενιάς στην πανεπιστημιούπολη BlueOval City του Stanton, Tenn. Μετατρέπει υπάρχουσα επιχείρηση στο Oakville του Καναδά για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων επόμενης γενιάς και θα ανεγείρει και στελεχώσει εργοστάσιο μπαταριών LFP στο Marshall, Michigan.

Ford Pro

Εν τω μεταξύ, η Ford Pro, η οποία βοηθά επαγγελματίες πελάτες στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους με εξατομικευμένα υβριδικά οχήματα αερίου και ηλεκτρικά και υπηρεσίες υψηλής αξίας, σημείωσε αύξηση 18% στις χονδρικές πωλήσεις, 28% υψηλότερα έσοδα, στα 13,2 δισ. δολάρια, EBIT 1,4 δισ. δολαρίων, σχεδόν τριπλάσιο έναντι του 2022 και περιθώριο EBIT 10,3%.

Προοπτικές

Η Ford διατηρεί τις προβλέψεις απόδοσης του 2023 που διατύπωσε στις αρχές Φεβρουαρίου: προσαρμοσμένο EBIT 9 έως 11 δισ. δολαρίων και προσαρμοσμένη ελεύθερη ταμειακή ροή περίπου 6 δισεκατ. δολαρίων.

Επιπλέον, η εταιρεία επιβεβαίωσε εκ νέου τις προβλέψεις EBIT του 2023 σε επίπεδο κατηγοριών: περίπου 7 δισ. δολάρια για την Ford Blue, μέτρια αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ζημία πλήρους έτους περίπου 3 δισ. δολαρίων για την Ford Model e και EBIT κοντά στα 6 δισ. δολάρια για την Ford Pro, σχεδόν διπλάσιο του 2022.

Προηγούμενο άρθροVolvo Cars: αύξηση πωλήσεων 10% τον Απρίλιο 2023
Επόμενο άρθροΤο Volkswagen Group το πρώτο τρίμηνο 2023