Αυτόνομη οδήγηση στην Ευρώπη με Kia EV9

Το SUV Kia EV9, το concept του οποίου που αποκαλύφθηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες το 2021, θα διαθέτει τεχνολογία που επιτρέπει αυτόνομη οδήγηση.

Η Kia επιβεβαίωσε ότι η αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα της SUV EV9 θα διατεθεί στους ευρωπαϊκούς στόλους του χρόνου. Θα διαθέτει υψηλό βαθμό συνδεσιμότητας και πρωτοποριακό σύστημα αυτόνομης οδήγησης, καθιστώντας δυνατή την οδήγηση άνευ παρέμβασης σε τμήματα αυτοκινητοδρόμων.

Σε μέγεθος Mercedes GLE, ήταν λογικό το EV9, μήκους σχεδόν 5 μέτρων, να απευθυνθεί στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας. Αλλά η Kia δηλώνει πως το αυτοκίνητο θα διατεθεί και σε ευρωπαίους πελάτες. Το μοντέλο παραγωγής είναι έτοιμο αλλά σε αναμονή, εφόσον το λανσάρισμα έχει προγραμματιστεί για το 2023. Ωστόσο, προλειαίνει το έδαφος.

Ως ναυαρχίδα, το SUV θα κάνει το ντεμπούτο του με ορισμένες σημαντικές καινοτομίες, όπως ασύρματες ενημερώσεις και λειτουργίες κατά παραγγελία. Οι πελάτες ή οι χρήστες θα μπορούν να ενεργοποιούν ορισμένες επιλογές έχοντας το κλειδί του αυτοκινήτου. Αυτές οι αναβαθμίσεις συνδεσιμότητας θα είναι διαθέσιμες για όλη τη γκάμα.

Με τη λειτουργία Auto Mode το EV9 θα διαθέτει την τελευταία γενιά τεχνολογίας ADAS της Kia, που επιτρέπει αυτόνομη οδήγηση σε συγκεκριμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων (Highway Driving Pilot). Ωστόσο, παρόλο που το αυτοκίνητο είναι τεχνικά προηγμένο για κάτι τέτοιο, η αδειοδότηση είναι νομικό θέμα τοπικού επιπέδου. Προς το παρόν, η Mercedes είναι ο μόνος κατασκευαστής που έχει έγκριση αυτόνομης κίνησης των αυτοκινήτων της στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.

Το EV9 μοιράζεται την ειδική ηλεκτρική πλατφόρμα με το EV6. Το δίκτυο του οχήματος δέχεται 800 volt, που σημαίνει πως το μεγάλο SUV μπορεί να φορτίζει γρήγορα στα 230 kW. Έτσι, το αυτοκίνητο μπορεί να «κερδίσει» 100 χιλιόμετρα σε 6 λεπτά. Η Kia δεν προσδιορίζει το μέγεθος της μπαταρίας, αλλά διατείνεται πως διαθέτει αυτονομία 540 χιλιομέτρων.

Προηγούμενο άρθροΗ Continental παρουσιάζει το AllSeasonContact
Επόμενο άρθροHyundai: παραγωγική μονάδα στην Ινδονησία